Παρόλο που δεν είχε μεγάλη αποδοχή, η ταινία αυτή είναι πιο σημαντική από ό,τι φαντάζεσαι. Αφορά μια φοιτήτρια που μιλά δημοσίως για την απόπειρα βιασμού της από καθηγητή Πανεπιστημίου και την αντίδραση του πανεπιστημιακού ιδρύματος. Βασίζεται σε αληθινά γεγονότα.

Το Nollywood είναι εδώ

Το Nollywood είναι ένας όρος που περιγράφει τη Νιγηριανή κινηματογραφική βιομηχανία. Μέχρι τώρα, οι δημιουργοί του Nollywood δεν ήξεραν πώς να μιλήσουν για σεξουαλική επίθεση. Κι όμως, είναι ένα πολύ συχνό και τραυματικό γεγονός που, χάρη στο Citation, ενδέχεται να αλλάξει σύντομα.

Η ταινία, σε σκηνοθεσία του διάσημου Νιγηριανού σκηνοθέτη Kunle Afolayan και με σεναριογράφο τον  Tunde Babalola, επικεντρώνεται στη ζωή της Moremi, που ζωντανεύει από την πρωτοεμφανιζόμενη ηθοποιό Temi Otedola. Μια νέα φοιτήτρια μεταπτυχιακού στο Πανεπιστήμιο Obafemi Awolowo, συναντά τον Lucien N’Dyare (Jimmy Jean Louis), έναν χαρισματικό καθηγητή αλλά και κατά συρροή βιαστή, ο οποίος την πλησιάζει και αφού καταφέρνει να την απομακρύνει από τους κοντινούς της, προσπαθεί να τη βιάσει.

Citation Η νέα ταινία του Netflix έχει μεγαλύτερη σημασία από ό,τι φαντάζεσαι 2
Netflix

Μια αληθινά σοκαριστική ιστορία

Το Citation είναι εμπνευσμένο από πραγματικά γεγονότα. Απεικονίζει τη Moremi στη διαδικασία να πείσει το δικαστήριο του πανεπιστημίου της για την αλήθεια της ιστορίας της. Χρειάζεται μια βαθιά τομή στη μακροχρόνια κουλτούρα του σεξ για βαθμούς, τη σεξουαλική επίθεση και τις παράνομες σεξουαλικές σχέσεις που ενθαρρύνονται από καθηγητές πανεπιστημίου. Ρίχνει επίσης μια κριτική ματιά στο σύστημα και στο τί σημαίνει για αυτούς που έχουν υποστεί σεξουαλική επίθεση, να αναγκαστούν να κάνουν αυτό που “πρέπει”.

Η πιο επιδραστική ταινία του Nollywood

Στις ταινίες του Nollywood κάποιες φορές, οι γυναίκες που σύμφωνα με το σενάριο δέχονται σεξουαλική επίθεση, συχνά πείθονται να συγχωρήσουν τους βιαστές τους. Εκείνες που τολμούν να αντιδράσουν, στο τέλος της ταινίας τιμωρούνται αυστηρά.

Λίγα έχουν αλλάξει σε αυτές τις ιστορίες του Nollywood από τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Ανεξάρτητα από την αυξανόμενη ευαισθητοποίηση του κοινού, χρειάζονται ακόμα πολλά να ειπωθούν από τους δημιουργούς του Nollywood σχετικά με την ισότητα των φύλων, τη σεξουαλική κακοποίηση, την αποδοχή του σεξουαλικού προσανατολισμού, καθώς και πολλές “τοξικές” πεποιθήσεις της Νιγηρίας.

Το ‘Citation’ τολμά

Το Citation λειτουργεί σαν μια επιτυχημένη ταινία κοινωνικού σχολιασμού, επειδή οι δημιουργοί έδωσαν αρκετή προσοχή στον τρόπο με τον οποίο θίγεται το θέμα της σεξουαλικής επίθεσης και της κουλτούρας του σεξ για επιπλέον βαθμούς στη Νιγηρία. Το σενάριο τολμά να κάνει μια βαθιά τομή στο συγκεκριμένο θέμα και αποκαλύπτει όλες τις σκοτεινές πτυχές του, αποδίδοντας την ευθύνη στον πραγματικό θύτη. Αυτή η νέα οπτική είναι η αξία της ταινίας και την κάνει να ξεχωρίζει από όλες τις υπόλοιπες ταινίες του Nollywood.

Κινηματογραφικά μιλώντας, οι διάλογοι στο Citation θα μπορούσαν να είχαν γίνει λίγο πιο ρεαλιστικοί για να ταιριάζουν με τους αληθινούς Νιγηριανούς και η πρωταγωνίστρια Moremi θα μπορούσε να έχει πιο πολυεπίπεδο χαρακτήρα. Βγαίνοντας εκτός της ιστορίας η ταινία διαθέτει πετυχημένα φυσικά πλάνα, αγκαλιάζοντας τον κλειστό κόσμο του πανεπιστημίου και τα όμορφα αξιοθέατα της Σενεγάλης και του Cape Verde.

Αποτελεί επίσης μια πλούσια, αλλά και σκοτεινή κινηματογραφία και ενθουσιάζει με τις εξαιρετικές της ερμηνείες, τόσο από καθιερωμένους, όσο και από πρωτοεμφανιζόμενους Νιγηριανούς ηθοποιούς της ταινίας.

Θα ήταν ευχής έργο να ακολουθήσουν κι άλλες ταινίες Nollywood το μονοπάτι αυτό.

featured photo: NETFLIX