Πολύ λίγα πράγματα είναι καλύτερα από τα ταξίδια με φίλους, τα σαββατιάτικα ραντεβού για brunch και ο τρόπος που σε ακούει ο φίλος να κλαις για τα ίδια πράγματα για τα οποία σου έχουν ήδη δώσει συμβουλές για ένα εκατομμύριο φορές — χωρίς να σε κρίνει.

Αλλά, δεν προορίζονται όλες οι φιλίες να διαρκέσουν για πάντα. Οι ζωές μας αλλάζουν καθώς μεγαλώνουμε, και αναπόφευκτα, με τον ίδιο τρόπο θα αλλάξει και ο κύκλος των φίλων μας. 

Λοιπόν, πώς καταλαβαίνει κανείς πότε να εγκαταλείψει μια φιλία που δεν σας λειτουργεί πλέον; Υπάρχουν πολλές συμπεριφορές και σημάδια, ωστόσο, δεν είναι πάντα τόσο ξεκάθαρα.

Παρακάτω είναι μερικά που πρέπει να προσέξεις.

1. Όταν είστε μόνοι οι δυο σας, η συζήτηση είναι αμήχανη κι άβολη

Είναι ένα σημαντικό δείγμα που σε αφήνει να αναρωτιέσαι γιατί εξακολουθείς να επιμένεις για αυτή τη φιλία.

2. Όταν οι φίλοι σου σού θυμίζουν κυρίως τα λάθη του παρελθόντος σου

Κάθε μέρα, οι αναμνήσεις μας μπορούν να ανακαλέσουν γρήγορα σχεδόν κάθε κακή απόφαση που έχουμε πάρει. Μπορούμε να το κάνουμε εύκολα μόνοι μας, δεν χρειαζόμαστε έναν φίλο για να μας βοηθήσει μ’ αυτό. Είναι ένα σαφές σημάδι ότι είτε δεν θέλουν είτε δεν μπορούν να σε δουν διαφορετικά από ό,τι ήσασταν κάποτε.

Κάποιος που μας υπενθυμίζει συνεχώς ποιοι ήμασταν βάσει των λανθασμένων επιλογών μας πιθανότατα δεν θα μπορεί να μας υποστηρίξει καθώς προσπαθούμε να εξελιχθούμε στην καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. Η συμβουλή μάλλον είναι να είμαστε πιο προσεκτικοί με εκείνους τους φίλους που νιώθουμε ότι διστάζουμε να μοιραστούμε τα καλά πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή μας. Αυτή είναι μια σημαντική κόκκινη σημαία. Οι αληθινοί φίλοι όχι μόνο γιορτάζουν τις νίκες μαζί μας, αλλά μας ενθαρρύνουν κιόλας. Άκου αυτόν τον δισταγμό και ζύγισέ τον.

3. Νιώθεις συναισθηματική εξάντληση κάθε φορά που είσαι μαζί τους

Ή σε ενθαρρύνουν σε κακές συνήθειες, ακόμη και αφού έχεις εκφράσει την επιθυμία σου να μην συμμετέχεις. Σκέψου διαλόγους που ενημερώνεις ότι θέλεις να μείνεις στο σπίτι να δουλέψεις αλλά παράλληλα λαμβάνεις δέκα πιεστικά μηνύματα για το πόσα χάνεις που δεν είσαι μαζί τους.

4. Δεν νιώθετε ότι μπορείς να είσαι ο εαυτός σου δίπλα τους

Και ίσως δεν εκτιμούν ή δεν σέβονται τις απόψεις και τα συναισθήματά σου. Τίποτα δεν είναι πιο κουραστικό από το να προσποιείσαι ότι είσαι κάποιος που δεν είσαι. Οι αληθινοί φίλοι μπορεί να μην συμφωνούν πάντα μαζί σου, αλλά θα σε αγαπούν, θα σε αποδέχονται, θα σε σέβονται και θα σε εκτιμούν σε κάθε περίπτωση.

Παρόλο που θα θέλαμε να πιστεύουμε ότι οι φίλοι μας θα είναι πάντα στη ζωή μας, είναι σημαντικό να κάνουμε έναν απολογισμό αυτών των σχέσεων και του αντίκτυπου που έχουν στην καθημερινότητα και τη ζωή μας. Όταν πρόκειται για φίλους, η ποιότητα ξεπερνά πάντα την ποσότητα.

Το να εγκαταλείψεις μία φιλία δεν είναι εύκολο, αλλά όταν οι φίλοι επηρεάζουν αρνητικά τη ζωή, την υγεία ή την εξέλιξή μας, είναι καιρός να επανεκτιμήσουμε εάν τελικά αυτή η φιλία αξίζει τον κόπο.