H Gwyneth Paltrow είναι αδιαμφησβήτητα η επιτομή της ευεξίας. Μπορεί όμως να είναι «ηγέτης» στο wellbeing, αλλά και εκείνη παραμένει άνθρωπος με ανησυχίες και άγχη.

Η ίδια μίλησε στο TZR και στην Angela Melero για τη στήλη «Scare-Free Sundays» όπου πραγματεύεται το πολύ κοινό άγχος του Σαββατοκύριακου (γνωστό και ως Sunday Scaries), που μπορεί να κοστίσει σε κάποιον τη χαλάρωση και την ξεκούραση που τόσο απεγνωσμένα χρειάζεται.

«Εγώ, πραγματικά τα σαββατοκύριακα δε σκέφτομαι τη δουλειά, όσο το δυνατόν περισσότερο μπορώ», αναφέρει η Gwyneth Paltrow. «Φυσικά, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που προκύπτουν, αλλά πραγματικά προσπαθώ να μη διαθέσω χρόνο στη δουλειά, ειδικά την Κυριακή. Δε θα στείλω email, θα είμαι μόνο με την οικογένειά μου. Και αυτό, για μένα, μειώνει πραγματικά το άγχος μου, όταν κάνω πραγματικά σαφή διαχωρισμό μεταξύ της δουλειάς και της ζωής μου».

Μεταξύ άλλων η ηθοποιός μίλησε και για την κουλτούρα των Ευρωπαίων, τονίζοντας ότι οι Αμερικανοί θα μπορούσαν να μάθουν ένα ή δύο πράγματα από την πιο χαλαρή προσέγγιση των Ευρωπαίων στην καριέρα. «Συνειδητοποίησα ότι οι άνθρωποι στην Ευρώπη, προσπαθούν πραγματικά να έχουν αυτή την ποιότητα ζωής όπου δεν τους καθορίζει η δουλειά τους. Η δουλειά είναι κάτι που θα κάνουν μόνο κατά την διάρκεια της εβδομάδας. Μετά αφιερώνονται στους εαυτούς τους.», λέει η Paltrow.

«Προσπαθώ να φέρω αυτή τη νοοτροπία προς εμένα γιατί έχει μεγάλο αντίκτυπο. Γιατί, πραγματικά, αν το καλοσκεφτείς, είναι σαν να έχουμε τόσο μεγάλο άγχος για τη δουλειά επειδή πιστεύουμε ότι αν δεν είμαστε καλοί στη δουλειά, σημαίνει ότι δεν είμαστε καλοί άνθρωποι, δεν μας εκτιμούν. Το σημαντικό είναι ποιοι πραγματικά είμαστε, εκτός δουλειάς».

Προχωρώντας στη συνέντευξη η ηθοποιός Gwyneth Paltrow έδωσε αξιοσημείωτες συμβουλές και μοιράστηκε τα δικά της μυστικά κατά του άγχους.

Βλέποντας την τελευταία σας συνεργασία με την Copper Fit, είμαι περίεργη για το ρόλο που έπαιξε η φυσική κατάσταση στο ταξίδι σας για την ψυχική υγεία, αναρωτήθηκε η Angela Melero…

«Για μένα αυτά τα δύο είναι άρρηκτα συνδεδεμένα. Πρέπει να κινήσω το σώμα μου για να είμαι ήρεμη. Και αυτό μπορεί να είναι απλά το περπάτημα. Εάν βρίσκομαι σε μια πόλη όπου μπορώ να περπατήσω μετά το δείπνο,ή το πρωί θα το κάνω, καθώς βοηθάει πολύ. Επίσης βοηθάει η πρακτική μου στον διαλογισμό, διαλογίζομαι κάθε πρωί για 20 λεπτά. Αυτό είναι κάτι που άρχισα να κάνω κατά τη διάρκεια του COVID με το σύζυγό μου. Μάθαμε πώς να διαλογιζόμαστε και έτσι καθόμαστε το πρωί και το κάνουμε.

Κάτι εξίσου σημαντικό είναι και η υγεία του εντέρου, που επηρεάζει πραγματικά την ψυχική υγεία, επίσης, επομένως, υπάρχει και η σωστή διατροφή. Όπως και ο ποιοτικός ύπνος. Η επιστήμη συνήθιζε να κοιτάζει κάποιον με κατάθλιψη και να σκέφτεται, εντάξει, κάτι δεν πάει καλά με τον εγκέφαλο. Τώρα λένε ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου. Πρέπει να θεωρούμε το ανθρώπινο σώμα ως ένα ολιστικό οικοσύστημα, όπως είναι. Εγώ αυτό ακολουθώ.» ανέφερε η ηθοποιός.

