Δεν είναι balayage, ούτε ανταύγεια. Όπως υποδηλώνει το όνομά του, το foilyage είναι κάτι ενδιάμεσο και, στην καλύτερη περίπτωση, προσφέρει το καλύτερο και από τις δύο τάσεις. Το foilyage χρησιμοποιείται ευρέως στα κομμωτήρια τα τελευταία χρόνια, για να δώσει στα μαλλιά μια νότα φωτός, χωρίς να τα ταλαιπωρήσει υπερβολικά. Πολλοί, όμως, εξακολουθούν να αγνοούν τι είναι.

Αν ανήκεις σε εκείνους που θέλουν να μάθουν περισσότερα γι’ αυτή την τάση στη βαφή μαλλιών, συγκεντρώσαμε τις πληροφορίες του Byrdie, που θα απαντήσουν σε όλες σου τις απορίες:

Τι είναι το foilyage;

Το foilyage συνδυάζει δύο τύπους τεχνικών βαφής για ένα εξαιρετικά φωτισμένο εφέ λάμψης: Το balayage και τις παραδοσιακές ανταύγειες με αλουμινόχαρτο. Το balayage «είναι γνωστό για το απαλό, ανάμεικτο εφέ», που εμφανίζεται μόνο στα μεσαία μήκη και στα άκρα, εξηγεί ο Richy Kandasamy. Οι παραδοσιακές ανταύγειες με αλουμινόχαρτο διαφέρουν από το balayage στο ότι προσφέρουν μια πιο λεπτή φωτεινότητα που καλύπτει τα μαλλιά από τις ρίζες μέχρι τις άκρες.

Συνδυάζοντας τις δύο τεχνικές, το αποτέλεσμα θα είναι μαλλιά πιο ανοιχτόχρωμα και φωτεινότερα από ένα τυπικό balayage, σε μεγαλύτερο μήκος των μαλλιών, εξηγεί η Tracey Cunningham. Έτσι, δίνεται η αίσθηση ενός φυσικού, ηλιοκαμένου χρώματος στα μαλλιά.

Τα plus του foilyage

Το κύριο πλεονέκτημα αυτής της τεχνικής είναι ότι δεν απαιτεί τακτική ανανέωση. «Το χρώμα αναπτύσσεται φυσικά, χωρίς καμία έντονη γραμμή οριοθέτησης», διευκρινίζει ο Kandasamy. «Έτσι, μπορεί να μεσολαβήσουν αρκετοί μήνες μεταξύ των ραντεβού στο κομμωτήριο».

Ένα ακόμη θετικό στοιχείο είναι ότι αξιοποιεί το καλύτερο και από τους δύο κόσμους, του balayage και της ανταύγειας. «Θα σου δώσει αυτή τη φωτεινότητα, που το κανονικό balayage μπορεί να μην καταφέρει από μόνο του, ειδικά αν έχεις μαλλιά που ανοίγουν δύσκολα», ισχυρίζεται η Gloria Bonilla.

Έχει μειονεκτήματα το foilyage;

Ενώ η μέθοδος είναι γενικά ασφαλής για οποιονδήποτε, μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή για όλους. Σημαντικό ρόλο παίζει το προϋπάρχον χρώμα. «Το foilyage είναι μια ευέλικτη τεχνική χρωματισμού, που μπορεί να λειτουργήσει σε πολλούς ανθρώπους, αλλά υπάρχουν ορισμένα σενάρια, όπου μπορεί να μην ταιριάζει», λέει ο Kandasamy.

