Σήμερα, οι περισσότεροι από εμάς μπορούν να περιμένουν ότι θα ζήσουν τουλάχιστον 60 έτη. Στη χώρα μας συγκεκριμένα, το προσδόκιμο όριο ζωής κατά τη γέννηση, ανέρχεται στα 81,2 έτη με βάση στατιστικά στοιχεία του 2020. Not bad at all αν αναλογιστεί κανείς ότι πριν από περίπου 100 χρόνια, η μέση διάρκεια ζωής στην Ελλάδα υπολογιζόταν σε μόλις 45 έτη. Αν και η επιμήκυνση της ζωής είναι από μόνη της μια μεγάλη πηγή ευκαιριών για τον άνθρωπο και την κοινωνία (νέες δραστηριότητες, εκπαίδευση, μια νέα καριέρα ή ένα πάθος που είχε παραμεληθεί επί μακρόν), η έκταση αυτών των ευκαιριών δεν παύει να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από έναν βασικό παράγοντα: την υγεία. Και η υγεία δεν μπορεί παρά να είναι αλληλένδετη με τον τρόπο ζωής και το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον του κάθε ατόμου. Αν και ορισμένες από τις διακυμάνσεις στην υγεία μας καθώς μεγαλώνουμε είναι γενετικές, η διατήρηση υγιεινών συμπεριφορών καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής, ιδίως η ισορροπημένη διατροφή, η τακτική σωματική δραστηριότητα και η αποχή από το κάπνισμα, αποκτά νευραλγική σημασία. Και αυτό γιατί ο τρόπος ζωής μας, ακόμη και αν δεν αποτελεί το μοναδικό καθοριστικό παράγοντα στο πως θα γεράσουμε, δεν παύει να έχει τεράστια συμβολή στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης μη μεταδοτικών ασθενειών, στη βελτίωση της σωματικής και πνευματικής ικανότητας και στην καθυστέρηση της εξάρτησης από τη φροντίδα τρίτων.

Άσκηση και ευζωία

“Καθώς μεγαλώνεις, το να μην είσαι δραστήριος και να μην είσαι δυνατός μπορεί να σημαίνει ότι δεν είσαι σε θέση να κάνεις πράγματα στη ζωή σου”, λέει η Aleksandra Stacha-Fleming, ιδρύτρια του Longevity Lab της Νέας Υόρκης, ενός γυμναστηρίου που συνεργάζεται με άτομα όλων των ηλικιών για να δημιουργήσει προπονήσεις που βοηθούν το σώμα τους να γεράσει σωστά. Λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη ότι η καθιστική ζωή αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη και υψηλή αρτηριακή πίεση, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να συνεχίσεις να κινείσαι μέχρι και τα βαθιά σου γεράματα.
1. Κάνε κάποιο είδος σωματικής άσκησης κάθε μέρα Το να παραμένεις δραστήριος είναι απόλυτη ανάγκη. Ωστόσο, έχει υπόψιν σου ότι το βασικό κλειδί είναι η συνέπεια και όχι η ένταση της σωματικής άσκησης. Προσπάθησε λοιπόν να βρεις την κατάλληλη για εσένα μέθοδο εκγύμνασης, όπως τρέξιμο, γιόγκα, πιλάτες, ποδήλατο ή κολύμβηση, και να την εντάξεις στην καθημερινή σου ρουτίνα.
2. Προτίμησε εναλλαγές στη μέθοδο άσκησης 
Οι έρευνες δείχνουν ότι οι καλύτερες προπονήσεις για μακροζωία περιλαμβάνουν σωματική δραστηριότητα υψηλής έντασης. Το αν αυτό είναι ένα μάθημα HIIT ή ένας πιο γρήγορος περίπατος από ό,τι έχετε συνηθίσει, εξαρτάται από το σώμα σου και από το τι χρειάζεται περισσότερο. Το να αφιερώνεις χρόνο για αερόβιες ασκήσεις (όπως κολύμπι, περπάτημα, ποδηλασία και κωπηλασία) καθώς και για ασκήσεις δύναμης (όπως άρση βαρών) είναι ο πιο ολοκληρωμένος τρόπος ζωής με επίκεντρο τη γυμναστική. Έχοντας αυτό κατά νου, κάθε πρόγραμμα προπόνησης με γνώμονα τη μακροζωία θα πρέπει να αποτελείται από τρία πράγματα: αερόβια άσκηση, ασκήσεις ενδυνάμωσης και προπόνηση ευλυγισίας ή κινητικότητας. Κάθε ένα από αυτά τα στοιχεία εξυπηρετεί έναν συγκεκριμένο σκοπό από μόνο του, αλλά όλα λειτουργούν καλύτερα σε συνδυασμό.
3. Mην μην αμελείς την ξεκούραση
Το να παραμένεις δραστήριος δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να ακολουθείς ένα αυστηρό πρόγραμμα προπόνησης κάθε μέρα. Mην αναγκάζεις τον εαυτό σου να γυμνάζεται όταν αποζητά ξεκούραση και ανάπαυση μιας αυτό ενδέχεται να αυξήσει τον κίνδυνο για πιθανούς τραυματισμούς. Επένδυσε σε ένα πρόγραμμα που να περιλαμβάνει εναλλαγές μεταξύ αερόβιας άσκησης και ασκήσεων ενδυνάμωσης, καθώς και ημέρες ανάπαυσης που θα επιτρέπουν στο σώμα σου να ξεκουραστεί.
3. Ασκήσου έξω όταν ο καιρός το επιτρέπει – ιδιαίτερα περπατώντας
Ανεξάρτητα από την ηλικία, το περπάτημα ως μορφή άσκησης μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα ευεργετικό. Εκτός από την ενίσχυση της καρδιακής υγείας, η προπόνηση έξω αυξάνει τα επίπεδα βιταμίνης D, η οποία μπορεί να κάνει θαύματα για τη διάθεσή mας -ι διαίτερα κατά τους πιο ζοφερούς χειμερινούς μήνες.
4. Μην αμελείς την πνευματική σου κατάσταση
Το σώμα σου δεν είναι το μόνο πράγμα που υφίσταται φθορά κατά την πάροδο των ετών. Εκτός από τη διατήρηση λοιπόν μιας καλής φυσικής κατάστασης καθώς γερνάμε, εξίσου σημαντική αποδεικνύεται και η ενίσχυση της πνευματικής μας διαύγειας. Μερικοί καλοί τρόποι είναι η ανάγνωση, η εκμάθηση ξένων γλωσσών, η διατήρηση μιας ενεργού κοινωνικής ζωής, και τα παζλ.
5. Απόλαυσε τη διαδικασία!
Αν απεχθάνεσαι τη διαδικασία της άσκησης, τότε είναι μάλλον απίθανο να την ακολουθήσεις. Βρες λοιπόν εκείνη την άσκηση που θα μπορείς πραγματικά να ευχαριστηθείς και κάνε την αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής σου.