Κάθε φορά που γυρίζουμε πίσω στη δουλειά από διακοπές, άδεια ή Σαββατοκύριακο, πάντα μας περιμένει η ίδια κατάσταση. Αδιάβαστα e-mails, ένας μακρύς κατάλογος εργασιών που ανέβαλες επιδεικτικά, και πολλά ακόμη πράγματα που συνήθως δεν μπορείς να χωρέσεις σε μία οκτάωρη εργάσιμη μέρα.

Μετά από μια περίοδο διακοπών λοιπόν, είσαι έτοιμ@ να επιστρέψεις στην εργασιακή σου ρουτίνα με οποιοδήποτε κόστος: από το να μείνεις μέχρι αργά για να προλάβεις όσα πρέπει ή να δουλέψεις λίγο το Σαββατοκύριακο για να διατηρήσεις την ομαλή λειτουργία των πραγμάτων. Αλλά αυτό δεν είναι μόνο τρομερό για την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, αλλά και ένας μη βιώσιμος τρόπος λειτουργίας.

Κάτι που θα έπρεπε όλοι να εφαρμόζουν στους χώρους εργασίας τους, είναι η ημέρα επαναφοράς. Αν το χρειάζεσαι, κάθε μήνα θα έπρεπε να έχεις τη δυνατότητα να πάρεις μια ολόκληρη εργάσιμη ημέρα για να αποσυντονιστείς από τις συσκέψεις, τις ειδοποιήσεις και τις άλλες υποχρεώσεις του γραφείου, ώστε να επανέλθεις στο σωστό δρόμο.

Η επικοινωνία εκείνες τις μέρες μπορεί να γίνεται μόνο σε περίπτωση ανάγκης και η διεκπεραίωση των εργασιών που εκκρεμούν, να γίνονται με τους ρυθμούς που σε βολεύουν. Πράγματα όπως τα έξοδα, τα e-mails και εργασίες που μπορεί να είναι πολύ σημαντικές, αλλά συχνά μένουν στο περιθώριο.

Ποια είναι τα οφέλη της ημέρας επαναφοράς;

“Οι ημέρες επαναφοράς μας επιτρέπουν να κάνουμε ένα βήμα πίσω από το καθημερινό χάος και την τριβή και μας δίνουν το χρόνο και το χώρο να σκεφτούμε πιο στρατηγικά για το τι πρέπει να γίνει, ποιες προκλήσεις ή εμπόδια μπορεί να το σταματήσουν και ποιο είναι το σχέδιο δράσης”, εξηγεί η Emily Button-Lynham, προπονήτρια και σύμβουλος καριέρας και ηγεσίας.

“Η πράξη της απενεργοποίησης από τις διακοπές μας επιτρέπει να μπούμε σε μια κατάσταση βαθιάς ροής (η οποία συνδέεται με αυξημένη παραγωγικότητα και δημιουργικότητα), όπου κάνουμε την πιο πολύτιμη δουλειά μας.

Ανάλογα με τον κλάδο σας, το σπουδαίο με αυτές τις μέρες είναι ότι δεν χρειάζεται να είστε εντελώς δέσμιοι των γραφείων: μπορείτε να περάσετε χρόνο στη φύση, να εργαστείτε από μια καφετέρια ή να συνεργαστείτε κάπου για να σας βοηθήσει να τροφοδοτήσετε τον προγραμματισμό και να πυροδοτήσετε λίγη δημιουργικότητα. Όσο για μένα, μου αρέσει να περνάω τις μέρες επαναφοράς με το κεφάλι κάτω και τα ακουστικά μέσα, σταματώντας τακτικά για σνακ και διαλείμματα άσκησης. Με το να υπαγορεύω το δικό μου πρόγραμμα (αντί να προσαρμόζομαι στην ευρύτερη ημέρα της εταιρείας) μπορώ να αποφασίσω αν θα τρέχω για ώρες σε μια εργασία ή αν θα περνάω την ημέρα σε μικρότερες, πιο διαχειρίσιμες εκρήξεις. Η δουλειά, φυσικά, εξακολουθεί να γίνεται, αλλά με τον τρόπο που μου ταιριάζει καλύτερα.”

Πώς να ζητήσεις από τους εργοδότες σου την “ημέρα επαναφοράς”; 

Το να αποσυνδεθείς για μια ολόκληρη ημέρα μπορεί να ακούγεται δύσκολο να το “πουλήσεις”, ειδικά αν είσαι σε ανώτερη θέση, αλλά όπως λέει η Button-Lynham, το κλειδί είναι να επικεντρωθείς στα οφέλη που θα έχει τόσο για εσένα όσο και για την ομάδα. “Υπάρχουν πολλές μελέτες σχετικά με τα οφέλη της εστιασμένης εργασίας και της αποφυγής του multitasking και των περισπασμών, οπότε γιατί να μην προτείνετε μια νοοτροπία δοκιμής και εκμάθησης, όπου δοκιμάζετε για σύντομο χρονικό διάστημα και αξιολογείτε αν αυτό βελτιώνει τα πράγματα από εργασιακή και ατομική άποψη;” προτείνει.

Αν το αίτημά σου είναι επιτυχές, μπορείς να αξιοποιήσεις στο έπακρο τον χρόνο αυτό, μπλοκάροντας το ημερολόγιό σου και φροντίζοντας να προετοιμαστείς πριν από την ίδια την ημέρα επαναφοράς. Σκέψου πώς θα ήθελες να αισθάνεσαι, ποιο θα ήθελες να είναι το αποτέλεσμα και πώς μοιάζει μια επιτυχημένη ημέρα επαναφοράς. Δημιούργησε μια λίστα εργασιών που θα σε βοηθήσει να αξιοποιήσεις στο έπακρο τον χρόνο σου.

Σε κάθε τομέα της ζωής, είτε πρόκειται για το σπίτι είτε για τη δουλειά, είναι σημαντικό να αφιερώνεις χρόνο για να επαναπροσδιορίζεσαι και να επαναφέρεσαι, ιδίως μετά από μια πολυάσχολη περίοδο διακοπών. Έτσι, αντί να ξαναμπείς κατευθείαν στη δουλειά, γιατί να μην ακολουθήσεις μια πιο αργή, πιο μελετημένη προσέγγιση για να πάρεις τα πάνω σου; Αυτό για εμένα, είναι ιδανικό, τουλάχιστον!