Εκτός από τους λόγους υγείας, ηθικούς ή θρησκευτικούς για τους οποίους οι άνθρωποι επιλέγουν να σταματήσουν να καταναλώνουν κρέας, ο τρόπος με τον οποίο τα ζώα εκτρέφονται έχει, επίσης, τεράστιες επιπτώσεις στο πλανήτη μέσω της αποψίλωσης των δασών και τις εκπομπές άνθρακα.

Και καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός συνεχίζει να αυξάνεται, η κατά κεφαλήν παραγωγή κρέατος για την κάλυψη αυτής της ζήτησης, αυξάνεται ακόμη πιο γρήγορα.

Ωστόσο, υπάρχει ένας απλός τρόπος για να καταναλώνεις αρκετή πρωτεΐνη και μάλιστα χωρίς να “επιβαρύνεις” σημαντικά το περιβάλλον. Ο λόγος αφορά τα όσπρια και κυρίως τα φασόλια.

Γιατί;!

Τα φασόλια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτική πρωτεΐνη, είναι εύκολο να τα βρεις και κοστίζουν πολύ λιγότερο από τα συμβατικά ή νέα φυτικά κρέατα (παράγωγα σόγιας- vegan κρέας). Σύμφωνα με μια παγκόσμια εκστρατεία για τον διπλασιασμό της κατανάλωσης φασολιών έως το 2028, η απάντηση στο ερώτημα πώς μπορούμε να λάβουμε άφθονη πρωτεΐνη χωρίς να θυσιάσουμε ζώα ή τον πλανήτη είναι απλή: «Τα φασόλια είναι η λύση».

Συμφωνούμε όλοι ότι υπάρχει μια μεγάλη προσπάθεια τα τελευταία χρόνια, για να βρεθούν αντικαταστάσεις για την πρωτεΐνη σε εναλλακτικά κρέατα, σε κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο, και ο λόγος είναι απλός.

Είναι ελκυστικό να μπορείς να καταναλώσεις ένα vegan burger. Είναι όμως, πιο λογικό να στραφούμε στα όσπρια όπως τα φασόλια και τις φακές, ως εναλλακτική πηγή πρωτεΐνης για την προστασία του πλανήτη και την μείωση των επεξεργασμένων vegan προϊόντων.

Καλλιέργεια Σόγιας

Οι παραγωγοί καλλιεργούν σόγια σε μεγάλες ποσότητες στις ΗΠΑ από τη δεκαετία του 1960. Ωστόσο, σύμφωνα με το Our World in Data, τα τρία τέταρτα της σόγιας παγκοσμίως προορίζεται ως τροφή για τα ζώα, με μόνο το 7% να πηγαίνει απευθείας στην ανθρώπινη κατανάλωση με τη μορφή tofu, edamame και ως συστατικό σε επεξεργασμένα τρόφιμα. Το ότι το μεγαλύτερο μέρος της σόγιας καταναλώνεται από ζώα και όχι από ανθρώπους, δημιουργεί σημαντικά ποσοστά “απώλεια τροφής”(food waste).

Όσον αφορά τη χρήση γης, για να ληφθούν τέσσερα γραμμάρια πρωτεΐνης βοείου κρέατος χρησιμοποιείται τόση έκταση γης, που αντίστοιχα θα μπορούσαμε να πάρουμε 100 γραμμάρια φυτικής πρωτεΐνης όπως σόγια ή φασόλια.

Σήμερα, τα φασόλια καταναλώνονται με πολλούς τρόπους. Μπορείς να τα καταναλώσεις εύκολα ως κυρίως γεύμα με την απλή μορφή σούπας, καθώς αποτελούν την βάση της μεσογειακής διατροφής.

Όμως, μπορείς να τα βρεις και σε πιο ενδιαφέρουσες εκδοχές όπως το falafel ή τα βρασμένα φασόλια μέσα σε σαλάτες. Υπάρχουν πολλές συνταγές και σίγουρα κάποια θα σου κινήσει το ενδιαφέρον για να τα εντάξεις στην διατροφή σου