Ερωτήματα που έχουν μείνει αναπάντητα και απορίες που δεν μας έχουν καλύψει ολοκληρωμένα έως σήμερα.

Ακολουθούν13 ερωτήσεις σχετικά με τις εργασίες βαφής των μαλλιών – από το πώς να πεις στ@ κομμωτή ότι δεν σου αρέσει η νέα σου απόχρωση μέχρι τη σημασία της post-βαφής φροντίδας και των τάσεων της νέας σεζόν. Μας απάντησε η πάντα αγαπημένη μας Δήμητρα Δανίκα, Hairexpert.

Γιατί πρέπει να αποφεύγουμε τη βαφή στο σπίτι και να προτιμάμε τις υπηρεσίες ενός κομμωτηρίου; 

Ένας πολύ σημαντικός λόγος είναι η φθορά που μπορεί να προκαλέσεις στα μαλλιά σου βάφοντας τα μόνη σου. Αυτό συμβαίνει γιατί η βαφή δεν μπορεί να περαστεί με ακρίβεια μόνο στα φυσικά σου μαλλιά (στις ρίζες δηλαδή) αλλά κάτι που βλέπουμε συχνά είναι ότι περνιέται και το έξω, ενώ είναι ήδη βαμμένο, η επανάληψη λοιπόν με πιο υψηλού βαθμού οξειδωτικά που χρησιμοποιούνται για τα φυσικά να προκαλούν φθορά στα ήδη βαμμένα μαλλιά κατ’ επανάληψη.

Ένας ακόμη σημαντικός λόγος είναι ότι αυτό που θα βλέπεις πολύ συχνά είναι το πιο σκούρο και σκληρό περίγραμμα λόγω του ότι δεν μπορείς να περάσεις με ακρίβεια το χρώμα σου και άρα πατάει στην προηγούμενη βαφή και το χρώμα “μπουκώνει”.

Επιπλέον, τα χρώματα που βλέπεις στο χρωματολόγιο δεν θα βγουν ποτέ έτσι όπως τα βλέπεις γιατί πολύ απλά η απόδοση τους γίνεται πάνω σε λευκές τούφες και για να βγει το επιθυμητό για σένα βασίζεται σε μια εξίσωση της φυσικής σου βάσης, στο ποσοστό λευκών μαλλιών (αν υπάρχει) στην υφή των μαλλιών σου!

Τα προϊόντα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο κομμωτήριο είναι σαφώς επαγγελματικά, και υπεύθυνα στο να σταματήσουν την διαδικασία της οξείδωσης που δημιουργεί η βαφή και να επαναφέρουν τα μαλλιά τους στο φυσιολογικό ph κάτι που θα δώσει περισσότερη λάμψη αλλά και διάρκεια στο χρώμα σου.

Τέλος ένας εξειδικευμένος Hairexpet μπορεί να σε συμβουλέψει για τις ιδανικές αποχρώσεις.

Πόσες μέρες μετά τη βαφή είναι καλύτερο να λούσουμε τα μαλλιά μας;

Η οξείδωση που δημιουργείται κατά τη διάρκεια της βαφής έχει διάρκεια έως και 72 ώρες. Αυτό μπορεί να αποφευχθεί κάνοντας θεραπεία κλειδώματος χρώματος στο κομμωτήριο μετά την βαφή ώστε να σταματήσει η οξείδωση, να επανέλθει το pH στο φυσιολογικό και να κλείσουν τα λέπια της τρίχας. Αν γίνει η παραπάνω διαδικασία μπορεί να λουστούν τα μαλλιά και την επόμενη μέρα αρκεί να έχεις στον νου σου ότι κάθε λούσιμο χρειάζεται ανάλογα με το χρώμα των μαλλιών σου και τη δική του ιδανική ρουτίνα και προϊόντα!

Μπορώ να χρησιμοποιήσω styling εργαλεία σε φρεσκοβαμμένα μαλλιά ή καλύτερα να περιμένω;

Ναι μπορείς, ωστόσο αυτό εξαρτάται από τον τρόπο χρήσης των εργαλείων αλλά και τα ίδια τα εργαλεία και φυσικά τη θερμοκρασία τους π.χ. σε πολύ επεξεργασμένα μαλλιά και όχι μόνο, πρέπει πάντα να χρησιμοποιείς θερμοπροστατευτικά προϊόντα και να έχεις τον αέρα από το πιστολάκι στο χαμηλό και όχι πολύ καυτό.

