Αν σου έχουν τελειώσει οι ιδέες για ελαφρύ μεσημεριανό ή κάτι διαφορετικό για το απογευματινό σου snack ξανασκέψου το δροσερό hummus.

To hummus είναι ένα πλούσιο dip με βασικό υλικό τα ρεβίθια. Στα βασικά συστατικά συμπεριλαμβάνονται το ταχίνι, το ελαιόλαδο, ο χυμός λεμονιού και το σκόρδο. Το ολοκληρωμένο του όνομα στα αραβικά είναι ‘hummus bil tahina’ που σημαίνει ‘ρεβίθια με ταχίνι’. Θα το απλώσεις πάνω σε πίτα αλλά ως dip μπορείς να το συνδυάσεις και με chips πατάτας ή γλυκοπατάτας, με sticks καρότου ή τηγανητά κολοκυθάκια.

Κλασικό hummus

Για να ετοιμάσεις το κλασικό hummus χρειάζεσαι: 400 γρ μαγειρεμένα ρεβύθια, στραγγιασμένα, 3 κουταλιές ελαιόλαδο, 2 κουταλιές ταχίνι, χυμό από ένα λεμόνι, 3-4 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες, αλάτι, 1 κούπα πάγο.

Βάλε όλα τα υλικά σε ένα μπλέντερ, εκτός από τον πάγο. Χτύπησε μέχρι να ενωθούν καλά και να έχεις ένα κρεμώδες αποτέλεσμα. Στη συνέχεια πρόσθεσε τον πάγο σταδιακά μέχρι να πετύχεις την ιδανική σύσταση. Γαρνίρισε με ρεβίθια και λίγο ελαιόλαδο.

Κλασικό hummus με jalapenos και λεμόνι

Θα χρειαστείς: Τα υλικά για το κλασικό hummus και επιπλέον 2 jalapeños, ½ κούπα χυό λεμονιού, ¼ της κούπας νερό, 2 σκελίδες σκόρδο, αλάτι και πιπέρι.

Δούλεψε τα υλικά στο μπλέντερ όπως θα ετοίμαζες κανονικά το κλασικό hummus και στη συνέχεια ψιλόκοψε τις  jalapeños. Λιώσε το σκόρδο και πρόσθεσε το λεμόνι, το νερό, τις jalapeños και το σκόρδο στο χούμους. Δούλεψε λίγο ακόμα με το μπλέντερ να ενωθούν τα υλικά και πρόσθεσε αλάτι και πιπέρι. Δοκίμασε το σε αραβική πίτα.

Ηummus από πράσινα φασόλια

Θα χρειαστείς: 300 γρ πράσινα φασόλια (mung bean σε κονσέρβα), στραγγισμένα, 2 κουταλιές ελαιόλαδο, 1 κουταλιά βούτυρο, 1 κουταλιά κουρκουμά, ½ κουταλιά ταχίνι, χυμό από ένα λεμόνι, ½ κουταλιά καβουρδισμένο κύμινο, αλάτι, ½ κούπα πάγο.

Για να το φτιάξεις ζέστανε ένα τηγάνι με το βούτυρο. Πρόσθεσε τον κουρκουμά και σόταρε για ένα λεπτό. Βάλε τα πράσινα φασόλια και σόταρε για ένα λεπτό σε μέτρια θερμοκρασία. Σιγόβρασε για δεκαπέντε λεπτά και μόλις κρυώσουν λίγο δούλεψε το μείγμα με ένα μπλέντερ. Στη συνέχεια, όπως και με το κλασικό χούμους πρόσθεσε σταδιακά τον πάγο. Πασπάλισε με κύμινο και μερικά φασόλια.

featured photo: www.vogue.in