Είναι μια γνωστή ιστορία. Όλη μέρα είσαι απασχολημένος και εργάζεσαι συνεχώς, κάνοντας πολλά πράγματα μαζί. Στην απεγνωσμένη προσπάθειά σου να ξεμπερδέψεις με μερικές παραπάνω υποχρεώσεις από τη λίστα όσων έχεις να κάνεις, η μέρα τελειώνει και εσύ βρίσκεσαι κολλημένος να μην έχεις ολοκληρώσει τίποτα ουσιαστικό. Το να είσαι απασχολημένος δεν είναι το ίδιο με το να είσαι ο παραγωγικός εαυτός σου. Είναι σαν να συγκρίνεις το τρέξιμο σε ένα διάδρομο και την προσπάθεια να φτάσεις σε έναν προορισμό. Τρέχεις και στα δύο, αλλά όταν είσαι απασχολημένος είναι σαν να τρέχεις συνεχώς στο ίδιο σημείο.

Από την άλλη σου συμβαίνει συχνά να εστιάζεις σε ένα συγκεκριμένο θέμα που σε απασχολεί την παρούσα περίοδο της ζωής σου, ενώ αυτό που πραγματικά επιθυμείς είναι να προχωρήσεις. Εξ ορισμού, λοιπόν, η προσκόλλησή σου στο παρόν σε κρατάει δέσμιο σε αυτό.

Επομένως, αν θέλεις να είσαι παραγωγικός, το πρώτο που πρέπει να ρωτήσεις τον εαυτό σου είναι: Ποιος θέλω να είμαι; Μια άλλη ερώτηση είναι: Πού θέλω να πάω; Το πιθανότερο είναι ότι οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα αντιπροσωπεύουν την πορεία προς κάποια κατεύθυνση. Και ενώ δεν μπορείς σαφώς να ξοδεύεις όλο το χρόνο σου σκεπτόμενος αυτά, σίγουρα δεν θα φτάσεις εκεί, εάν δεν σπαταλάς καθόλου χρόνο αναλογιζόμενος τους στόχους σου και το που θέλεις να φτάσεις .

Αν ονειρεύεσαι να γίνεις διευθυντής πωλήσεων δεν αρκεί απλά να πουλάς. Πρέπει να αναπτύξεις τις ικανότητες management. Εάν θέλεις να ξεκινήσεις μια νέα επιχείρηση ή να γίνεις συγγραφέας, θα πρέπει να αφιερώσεις χρόνο σε αυτό, προγραμματίζοντας και χτίζοντας τις ικανότητές και την εμπειρία σου. Πρέπει να εστιάσεις στο «πώς», στην πράξη, δηλαδή, του να αποκτήσεις όσα ονειρεύεσαι και επιθυμείς.

Εδώ είναι το κλειδί

Πρέπει να ξοδέψεις χρόνο για το μέλλον ακόμη και όταν υπάρχουν πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να κάνεις στο παρόν. Έστω και αν δεν υπάρχει άμεση εμφανής ανταπόδοση των κόπων σου. Με άλλα λόγια – και αυτό είναι το δύσκολο κομμάτι – αν θέλεις να είσαι παραγωγικός, πρέπει να περάσεις αρκετό χρόνο κάνοντας πράγματα που σου φαίνονται τελείως αντιπαραγωγικά.

Ιδιαίτερα να επιμείνεις, αν στην αρχή δεν είσαι τόσο καλός σε όσα παράγεις. Ή αν έχεις έναν μεγάλο κατάλογο πραγμάτων που χρειάζεται πραγματικά να γίνουν και είναι αδικαιολόγητος οποιοσδήποτε αντιπερισπασμός για κάτι τόσο άσχετο με τις τρέχουσες ασχολίες σου. Προσπάθησε να ξεπεράσεις τις άμεσες ανησυχίες σου και επικεντρώσου, δημιουργώντας χώρο για τον μελλοντικό σου εαυτό.

Τι γίνεται, όμως, με όλα τα πράγματα που πρέπει να γίνουν;

Μάθε να είσαι μερικές φορές ανεύθυνος με τις παρούσες ασχολίες σου, προκειμένου να κάνεις πραγματική πρόοδο στον μελλοντικό εαυτό σου. Πρέπει να αφήσεις το παρόν ακριβώς εκεί που βρίσκεται. Δεν πρόκειται να φύγει και δεν θα τελειώσει ποτέ. Αυτή είναι η φύση του παρόντος. Δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα τέχνασμα που ο πολυάσχολος εαυτός σου παίζει, προκειμένου να σε κρατήσει μακριά από τα «τρομακτικά» πράγματα που δεν είσαι ακόμα καλός και σε αγχώνουν.

Μπορεί η ιδέα να επικεντρωθείς στον μελλοντικό εαυτό σου να σε κάνει να αντιστέκεσαι, επειδή δεν έχεις εξασκηθεί σε αυτό ακόμα. Μπορεί να έχεις συνηθίσει να τους ευχαριστείς όλους. Προσπαθώντας, όμως, το εξαιρετικά σημαντικό πράγμα που δεν γίνεται ποτέ, επειδή δεν υπάρχει χρόνος ή είναι δύσκολο ή ριψοκίνδυνο και αγχωτικό, θα ευχαριστήσεις εσένα. Αυτό είναι το μέλλον σου και ακριβώς γι ‘αυτό αξίζει να επικεντρωθείς σε αυτό. Γιατί χρειάζεται να εξασκηθείς να είσαι ο μελλοντικός σου εαυτός.

Δες ακόμα:
Πώς να μείνεις ο εαυτός σου σε έναν κόσμο που συνεχώς προσπαθεί να σε αλλάξει
14 πράγματα που μπορείτε να κάνετε εσύ και ο εαυτός σου
5 πράγματα να βάλεις στη λίστα με τα to-do σου για το 2019

featured image: Unsplash| Roberto Nickson (@g)