Μπορώ να πάω από την επόμενη μέρα για κολύμπι;

Eδώ η απάντηση είναι η ίδια με το πόσες μέρες μετά την βαφή μπορώ να λούσω τα μαλλιά μου έχοντας πάντα υπόψη σου ότι το νερό της θάλασσας ή της πισίνας είναι σαφώς πιο επιβλαβές για τα μαλλιά και ενισχύει την απώλεια χρώματος.

Τι tips δίνετε για έξτρα φροντίδα σε μεγάλες αλλαγές; για παράδειγμα για να διατηρήσει κανείς ζωντανό το ξανθό χρώμα για περισσότερο;

Ειδικότερα το ξανθό χρώμα μαλλιών είναι το πιο ευαίσθητο και αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί συνήθως, ειδικότερα στο balayage ή στις ανταύγειες χρειάζεται πριν αποχρωματισμός, επομένως πρέπει να διασφαλίσεις ότι αυτή η τεχνική εργασία γίνεται με τον πιο ήπιο και λιγότερο επιβλαβή τρόπο για τα μαλλιά σου και φυσικά να είσαι σίγουρη ότι είναι τα μαλλιά μου ανθεκτικά ως προς την διαδικασία, στην συνέχεια να ακολουθήσεις την ρουτίνα περιποίησης που εξειδικεύεται για τα δικά σου μαλλιά η οποία μπορεί να περιλαμβάνει κάποια μάσκα με απόχρωση ώστε να διατηρείται το ξανθό σου όσο το δυνατόν αναλλοίωτο.

Ωστόσο είναι σημαντικό να γνωρίζεις από πριν την δέσμευση που χρειάζεται να έχεις στο κομμωτήριο ανάλογα με την τεχνική που θα επιλέξεις ώστε να είσαι συνεπής και ικανοποιημένη με το συνολικό αποτέλεσμα.

Και για τα κόκκινα μαλλιά; Υπάρχουν tips;

Τα κόκκινα, χάλκινα μαλλιά είναι πολύ ευαίσθητα ως προς την απώλεια χρώματος και την ένταση του χρώματος επομένως χρειάζονται μια ολιστική περιποίηση, αυτό σημαίνει σαμπουάν , conditioner, μάσκα, και leave-in προϊόντα ανάλογα με την υφή τους και φυσικά να γνωρίζεις ότι είναι φυσιολογικό να έχεις απώλεια χρώματος και ένας επιπλέον τρόπος να διατηρείς το χρώμα σου περισσότερο είναι μια μάσκα με απόχρωση.

Αλλάζει η συμπεριφορά των προϊόντων βαφής ανάλογα με την ποιότητα της τρίχας ή με τις μέρες του κύκλου;

Βεβαίως και αλλάζει όσο αφορά την ποιότητα της τρίχας και για αυτό τα επαγγελματικά και εξειδικευμένα προϊόντα βαφής σου δίνουν εναλλακτικές ανάλογα με το αποτέλεσμα που θες και τα μαλλιά που έχεις και φυσικά η γνώση του τι να επιλέξεις κάθε φορά αλλά και πώς να τα χρησιμοποιήσεις. Όσον αφορά τις μέρες του κύκλου δεν έχει φανεί ότι επηρεάζει το αποτέλεσμα της βαφής.

Υπάρχει κάποιο tip που θα μπορούσε να κάνει κάποιος πριν τη μέρα του ραντεβού για καλύτερο τελικό αποτέλεσμα;

Αυτό που σίγουρα χρειάζεται, κυρίως όταν αφορά μεγάλες χρωματικές αλλαγές είναι οι πιο ενισχυμένες θεραπείες τόσο στο κομμωτήριο όσο και στο σπίτι αλλά σε κάθε περίπτωση είναι να διατηρείς τα μαλλιά σου ενσωματωμένα και επιπλέον μπορείς να μην λουστείς για 2 ημέρες ώστε να λειτουργήσει η φυσική λιπαρότητα σαν ένα προστατευτικό φιλμ στο τριχωτό. Σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να τοποθετηθεί στο δέρμα του κεφαλιού σου ειδικό προϊόν για προστασία.