Για παράδειγμα:

  • Αν έχεις βάψει μόν@ σου τα μαλλιά σου με βαφή εμπορίου ή χέννα, θα πρέπει να ενημερώσεις εκ των προτέρων τον κομμωτή σου
  • Εάν τα μαλλιά σου είναι ταλαιπωρημένα από ντεκαπάζ ή τακτικό styling με θερμότητα, αυτή η τεχνική δεν είναι ιδανική, καθώς, όπως εξηγεί η Bonilla, «το Foilyage σε συνδυασμό με τα προϋπάρχοντα προϊόντα μπορεί να προκαλέσει χημικές αντιδράσεις, δυνητικά καταστρέφοντας την ακεραιότητα των μαλλιών».
  • Αν έχεις κοντά μαλλιά: «Το Foilyage τείνει να είναι πιο αποτελεσματικό σε μεσαία έως μακριά μήκη μαλλιών», εξηγεί ο Kandasamy. «Σε πολύ κοντά μαλλιά, μπορεί να είναι δύσκολο να δημιουργηθούν οι λεπτές μεταβάσεις και οι διαστάσεις για τις οποίες είναι περισσότερο γνωστό το foilyage».
  • Αν έχεις «βαριές» ανταύγειες: «Αν ένας άνθρωπος έχει ήδη έντονα τονισμένα μαλλιά, το Foilyage δεν είναι η καλύτερη επιλογή», υποστηρίζει η Cunningham. «Αυτά τα μαλλιά θα πρέπει πρώτα να βαφτούν πιο σκούρα και μετά να ανοιχτούν».

Αποτέλεσμα, φροντίδα και κόστος

Η Cunningham λέει ότι ο χρόνος που χρειάζεται για να δράσει η τεχνική είναι συνήθως 35-45 λεπτά, ωστόσο γι’ αυτό το ραντεβού στο κομμωτήριο θα πρέπει να έχεις συνολικά τουλάχιστον 2-3 ώρες ελεύθερες. Ανάλογα με την κατάσταση των μαλλιών σου, μπορεί να απαιτούνται επιπρόσθετες θεραπείες.

Για να διατηρήσεις τη ζωντάνια του χρώματος που θα σου χαρίζει το foilyage, να παρατείνεις τη διάρκεια ζωής του και να διατηρήσεις ανέπαφη τη υγεία των μαλλιών σου, θα πρέπει να επενδύσεις σε ποιοτικά προϊόντα για χρήση στο σπίτι. «Το μωβ τονωτικό σαμπουάν και η μαλακτική θα κρατήσουν μακριά τη θαμπάδα», προτείνει η Cunningham.

Σύμφωνα με τον Kandasamy, τα τρία προϊόντα στα οποία πρέπει να επενδύσεις για φροντίδα στο σπίτι είναι:

  • Σαμπουάν χωρίς θειικά άλατα: «Αυτά τα προϊόντα είναι πιο ήπια για τα βαμμένα μαλλιά και βοηθούν στην πρόληψη του πρόωρου ξεθωριάσματος».
  • Θερμοπροστατευτικά: Τα θερμικά εργαλεία styling, όπως τα σίδερα μαλλιών μπορούν να επιταχύνουν το ξεθώριασμα του χρώματος. Χρησιμοποιήστε τα με φειδώ και εφαρμόστε πάντα ένα σπρέι προστασίας από τη θερμότητα.
  • Θεραπείες βαθιάς περιποίησης: «Η τακτική εφαρμογή μασκών ή θεραπειών περιποίησης θα διατηρήσει τα μαλλιά σας υγιή και ενυδατωμένα, κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε το χρώμα σας».

«Όπως και στο balayage, οι ρίζες παραμένουν λίγο πιο σκούρες από τις υπόλοιπες τρίχες, επομένως, αν δεν έχετε άσπρες τρίχες, το foilyage μπορεί να ανανεώνεται κάθε 4-6 μήνες», συμπληρώνει η Cunningham.

Αναφορικά με το κόστος, ο Kandasamy διευκρινίζει ότι «μπορεί να ποικίλλει αρκετά, ανάλογα με παράγοντες όπως το κομμωτήριο, η τεχνογνωσία του στυλίστα και το μήκος και το πάχος των μαλλιών». Σίγουρα, πάντως, δεν πρόκειται για μια φθηνή τεχνική.

Το foilyage είναι μια δημοφιλής τεχνική για το φωτισμό και τη λάμψη των μαλλιών. Αποτελεί εξαιρετική επιλογή για όσους έχουν μακριά μαλλιά και ελάχιστες προϋπάρχουσες θεραπείες και, με την κατάλληλη φροντίδα στο σπίτι, δεν απαιτείται τακτική συντήρηση.