Οι μισοί το κάνουν και οι άλλοι μισοί εκνευρίζονται. Στο μεταξύ, οι πρώτοι μισοί δεν καταλαβαίνουν πόσο άσχημα επιδρά στους δεύτερους κι έτσι εκνευρίζονται που οι άλλοι εκνευρίζονται. Ασυνέπεια, το μεγάλο τέρας που δε φοράει ποτέ ρολόι.

Υπάρχει εξήγηση που αργείς

Περίπτωση πρώτη, του ονειροπόλου, η σχέση σου με το χρόνο είναι παντελώς ουτοπική. Νομίζεις πως κάνεις ντους σε 4 λεπτά -άντε 7 αν είναι και να λουστείς-, 10 λεπτά να σκουπιστείς-στεγνώσεις μαλλί-πλύνεις δόντια και 5 το πολύ λεπτάκια να ντυθείς. 7+10+5=22 λεπτά. Ποτέ. Αν το πολλαπλασιάσεις με το 2, κάποιες μέρες και με το 3, τότε θα πέσεις μέσα. Αλλιώς, ως συνήθως, αργείς.

Περίπτωση δεύτερη, του τελειομανή, έχεις την ανάγκη να τα κάνεις όλα στην εντέλεια. Είναι αδύνατον να παραδόσεις την εργασία ή το project που ανέλαβες εντός προθεσμίας, αφού θα χρειαστείς να τα ελέγξεις όλα τόσο πολλές φορές που πιο πολλές ώρες σου τρώει αυτό, παρά η ίδια η εργασία.

Περίπτωση τρίτη και φαρμακερή, την είδες επαναστάτης. Αργείς με το έτσι θέλω, λες και πας κόντρα σε καταπιεστικούς κανόνες γενεών. Το να είσαι στην ώρα σου σε ραντεβού, σου μοιάζει για κάποιους μυστήριους δικούς σου λόγους καθωσπρέπει κλισεδάκι. Του τύπου, φτάνει πια με τις κοινωνικές φόρμες, θα κάνω επιτέλους αυτό που θέλω εγώ.

Οκ. Το βαφτίσαμε ακαδημαϊκό τέταρτο όταν αφορά στο επαγγελματικό περιβάλλον, το βαφτίσαμε γυναικείο -συνήθως- καψόνι όταν αφορά σε ραντεβού. Και μπορεί να συμβεί σε όλους μας. Αλλά όταν συμβαίνει επανειλημμένα, η υπομονή όποιου σε περιμένει όλο και εξαντλείται. Και όπως έλεγε κι ένας απίθανος λιλιπούτειος οικογενειακός φίλος, “η υπομονή είναι βαρετή”, παραφράζοντας το ενήλικο “η υπομονή είναι αρετή”.

Γιατί να γίνεις κι εσύ συνεπής

Αν λοιπόν είσαι το άτομο εκείνο που όταν η παρέα δίνει ραντεβού στις 20:30, εσένα σου λένε ότι η ώρα συνάντησης είναι στις 20:00, κι αν αυτό έπεσε στην αντίληψή σου την όγδοη φορά που συνέβη γιατί έσπασε ο διάολος το ποδάρι του και ήσουν στην ώρα σου και περίμενες -άσε που εκνευρίστηκες κιόλας- σκέψου μήπως ήρθε η ώρα να κάνεις μια στροφή προς τη συνέπεια.

Αν χρειάζεσαι κίνητρο για την αλλαγή, υπολόγισε πως:

1. Ο συνεπής άνθρωπος εμπνέει εμπιστοσύνη και προκαλεί έλξη

2. Νιώθει αυτοπεποίθηση και τείνει να παίρνει πιο ισορροπημένες αποφάσεις

3. Ζει πιο ήρεμα, με λιγότερα άγχη

4. Διαχειρίζεται καλύτερα το χρόνο του κι έτσι εξοικονομεί ώρες για τον εαυτό του ή για περισσότερο ύπνο

Είναι λοιπόν πιο ευχαριστημένος από την καθημερινότητα και μακροπρόθεσμα πιο ικανοποιημένος από τη ζωή του. Έτσι καταλήγει πιο αποδοτικός και τελικά πιο πετυχημένος.

Τρόποι για να τα καταφέρεις

1. Υπολόγισε ρεαλιστικά το χρόνο που χρειάζεσαι

Σκέψου όλη τη διαδικασία ετοιμασίας σου και άθροισε τα πραγματικά λεπτά που χρειάζεσαι για κάθε στάδιό της. Τις πρώτες φορές, αν δεις ότι πέφτεις έξω, συνήθισε να παραλείπεις στάδια παρά να αργείς και πάλι. Πιάσε τα μαλλιά σου κότσο αν δεν είχες υπολογίσει την υγρασία και ισιώνουν δυσκολότερα. Ευκαιρία για διαφορετικό χτένισμα.