Ας εμβαθύνουμε λίγο στο εργασιακό άγχος. Ποια είναι μερικά κοινά ή τυπικά άγχη ή ανησυχίες που αντιμετωπίζεις ενόψει μιας πολυάσχολης εβδομάδας στην εργασία σου;

«Νομίζω ότι, για τις εργαζόμενες γυναίκες ή τις εργαζόμενες μητέρες, έχουμε πάντα αυτό το στοιχείο του επιπλέον άγχους γιατί, μερικές φορές, αν εργαζόμαστε, τότε δεν είμαστε με τα παιδιά — επομένως υπάρχει πάντα αυτό το επιπλέον άγχος. Επίσης, οι γυναίκες έχουν πάντα περισσότερη ανησυχία γιατί κάνουμε τόσα πολλά πράγματα ταυτόχρονα.»

Πώς είναι η απογευματινή ρουτίνα της Κυριακής; Κάνεις κάτι συγκεκριμένο για να προετοιμαστείς ψυχικά για την εβδομάδα που έρχεται;

«Γενικά έχω πάντα πρόγραμμα για την εβδομάδα. Τείνω, κάποια στιγμή μέσα στο Σαββατοκύριακο, να κοιτάζω την εβδομάδα που έρχεται, ώστε να ξέρω πραγματικά τι να περιμένω. Και μετά φροντίζω, για παράδειγμα, να κάνω μασάζ.. Και επίσης προσπαθώ να διαδώσω είναι εντάξει να κάνεις διαλείμματα ή να σταματάς να εργάζεσαι στις 5 μ.μ. … Αυτό πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας.»

Έχεις κάποιους αυστηρούς κανόνες που τηρείς τα Σαββατοκύριακα ή τις ημέρες του οut οf οffice για να αποφύγεις να εργαστείς ή να σκεφτείς τη δουλειά;

«Λοιπόν, άρχισα να κάνω κάτι πρόσφατα, το οποίο σκεφτόμουν να κάνω τις Κυριακές. Όταν κάνω διακοπές, βγάζω το email από το τηλέφωνό μου. Αλλά παλεύω πραγματικά για να μην στέλνω email τις Κυριακές. Επομένως, δεν το έχω βγάλει ακόμα από το τηλέφωνό μου, αλλά αυτό είναι πάντα μια επιλογή. Ακόμα, τις Κυριακές προσπαθώ να ηρεμώ. Θα ξαπλώσω, θα διαβάσω ένα βιβλίο θα δω μια σειρά, μέχρι να νιώσω ενοχές. Με λίγα λόγια, θα τεμπελιάσω. Η τεμπελιά είναι πολυτέλεια!»

Τα Sunday Scaries; Πως είναι ακριβώς;

«Μπορεί να είναι τα πάντα, από αυτά τα συναισθήματα άγχους ότι δεν πρόκειται ποτέ να τα καταφέρω όλα ή δεν έχω κάνει κάτι καλά, μέχρι ολικές καταστροφικές σκέψεις. Δεν το κάνω πολύ, αλλά όταν συμβαίνει, συμβαίνει. Και θα είμαι ξύπνια στις 3 τα ξημερώματα και θα σκέφτομαι κάθε λάθος που έχω κάνει ποτέ, και αυτό δεν είναι καθόλου παραγωγικό.»

Πώς τα ξεπερνάς;

«Έχω τεχνικές, όπως τεχνικές αναπνοής, και άλλα πράγματα για να βοηθήσω τον εαυτό μου. Κάτι που με βοήθησε πολύ ήταν η συμβουλή που μου έδωσε ο Brené Brown στο podcast μου. Μου έμαθε την αναπνοή σε κουτί, η οποία είναι αργή εισπνοή για τέσσερις μετρήσεις, κράτημα για τέσσερις ακόμα μετρήσεις, εκπνοή αργά για τέσσερις μετρήσεις και κράτημα για τέσσερις μετρήσεις. Μια ακόμα τεχνική που βοηθάει είναι όταν ξαπλώνω και χαλαρώνω κάθε μυ του σώματος από τα δάχτυλα των ποδιών μέχρι το κεφάλι.»