Από ισχυρά ανταπτογόνα της φύσης μέχρι γευστικές προσθήκες στο μενού της ημέρες, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να εντάξει κανείς τα μανιτάρια στη διατροφή του.

Φαρμακευτικά μανιτάρια: To know us better

Τα φαρμακευτικά μανιτάρια χρησιμοποιούνται στην ανατολική ιατρική εδώ και χιλιάδες χρόνια και έχουν αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη δημοτικότητα τον τελευταίο καιρό.

Αν και τα για την πλήρη επαλήθευση των οφελών τους στην υγεία, αναμένονται αρκετές ακόμη επιστημονικές μελέτες, η χρήση τους έχει συνδεθεί με την πρόληψη βλαβών λόγω οξειδωτικού στρες, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, την ψυχοπνευματική τόνωση και τη γενικότερη ενίσχυση του οργανισμού.

Δεν προορίζονται για κατανάλωση ολόκληρα ή ωμά, και ως εκ τούτου διατίθενται κυρίως με τη μορφή σκόνης. Ως εκ τούτου, ένας από τους πιο εύκολους τρόπους για να τα καταναλώσεις, είναι η προσθήκη μιας κουταλιάς σκόνης μανιταριού σε ό,τι υπάρχει στο μενού στο μενού της ημέρας – από τον πρωινό σου καφέ / τσάι / γιαούρτι / χυμό / smoothie κτλ., έως τη σαλάτα ή τη σούπα που θα ετοιμάσεις το μεσημέρι ή το βράδυ.

Τι να προσέξεις

Η προσθήκη μιας κουταλιάς σκόνης μανιταριών στις αγαπημένες σου συνταγές είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποκομίσεις τα οφέλη των φαρμακευτικών μανιταριών για την υγεία. Ωστόσο, διατήρησε τη δοσολογία σε 1-2 κουταλιές της σούπας την ημέρα και προτίμησε να μην την αυξήσεις περαιτέρω.

Συμβουλεύσου το γιατρό σου ειδικά αν ήδη λαμβάνεις κάποιο φάρμακο, είσαι έγκυος, ή εμφανίζεις συχνά γαστρεντερικά προβλήματα ή αλλεργίες.

Θυμήσου ότι κανένα από τα παρακάτω προϊόντα δεν μπορεί να υποκαταστήσει μια εγκεκριμένη φαρμακοθεραπεία που σου έχει χορηγηθεί για την αντιμετώπιση κάποιας παθολογικής κατάστασης.

Συνεπώς, η κατανάλωσή φαρμακευτικών μανιταριών ή προϊόντων τους δεν θα πρέπει να αποσκοπεί σε υποκατάσταση μιας ενδεδειγμένης φαρμακοθεραπείας, αλλά αρκεί να διεξάγεται στο πλαίσιο ενός υγιεινού τρόπου ζωής, με στόχο την ενίσχυση του οργανισμού και την πρόληψη ασθενειών.

5 φαρμακευτικά μανιτάρια που αξίζει να δοκιμάσεις

φαρμακευτικά μανιτάρια
Πηγή εικόνας: https://www.pexels.com/el-gr/@monstera/

Ο κατάλογος των ωφελειών που προσφέρουν τα φαρμακευτικά μανιτάρια είναι μακρύς, ενώ κάθε ποικιλία είναι μοναδική και παρέχει τα δικά της ξεχωριστά πλεονεκτήματα στην υγεία. Επιλέξαμε και σου παρουσιάζουμε τα 5 φαρμακευτικά μανιτάρια για τα οποία θέλουμε πραγματικά να γνωρίζεις.

1. Reishiγανόδερμα) για καλή ψυχολογία

Αν ήταν φάρμακο, θα ήταν το Xanax και ίσως για αυτό να αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή φαρμακευτικά μανιτάρια. Χάρη στην περιεκτικότητά του σε τριτερπένιο, το reishi παρουσιάζει ηρεμιστικές ιδιότητες. Επιπλέον, η χημική του σύσταση του επιτρέπει να ασκεί ευεργετική επίδραση στη διάθεση, να ανακουφίζει από το άγχος και την κατάθλιψη, καθώς και να προάγει τον ύπνο. Επιπλέον, και μιας και η θετική επίδραση των τριτερπενίων στο νευρικό σύστημα δεν σταματά εκεί, το Reishi μπορεί επίσης να προάγει την επούλωση και να οξύνει την εστίαση. Τέλος, ενδέχεται να μπορεί να συμβάλλει στην απώλεια βάρους και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

Μπορεί να βοηθήσει αν αντιμετωπίζεις προβλήματα με:

  • την ποιότητα του ύπνου σου
  • άγχος
  • κατάθλιψη
  • εστίαση

Δοκίμασέ το: ως προσθήκη μιας κουταλιά σκόνης σε ένα φλιτζάνι τσάι ή καφέ ή σε ένα από τα αγαπημένα σου επιδόρπια σοκολάτας (και να ξέρεις ότι πολλοί ορκίζονται σε αυτόν τον συνδυασμό!)

