Αν την αφήσουμε, μπορούμε να παραλύσουμε από τον φόβο μας -ο φόβος του ότι δεν είμαστε και τόσο καλοί, όχι τόσο έξυπνοι ή όμορφοι ή απλά δεν είμαστε αρκετοί. Η απόρριψη καταλαμβάνει τις σκέψεις μας, στη συνέχεια τη συμπεριφορά μας και τέλος τη ζωή μας.

Η απόρριψη όμως δεν θα πρέπει να έχει και τον τελευταίο λόγο. Από το να την βλέπαμε ως ήττα ή το τέλος μίας ιστορίας γιατί να μην την δούμε ως μία νέα αρχή; Μπορεί να ήταν απότομο αλλά πάντα υπάρχει ελπίδα.

Κι αν αυτό που χρειαζόμαστε δεν είναι αυτό που χάσαμε; Τι κι αν η απόρριψη είναι ένας δάσκαλος; Κάθε μορφή απόρριψης είναι και μία αλήθεια και ένα μάθημα.

Μην αφήνεις την απόρριψη να σε κατευθύνει

Κάθε φορά που μία σχέση δεν πήγαινε καλά, νόμιζα πως έκανα εγώ κάποιο λάθος. Έλεγα πως δεν αξίζω, πως δεν είμαι έξυπνη ή ευγενική. Όταν πρόσφατα έφυγα από τη δουλειά μου μου ήταν τόσο εύκολο να πέσω ψυχολογικά και να το αφήσω να με κατευθύνει.

Σε ποιον δεν έχει συμβεί; Όταν χάνουμε κάτι που είναι σημαντικό για μας, όπως μία δουλειά, ένας γάμος ή μία φιλία, χάνουμε την εμπιστοσύνη στον εαυτό μας. Η καριέρα, τα όνειρα, τα πάθη μας -τα πράγματα και οι άνθρωποι που αγαπάμε- μπορούν εύκολα να αρχίσουν να μας καθορίζουν. Θα σε συμβούλευα να μην το κάνεις. Ξέρω πόσο δύσκολο είναι, αλλά πάντα να θυμίζεις στον εαυτό σου πόσο αξίζεις.

Με ένα “όχι” χτίσε σχέσεις εμπιστοσύνης

Κάθε φορά που ακούς ένα “όχι”, ένα “Συγνώμη αλλά θα πρέπει να σε αφήσω,” ή το “Δεν φταις εσύ, εγώ τα φταίω” θα πρέπει να είσαι ευγνώμων. Γιατί όταν μία πόρτα κλείνει, πάντα ανοίγει κάποια άλλη.

“Περικύκλωσε” τον εαυτό σου με θετικές φωνές

Όταν έχασα τη δουλειά μου νωρίτερα αυτή τη χρονιά, δεν το είπα σε πολλούς. Το κράτησα για τον εαυτό μου, είχα πληγωθεί αρκετά και ήμουν αρκετά ευάλωτη. Χρειαζόμουν ανθρώπους δίπλα μου να σε εμψυχώσουν.

Ο δρόμος της απόρριψης γίνεται πολύ πιο φωτεινός όταν υπάρχουν δίπλα σου δικοί σου άνθρωποι.

Όλο αυτό δεν πρέπει να είναι προσωπικό

Η απόρριψη είναι κάτι το απρόβλεπτο. Δεν είναι κάτι το αναμενόμενο και δύσκολα ξέρεις πότε θα σε “πετύχει”. Όταν καταλαβαίνουμε ότι μία απόρριψη είναι κοντά τότε θα πρέπει να θυμίζουμε στον εαυτό μας ότι είναι ένα απλό περιστατικό.

Συνέχισε

Σήκω πάνω! Αυτό είναι ίσως ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα. Μπορεί να πέσεις κάτω αλλά επιβάλλεται να σηκωθείς. Είναι επιλογή σου! Είναι σαν να πηγαίνεις για ψάρεμα!

Η απόρριψη δεν είναι το τέλος μίας ιστορία, είναι το τέλος μίας ακόμα ιστορίας που λέμε στα παιδιά.