2. Οργάνωσε όλα όσα σου παίρνουν χρόνο που δεν μπορείς να υπολογίσεις

Αν άλλοτε στο πρωινό σου περιλαμβάνεις μια μπανάνα και άλλοτε λιμπίζεσαι έναν ανανά, καταλαβαίνεις ελπίζω πως δεν σου παίρνει τον ίδιο χρόνο για να τα καθαρίσεις. Οπότε ετοίμασε το πρωινό σου το προηγούμενο βράδυ, ώστε να αποφύγεις τις διαφοροποιήσεις στο χρόνο. Αντίστοιχα και με τα ρούχα σου. Αν στέκεσαι αναποφάσιστος μπροστά στη ντουλάπα, δεν κάνουμε δουλειά. Διάλεξε την αυριανή σου στολή από το προηγούμενο βράδυ κι έχε και μια εναλλακτική ανάγκης, σε περίπτωση που ξυπνήσεις στραβά και δε συμφωνείς με τη χθεσινή σου στιλιστική έμπνευση.

3. Από όσο χρόνο υπολόγισες ότι θες, πρόσθεσε λίγο ακόμη

Γιατί όλο και κάπου θα χαθούν λεπτά που δεν έχεις υπολογίσει. Στην εύρεση των κλειδιών σου, που λες και κάθε βράδυ που πέφτεις για ύπνο ξεσαλώνουν και το ξημέρωμα τα βρίσκει αλλού. Στο αυτοκίνητό σου, που όλο σκέφτεσαι να σου αφήνεις σημείωμα για το πού το πάρκαρες χθες κουρασμένος. Αλλά σημείωμα δεν σου άφησες και γυρνάς γύρω-γύρω τα τετράγωνα πατώντας το συναγερμό, να δεις από μακριά τα φώτα σου να αναβοσβήνουν. Στο λεωφορείο που δεν ήρθε στην ώρα του, αλλά ήρθαν μετά από μισή ώρα δύο μαζί, τύφλα να ΄χουν οι Χιώτες.

4. Δώσε βάση στην αίσθηση του χρόνου

Όταν έχεις γεμίσει το πρόγραμμά σου με ένα σκασμό υποχρεώσεις και ραντεβού, στατιστικά όλο και κάποιο θα σου πάρει παραπάνω χρόνο απ΄ ό,τι υπολόγισες. Οπότε δώσε ένα περιθώριο ανάμεσά τους, γιατί κινδυνεύει όλο μαζί με καραμπόλα. Αντίστοιχα, αν κάτι από όσα προγραμμάτισες πάει καλύτερα και σου δημιουργηθεί κενό χρόνου, πρόσεξε πώς θα το γεμίσεις. Καλύτερα κάνε ένα δεκάλεπτο διαλογισμό ή περπάτα ένα χιλιόμετρο, κάτι όσο το δυνατόν σταθερό χρονικά. Αν διαλέξεις να χαζέψεις τις ειδήσεις ή τα social media, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα καταλήξεις να ξεκινάς για το επόμενο ραντεβού σου την ώρα που κανονικά θα έπρεπε να φτάνεις.

5. Μάθε να λες “όχι”

Εάν αποδέχεσαι ό,τι πρόταση κι αν σου γίνεται, η μέρα σου καταλήγει ένας στίβος για αγώνα ταχύτητας και αντοχής μαζί. Είναι αδύνατον να προλάβεις όλες τις υποχρεώσεις που εσύ ο ίδιος δημιουργείς όταν δε βάζεις όρια. Στο μεταξύ, είναι απίθανο να σου αρέσουν όλες οι προτάσεις που δέχεσαι. Και, μάντεψε. Όταν έχεις να πας κάπου που βασικά δε θες, με μαθηματική ακρίβεια θα αργήσεις. Κι όταν φτάσεις αργά, θα έχεις να αντιμετωπίσεις και τη δυσαρέσκεια όποιου “έστησες”, η οποία θα σου δημιουργήσει αρνητικά συναισθήματα για την επόμενη φορά. Και να σου ο φαύλος κύκλος.

Τέλος, θυμήσου, πως ένα απλό “Συγγνώμη, δεν θα ξανασυμβεί”, δεν αντισταθμίζει το γεγονός ότι ο άλλος που ήταν συνεπής στο ραντεβού του, φρόντισε για το χρόνο του ώστε να σε συναντήσει, ενώ εσύ έκανες τα δικά σου. Άσε που, μεταξύ μας, δεν είναι και αλήθεια. Γιατί αν δεν κάνεις κάτι, απλά θα ξανασυμβεί.

featured photo: Unsplash.com/@Kaylah Matthews