Αν το αποτέλεσμα δεν μας ευχαριστεί πως προτείνετε να το χειριστούμε;

Με συνεννόηση φυσικά με τον ειδικό που έχει αναλάβει τα μαλλιά σου, αυτό βέβαια προϋποθέτει και διάγνωση και συμβουλευτική πριν από το κάθε βήμα έτσι ώστε να υπάρχει το έδαφος και η επικοινωνία με σκοπό να μειώνονται οι πιθανότητες του να μην είναι κανείς ικανοποιημένος.

Πώς μπορούμε να διατηρήσουμε το Balayage φωτεινό και να διασφαλίσουμε ότι δεν ξεθωριάζει πολύ γρήγορα;

Το πρώτο και βασικό είναι η καλή ποιότητα και υγεία των μαλλιών, δεν μπορώ να έχω ένα άρτιο αποτέλεσμα αν από κάτω τα μαλλιά μου είναι πολύ ταλαιπωρημένα ,ας σκεφτούμε λίγο το μακιγιάζ σε ένα αφυδατωμένο και ξηρό δέρμα, δεν θα έχει διάρκεια και ούτε ικανοποιητικό αποτέλεσμα και αυτή είναι μια διαδικασία που προϋποθέτει δράση δηλαδή ρουτίνα περιποίησης τόσο από εμάς τους ίδιους στην καθημερινότητα όσο και στο κομμωτήριο και τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται.

Είναι αλήθεια ότι τα θειικά άλατα είναι βλαβερά για τα μαλλιά και αν ναι, γιατί;

Όσο αφορά τα θεϊκά άλατα είναι μια μεγάλη κουβέντα που ανοίγει συχνά πυκνά σήμερα καθώς βλέπουμε πολλά προϊόντα χωρίς θεϊκό άλας πλέον στην αγορά, αυτό όμως που θα πρέπει κυρίως να κοιτάμε είναι πόση είναι η περιεκτικότητα τους πια είναι η ποιότητα τους και μαζί με τι είδους συστατικά συνοδεύονται. Ουσιαστικά το θεϊκό άλας είναι αυτό που καθαρίζει και δημιουργεί τον αφρό και είναι κάτι που πολλές γυναίκες επιθυμούν ώστε να νιώθουν ότι τα μαλλιά τους καθαρίζουν.

Τα προϊόντα που θα πρέπει να επιλέγεις είναι αυτά που είναι επαγγελματικά και έχουν σαφώς καλύτερα συστατικά και φυσικά δεν γίνεται να παραλείπεται το conditioner ώστε να επανέρχεται η ενυδάτωση στα μαλλιά μετά τον καθαρισμό.

Ποιές είναι οι τάσεις για το 2024;

Τα τελευταία χρόνια οι τάσεις παραμένουν προσωποκεντρικές, ουσιαστικά βλέπουμε σε κάθε fashion week και σχεδιαστή να προτείνει και κάτι πολύ διαφορετικό. Οι κυρίαρχες τάσεις ωστόσο που επικρατούν το φθινόπωρο είναι η γεωμετρία και γεμάτα χρώματα πλούσια χρώματα με γρήγορες έξυπνες τεχνικές όπως αυτή του Colour Blocking που θα σου δώσει ένα ιδιαίτερο αποτέλεσμα ενώ η επιλογή των χρωμάτων θα πρέπει να είναι αυτή που αναδεικνύει και φωτίζει την επιδερμίδα σου.

Επιπλέον δίνεται έμφαση στη θηλυκότητα ακόμα και μέσα από κοντά η Bob κουρέματα θυμίζοντας τα late ’40s και ’50s και το New Look του Dior που μετά την πολεμική περίοδο έδωσε τη δυνατότητα στις γυναίκες να επαναπροσδιορίσουν τη θηλυκότητα τους και να αγκαλιάσουν τη γυναικεία φιλαρέσκεια, χωρίς ενοχή!

Μπορείς να βρεις τη Δήμητρα στο www.dimitradanika.gr, στο facebook.com/dimitradanika και στο Ιnstagram/danikadimitra_hair_expert/ – Σπευσίππου 46 Κολωνάκι