Διαβάζοντας το κείμενο “8 ερωτήσεις που θα σε βοηθήσουν να κάνεις declutter“, θα συνειδητοποιήσεις πως εκτός από το coffee table σου, ένα ξεσκαρτάρισμα χρειάζονται και οι σχέσεις σου. Το fun της υπόθεσης είναι πως και αυτό μπορείς να το καταφέρεις με τις ίδιες σχεδόν ερωτήσεις.

1. Έχω χρησιμοποιήσει αυτό το item τον τελευταίο χρόνο;

Αντικατάστησε το item με πρόσωπο και ξανακάνε την ερώτηση δυνατά και καθαρά. Έχεις συναντήσει αυτό το άτομο τον τελευταίο χρόνο; Έχεις νιώσει την ανάγκη να το δεις, να του μιλήσεις, να μοιραστείς στιγμές μαζί του;

Αν κρατάς έναν άνθρωπο στη ζωή σου από συνήθεια ή επειδή έχεις συνηθίσει να το βλέπεις στη λίστα στον επαφών σου: Καιρός να τον τοποθετήσεις στη μαύρη σακούλα των χαμένων επαφών.

2. Αν πήγαινα τώρα για ψώνια, θα το αγόραζα; / Αν τον γνώρισα τώρα, θα τον έβαζα στη ζωή μου;

Ας αναδιατυπώσουμε: Αν έβγαινες τώρα εκεί έξω, ανοιχτή για νέες γνωριμίες και επαφές. Με κενές θέσεις στη λίστα με τους σημαντικούς ρόλους στη ζωή σου, θα χάριζες μια από αυτές στο συγκεκριμένο άτομο; Θα αγόραζες αυτή τη φιλία; Θα επένδυες χρόνο, συναίσθημα και υποχωρήσεις σε αυτό;

3. Είναι το ότι δεν θέλω να σπαταλήσω άλλα χρήματα ο μόνος λόγος που το κρατάω; / Είναι το ότι φοβάμαι να ανοιχτώ σε καινούργιους ανθρώπους ο μόνος λόγος που τον κρατάω στη ζωή μου;

Στις ανθρώπινες σχέσεις αυτή η ερώτηση θέλει κάποιες αλλαγές στις ρυθμίσεις: Είναι το ότι δεν θέλω να ξαναρισκάρω συναισθηματικά, ο μόνος λόγος που κρατάω αυτό το άτομο στη ζωή μου;

Το να αποτελούν τα χρόνια γνωριμίας σου με έναν άνθρωπο λόγο να κάνεις κάποιες υποχωρήσεις είναι ΟΚ. Στις σχέσεις κάνουμε συμβιβασμούς και αυτό είναι μεγάλο μάθημα. Το να μένεις όμως σε επαφή με κάποιον που περισσότερο σου στερεί πράγματα, παρά σου προσφέρει δεν είναι. Πόσο μάλλον αν αυτό συμβαίνει από φόβο μήπως φας τα μούτρα σου. Πίστεψε με, θα τα φας και θα τα ξαναφάς. Αυτή είναι η μαγκιά της ζωής και των εμπειριών ούτως ή άλλως.

4. Το κρατάω μόνο για συναισθηματικούς λόγους;

Ναι, μένεις από αγάπη. Και υποχωρείς από αγάπη. Το να ανέχεσαι από αγάπη είναι διφορούμενο. Το να ανέχεσαι πολλά από αγάπη είναι περιττό. Στη σακούλα άμεσα.

5. Έχω κάτι παρόμοιο που εξυπηρετεί τον ίδιο σκοπό; / Έχω κάποιο άλλο άτομο που να καλύπτει ακριβώς τις ίδιες ανάγκες;

Μεγαλώνοντας πολλοί άνθρωποι φτάνουν στο σημείο του διαχωρισμού των σχέσεων. Αυτό μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμο. Ξέρεις σε ποιον να απευθυνθείς για τα επαγγελματικά σου ζητήματα και σε ποιον για τα ερωτικά. Από την άλλη ξέρεις και με ποιον αξίζει να πιεις ένα ποτό τις μέρες που δεν θέλεις να μιλήσεις κυριολεκτικά για τίποτα ουσιαστικό. Αυτή η τελευταία κατηγορία δεν είναι ανάγκη να είναι πολυπληθής. Αν κάποιος από τους “φίλους για τον καφέ” ξεπερνάει τα όρια σου, είναι τοξικός ή έχεις αρχίσει να βλέπεις περισσότερο σαν βάρος τη συναναστροφή σου, δεν αξίζει τόσες θυσίες. Αν νιώθεις ότι αυτή η φιλία σε μειώνει, θυμήσου ότι έχεις και τις υπόλοιπες. Άσε που δεν είναι και τόσο θέμα το να αράξεις με Νέτφλιξ και μάσκα ενυδάτωσης αντί να πιεις ένα ποτό μετά τη δουλειά.

6. Έχω κάποιο ρεαλιστικό πλάνο για το πώς θα το χρησιμοποιήσω; / Σκοπεύω πραγματικά να τον δω;

Είναι στα πλάνα του μήνα σου το να δεις αυτόν τον φίλο που όλο κανονίζετε να τα πείτε και όλο το αναβάλλετε; Αν αυτή συνεχόμενη εκκρεμότητα σου προκαλεί άγχος, χωρίς να σκοπεύεις πραγματικά να τη λύσεις, μπορεί να περάσει στη μεγάλη μαύρη σακούλα των περιττών “θορύβων”.

7. Ταιριάζει στο σπίτι μου; / Ταιριάζει σε εμένα και τη ζωή μου;

Πόσους ανθρώπους στη ζωή σου ξέρεις ότι τους διατηρείς εκεί με το να μην είσαι 100% ο εαυτός σου; Μέτρησε τους και σκέψου αν αξίζει. Σε κάθε περίπτωση η απάντηση είναι όχι, αλλά σε αφήνουμε να το καταλάβεις μόνη σου.

8. Κρατάω κάτι χαλασμένο για να το φτιάξω στο μέλλον; / Κρατάω μια φθαρμένη σχέση με στόχο να δουλέψω για αυτή στο μέλλον;

Οι σχέσεις με παράπονα που δεν εκφράστηκαν και με απωθημένα που δεν ξεθύμαναν. Οι σχέσεις με τα μεγάλα προβλήματα κάτω από το χαλάκι. Εκείνες που θέλουν τόση δουλειά για να γίνουν ποιοτικές που συνεχώς το αφήνεις για μετά. Μεταξύ μας, αν πίστευες ότι τα προβλήματα αυτά διορθώνονται, θα το είχες ήδη κάνει.


featured image: Thought Catalog