Υπάρχουν πολλές τεχνικές αναπνοής, αλλά η 4×4 είναι σίγουρα η πιο απλή και η πιο αποτελεσματική.

Με αυτή τη μέθοδο, θα καταφέρεις πάρα πολύ γρήγορα να κατευνάσεις το στρες σου και να πάρεις τον έλεγχο του μυαλού σου.

Η τεχνική αυτή άρχισε να εφαρμόζεται από την ομάδα των Ειδικών Μονάδων Υποβρύχιων Καταστροφών, γνωστών κι ως βατραχανθρώπων, της Αμερικής. Ωστόσο, η μέθοδος αυτή, προέρχεται από το χώρο της γιόγκα και είναι ευρέως γνωστή ως sama vritti pranayama.

Είναι πάρα απλή, γιατί βασίζεται στο σύστημα του τετραγώνου -λόγω των ίσων πλευρών του- και έχει γρήγορα αποτελέσματα. Ουσιαστικά, σε βοηθά να διατηρείς την κανονική σου αναπνοή, ακόμα και σε καταστάσεις έντασης και άγχους.

Ο τρόπος.

Ο βασικός τρόπος της 4×4 τεχνικής αναπνοής είναι αυτός, που λέει και το όνομά της.

Πιο συγκεκριμένα:

Εισπνοή από τη μύτη και μετράς μέχρι το τέσσερα.

Κρατάς την αναπνοή σου και μετράς μέχρι το τέσσερα.

Εκπνοή από το στόμα και μετράς μέχρι το τέσσερα.

Παύση και μετράς μέχρι το τέσσερα.

Το αποτέλεσμα.

Η τεχνική αναπνοής 4×4 είναι πολύ αποτελεσματική, γιατί σε βοηθάει να χαλαρώσεις το σώμα σου, μειώνει τους καρδιακούς παλμούς σου, ηρεμεί το μυαλό σου και σε βοηθάει να συγκεντρωθείς.

Είναι αποδεδειγμένο άλλωστε, ότι η αναπνοή επηρεάζει τη διάθεση και τον τρόπο σκέψης σου.

Η συγκεκριμένη όμως, τεχνική είναι πιο αποτελεσματική γιατί οι χρόνοι της είναι πιο διαχειρίσιμοι και γιατί έχει την ικανότητα να επηρεάζει το νευρικό σου σύστημα.

Πιο συγκεκριμένα, με αυτή τη μέθοδο αναπνοής αλλάζεις το mode λειτουργίας σου. Με επιστημονικούς όρους, ενεργοποιείς το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα και απενεργοποιείς το συμπαθητικό. Καταφέρνεις δηλαδή, να περνάς από την ένταση στη χαλάρωση και από τον αποσυντονισμό στη συγκέντρωση.

Με μια τέτοια μέθοδο λοιπόν, θα καταφέρεις να συνδεθείς και να συγκεντρωθείς καλύτερα σε αυτό που κάνεις και να ελέγξεις τους παράγοντες, που σε αποσυντονίζουν και σε στρεσάρουν.

Μπορείς να εξασκείς την 4×4 τεχνική αναπνοής όλες τις ώρες της ημέρας. Το πρωί όταν ξυπνάς και το βράδυ όταν ξαπλώνεις, στο γραφείο ή στο αυτοκίνητο, την ώρα που κάτι σε εκνευρίζει ή σε αγχώνει.

Ξεκίνα την εξάσκηση τρεις φορές την ημέρα και ρύθμισέ το όπως εσύ νιώθεις.