2. Lion’s Mane για πνευματική διαύγεια

Αν αποζητάς πνευματική διαύγεια, τότε η συγκεκριμένη ποικιλία είναι γεμάτη με αντιοξειδωτικά και μπορεί να ενδείκνυται για την περίπτωσή σου. Σύμφωνα μάλιστα με αποτελέσματα μικρής μελέτης σε ανθρώπους, το συγκεκριμένο φαρμακευτικό μανιτάρι ενδέχεται να μπορεί να τονώσει τη γνωστική ικανότητα. Άλλες μελέτες το συσχετίζουν με ενίσχυση της μνήμης, αύξηση της συγκέντρωσης και ανακούφιση από το άγχος και την ευερεθιστότητα. Τέλος, η χημική σύσταση του συγκεκριμένου μανιταριού, ενδέχεται να του προσδίδει ανοσοενισχυτικές ιδιότητες.

Μπορεί να βοηθήσει αν αντιμετωπίζεις προβλήματα με:

  • την πνευματική διαύγεια
  • τη μνήμη
  • τη συγκέντρωση

Δοκίμασέ το: ως προσθήκη μιας κουταλιάς σε ένα οποιοδήποτε ρόφημα

3. Chaga για αντιοξειδωτική δράση

Αν υπάρχει ένα μανιτάρι-σύμμαχος στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών, αυτό είναι το chaga. Πρόκειται για μια ποικιλία με αντιοξειδωτικές ιδιότητες και άριστο σύμμαχο στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών και των φλεγμονών. Εκτός όμως από την ενίσχυση του οργανισμού απέναντι στο οξειδωτικό στρες (το οποίο συνδέεται με τη γήρανση του δέρματος), το μανιτάρι chaga ενδέχεται να συμβάλλει στη μείωση της LDL (“κακή” χοληστερόλη).

Μπορεί να βοηθήσει αν αντιμετωπίζεις προβλήματα με:

  • φλεγμονή
  • υψηλή LDL
 • ή απλά επιθυμείς υγιές και λαμπερό δέρμα

Δοκίμασέ το: …προσθέτωντας σκόνη chaga στο πρωινό σου smoothie ή φτιάχνοντας ένα αφρώδες, ζεστό chaga chai latte (έλα, καλό ακούγεται!).

4. Shiitake για τόνωση της υγείας της καρδιάς

Αν ήδη μαγειρεύεις με shiitake στην κουζίνα σου, συνέχισέ το! Αυτό το δημοφιλές μανιτάρι έχει οφέλη πολύ πέρα από το να κάνει το τηγάνισμα πολύ νόστιμο. Σύμφωνα με αποτελέσματα μελέτης που διεξήχθει σε ποντίκια, τα συγκεκριμένα μανιτάρια μειώνουν την LDL και περιέχουν ενώσεις που αναστέλλουν την απορρόφηση και την παραγωγή χοληστερόλης στο συκώτι. Παράλληλα, όπως φάνηκε σε μελέτη σε αρουραίους, τα μανιτάρια shiitake περιέχουν φυτοθρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην πρόληψη της συσσώρευσης αθηρωματικής πλάκας, διατηρούν υγιή την αρτηριακή πίεση και την κυκλοφορία.

Μπορεί να βοηθήσει αν αντιμετωπίζεις προβλήματα με:

  • υψηλή χοληστερόλη
  • κακό κυκλοφορικό

Δοκίμασέ το:προσθέτωντας μια κουταλιά σκόνη shiitake στις αγαπημένες σου συνταγές

5. Cordyceps για αναζωογόνηση

Έχεις χαμηλή ενέργεια ή χρειάζεσαι μια ώθηση πριν από την προπόνηση; Τα μανιτάρια Cordyceps διατηρούν τη φήμη ότι μπορούν να βοηθήσουν το σώμα να χρησιμοποιήσει το οξυγόνο πιο αποτελεσματικά καθώς και να ενισχύσουν τη ροή του αίματος. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για εσένα αν αθλείσαι ή γυμνάζεσαι τακτικά. Επιπλέον, αυτό το μανιτάρι έχει αποδειχθεί ότι όχι μόνο βελτιώνει την αθλητική απόδοση, αλλά και επιταχύνει την αποκατάσταση των μυών μετά την προπόνηση.

Μπορεί να βοηθήσει αν αντιμετωπίζεις προβλήματα με:

  • χαμηλά αποθέματα ενέργειας
  • την αθλητική σου απόδοση
  • μυϊκή αποκατάσταση

Δοκίμασέ το: ως προσθήκη μια κουταλιάς στο αγαπημένο σου pre-workout σνακ ή μετά την προπόνηση