Οι πρωτόγνωρες καταστάσεις που βιώνουμε τον τελευταίο χρόνο μάς έχουν προτρέψει να στραφούμε περισσότερο στον εαυτό και την ψυχή μας. Έστω και σε μικρό βαθμό, η καθεμία έχει βρει τρόπους να ηρεμεί, να εμβαθύνει εσωτερικά και να βελτιώνει τον εαυτό της. Οι υποστηρικτές της αυτοβελτίωσης και της ενδοσκόπησης έχουν εντάξει στην καθημερινότητά τους ποικίλες μεθόδους mindfulness όπως το meditation, τη yoga, τη ζωγραφική, το self-care κοκ.

Μερικοί προτιμούν να περνούν χρόνο με τον εαυτό τους σε μια όμορφη και ήρεμη γωνιά στο σαλόνι ή στο δωμάτιο τους ενώ άλλοι ευχαριστιόνται όντας έξω στη φύση. Επειδή το τελευταίο διάστημα έχουμε περάσει αρκετό χρόνο κλεισμένοι στο σπίτι και επειδή πλησιάζουν οι ζεστότερες ημέρες, θέλω να σου στρέψω την προσοχή στη φύση. Υπάρχει ένας ακόμη λόγος που το κάνω αυτό. Πρόσφατες και πολυάριθμες μελέτες δείχνουν ότι οι ήχοι της φύσης είναι απόλυτα ευεργετικοί για την ψυχική υγεία μας.

Η επιστημονική μελέτη

Η συγκεκριμένη μελέτη αναλύοντας 36 δημοσιεύσεις που εξέτασαν τα οφέλη που προσφέρουν οι ήχοι της φύσης κατέληξε ότι υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις για τη θετική επίδραση των ήχων στην ψυχική μας υγεία. Συγκεκριμένα, ήχοι όπως το τιτίβισμα των πουλιών και της βροχής μπορούν να μειώσουν το στρες, τον εκνευρισμό, τον πόνο και να βελτιώσουν τη διάθεση, τα συναισθήματα και τη γνωστική μας δύναμη. Αν σκεφτούμε ότι έντονοι και οξείς ήχοι προκαλούν άγχος και ανησυχία, οι μαλακότεροι και φυσικοί ήχοι μπορούν να μάς δημιουργήσουν αισθήματα ηρεμίας και γαλήνης.

Αν και ο τρόπος με τον οποίο οι φυσικοί ήχοι μπορούν να βοηθήσουν την ψυχική μας υγεία δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρος, τα αποτελέσματα είναι ενδεικτικά και σημαντικά. Όταν συγκρίθηκε η διαφορά μεταξύ απουσίας ήχου και φυσικού ήχου, το αποτέλεσμα έδειξε ότι οι φυσικοί ήχοι βελτίωσαν σημαντικά την υγεία και τη θετική διάθεση μειώνοντας συναισθήματα άγχους και ενόχλησης. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η φύση ενισχύει την προσοχή μας μέσω του ασυνείδητου και οι ήχοι της ενισχύουν την ευχαρίστηση και τη χαλάρωσή μας. Αντιθέτως, το αστικό περιβάλλον μάς προκαλεί κούραση και εκνευρισμό.

Στη συγκεκριμένη μελέτη εξέτασαν την επίδραση των ήχων στη ψυχική υγεία των ανθρώπων μέσα σε εθνικά πάρκα της Αμερικής. Αν και ο φυσικός ήχος διαχεόταν στους ήχους του αστικού περιβάλλοντος αυτό δεν εμπόδιζε την θετική επίδραση των φυσικών ήχων στην ψυχική μας υγεία. Ωστόσο, οι επιστήμονες θέλουν να διατηρήσουν τα εθνικά πάρκα ως ζώνες ησυχίας και mindfulness.

Εντάσσοντας τους ήχους της φύσης στην καθημερινότητα μας

Είναι καθησυχαστικό να γνωρίζουμε ότι απλοί και σύντομοι μέθοδοι όπως η ακοή φυσικών ήχων επιδρούν θετικά στην ψυχική μας υγεία. Και αυτό επειδή συνειδητοποιούμε ότι δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι απαιτητικό για να νιώσουμε καλύτερα. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να πάρουμε τα θετικά οφέλη των ήχων της φύσης.

Άνοιξε τα παράθυρά σου εκεί που κάθεσαι για να πάρεις φρέσκο αέρα, να ηρεμήσεις και να κάνεις διαλογισμό ακούγοντας το κελάϊδισμα των πουλιών ή το νερό της βροχής.

Πήγαινε μια βόλτα στο κοντινότερο πάρκο για να κάνεις ένα σύντομο διάλειμμα από τη δουλειά, να ακούσεις το θρόισμα των φύλλων των δέντρων, τα πουλιά και να περάσεις πολύτιμο χρόνο με τον εαυτό σου.

Κάνε μια εκδρομή στο βουνό ή τη θάλασσα. Περνώντας μερικές ώρες το σαββατοκύριακο στο βουνό και τη θάλασσα μπορεί να είναι η ιδανική ευκαιρία για να εκμεταλλευτείς τους ήχους που μάς προσφέρει η φύση.

Άκου ήχους της φύσης από το κινητό σου. Έρευνα δείχνει ότι ακόμη τεχνητοί ήχοι της φύσης είναι αρκετοί για να πάρει κάποιος τα οφέλη τους. Επομένως αν δεν έχεις χρόνο να βγεις στη φύση, φέρε τους ήχους της φύσης μέσα στο σπίτι παίζοντας τους ήχους από το YouTube.

featured photo: pexels.com/@MinAn