Ο εργοδότης σου έχει νεύρα, παθαίνεις λάστιχο την ώρα που γυρνάς σπίτι, σε πονάει το κεφάλι σου και αρχίζει να σου μιλάει εκείνος ο γείτονας που παραπονιέται για τους πάντες. Ας μην το κουράζουμε, η μέρα σου δεν πήγε και τόσο καλά και έχεις στρες.

Τότε εμφανίζεται ένα κουτί στην πόρτα σου και δεν θυμάσαι τι ακριβώς ήταν εκείνο που παρήγγειλες. Να είναι άραγε οι σκιές ματιών ή εκείνη η τσάντα; Ίσως, όμως, να είναι και η τροφή του σκύλου. Δεν υπάρχει όμως τίποτα πιο ικανοποιητικό από το να ανοίγεις δώρα. Ακόμα και αυτά που κάνεις εσύ στον εαυτό σου.

Το να ψωνίζεις -πόσο μάλλον online- μπορεί να σου προσφέρει μία αίσθηση ευχαρίστησης και ικανοποίησης. Είτε έκανες ώρες έρευνα για να αγοράσεις ένα ζευγάρι παπούτσια είτε έκανες μια απερίσκεπτη αγορά, τα ψώνια βοηθούν στην καταπολέμηση του στρες.

Τα ψώνια λειτουργούν ως ένας αντιπερισπασμός στον πόνο και τα άβολα συναισθήματα,” αναφέρει η Catherine Silver στο StyleCaster. Είναι κοινωνική λειτουργός και ψυχοθεραπεύτρια.

Γιατί όμως το κάνουμε;

Η Silver έχοντας δουλέψει με άτομα εθισμένα στα ψώνια, υποστηρίζει ότι οι γρήγοροι και αγχωτικοί ρυθμοί της καθημερινότητάς μας μάς οδηγούν σε πράξεις που μας κάνουν να νιώθουμε χαρά.

Οι άνθρωποι αγοράζουν ώστε να δώσουν μια θετική αλλαγή στη ρουτίνα τους, είτε μιλάμε για ρούχα, είτε για έπιπλα, ή ακόμα και για μια συνδρομή στο γυμναστήριο.

Τα ψώνια έγιναν ένας τρόπος να αποβάλουμε την πίεση πόσο μάλλον όταν ψωνίζουμε πολυτελή αντικείμενα που έχουμε δει είτε στο Instagram, είτε σε περιοδικά μόδας και διακόσμησης. Έτσι, έχουμε μια αίσθηση δύναμης και πρεστίζ που μόνο οι ακριβές μάρκες θα μπορούσαν να μας δώσουν.

Τι συμβαίνει όταν ενδίδουμε;

Το “ψωνίζω, άρα υπάρχω” μας, έχει να κάνει με την αγχολυτική επίδραση που έχουν στην ψυχική μας υγεία. “Οι άνθρωποι έχουν παγιδευτεί σε έναν φαύλο κύκλο όπου νιώθουν απαίσια και κάνουν ψώνια ώστε να νιώσουν καλύτερα. Μετά κοιτάζουν τις τιμές και νιώθουν για άλλη μια φορά άσχημα, και πάει λέγοντας.”

Αυτό που παρατηρεί η Silver είναι ότι “τα ψώνια γίνονται ένα βλαβερό συνήθειο μόνο όταν οι άνθρωποι χάνουν τον έλεγχο. Μπορεί κάποιος να αρχίσει να έχει οικονομικά προβλήματα και να ξέρει ότι είναι λάθος να ξοδεύει τα χρήματά του σε άσκοπες αγορές. Και παρ’ όλα αυτά να συνεχίζει να το κάνει”.

Δες ακόμα:
Κι όμως η ακμή επηρεάζεται από το στρες
14 τρόποι να στηρίξεις έναν φίλο που είναι στρεσαρισμένος
6 εφαρμογές για διαλογισμό που θα σε απαλλάξουν από το στρες

featured image: fustany.com