Σίγουρα θα έχεις βρεθεί κι εσύ κάποια στιγμή, στην περίπτωση όπου @ σύντροφός σου είναι προβληματισμέν@ ή αγχωμέν@ και χρειάζεται υποστήριξη, αλλά δεν έχεις καμία ιδέα για το πως μπορείς να βοηθήσεις.

Τα προβλήματα στη ζωή κάποιου μπορεί να προέρχονται από πολλούς παράγοντες και ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις τι τριγυρνάει στο μυαλό του. Υπάρχουν στιγμές που όλοι μας θέλουμε να ξεσπάσουμε ή να ηρεμήσουμε χωρίς να μας ενοχλεί κανείς, να μιλήσουμε στ@ σύντροφο ή τους κοντινούς μας ανθρώπους, να ζητήσουμε συμβουλές ή απλά να μας ακούσει κάποιος χωρίς απαραίτητα να περιμένουμε τη γνώμη τ@. Ο τρόπος που βοηθάει τον καθένα να νιώθει την υποστήριξη τ@ συντρόφου του, δε σημαίνει ότι είναι μόνο ένας και φυσικά δε λειτουργεί για όλους το ίδιο.

Μπορεί να είσαι ειλικρινής και πρόθυμ@ να βοηθήσεις, να λύσεις το πρόβλημα τ@ συντρόφου σου και να σταθείς στο πλάι τ@, αλλά η «γλώσσα αγάπης» δεν είναι για όλους η ίδια, κι εδώ ακριβώς δημιουργούνται παρεξηγήσεις. Η απλή ερώτηση λοιπόν που πρέπει να κάνεις στ@ σύντροφό σου όταν χρειάζεται υποστήριξη, είναι εάν θέλει να τ@ν βοηθήσεις, να τ@ν ακούσεις ή να τ@ν αγκαλιάσεις. Με λίγα λόγια, ρώτησέ τ@ εάν θέλει βοήθεια στο να λύσει αυτά που τ@ν απασχολούν, εάν θέλει απλά κάποιον να ακούσει τι συμβαίνει χωρίς υποδείξεις και συμβουλές ή εάν χρειάζεται μια αγκαλιά για να νιώσει την υποστήριξή σου.

Πώς αυτή η ερώτηση μπορεί να βοηθήσει και τους δυο σας

Όπως ανέφερα και πιο πάνω η «γλώσσα αγάπης» είναι διαφορετική για τον κάθε άνθρωπο. Υπάρχουν εκείνοι, οι οποίοι όταν δεν είναι καλά, προτιμούν την ησυχία μακριά από όλους και όλα, ενώ άλλοι θέλουν μια αγκαλιά από τον άνθρωπό τους, ζεστασιά και φροντίδα.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά, πρέπει να ρωτάς τ@ σύντροφό σου, ποια είναι η αντιμετώπιση που περιμένει από εσένα. Ποιος είναι δηλαδή ο τρόπος που θα τ@ δώσει να καταλάβει ότι είσαι δίπλα τ@. Με αυτό τον τρόπο θα γλιτώσετε από ανούσιους καυγάδες και παρεξηγήσεις που θα φέρουν απογοήτευση και στους δυο σας.

Εκτός από τ@ σύντροφό σου όμως, αυτή η ερώτηση θα βοηθήσει κι εσένα. Πέρα από το γεγονός ότι μαζί θα βασιστείτε σε ένα νέο κώδικα επικοινωνίας, θα ξέρεις κι εσύ από εδώ και στο εξής πως μπορείς να ζητήσεις την υποστήριξη τ@ συντρόφου σου ή των κοντινών σου ανθρώπων. Κάθε φορά που ένα πρόβλημα χτυπά την πόρτα σου, κάνε την ερώτηση στον εαυτό σου για το τι είναι αυτό που πραγματικά χρειάζεσαι.

Είναι μια συμβουλή; Είναι απλώς να μιλήσεις σε κάποιον; Ή μία αγκαλιά είναι αυτό που θα σε βοηθήσει; Έτσι, η επικοινωνία σου με τους αλλούς, αλλά και η υποστήριξή τους, θα γίνει πιο ουσιαστική από ποτέ.