Είτε είσαι εθισμένη στην καφεΐνη είτε όχι μπορείς να κάνεις τον καφέ σου να λειτουργήσει καλύτερα για τη υγεία σου και να λάβεις περισσότερα οφέλη προσθέτοντας κάποια επιπλέον θρεπτικά συστατικά.

Τσέκαρε λοιπόν τα 9 συστατικά με τα οποία μπορείς να εμπλουτίσεις τον καφέ σου για να δώσεις μια υγιεινή ώθηση στο πρωινό σου ρόφημα

Κολλαγόνο  

Το κολλαγόνο είναι το απαραίτητο συστατικό για τη βελτίωση των μαλλιών, του δέρματος και των νυχιών μας, αλλά τα οφέλη δεν σταματούν εδώ. Το κολλαγόνο είναι επίσης ένας εύκολος τρόπος για να ενσωματώσεις περισσότερη πρωτεΐνη στη διατροφή σου. Σύμφωνα με το Healthline, το σώμα αρχίζει να επιβραδύνει την παραγωγή κολλαγόνου καθώς γερνάμε, οπότε η προσθήκη μιας σέσουλας στο πρωινό σου φλιτζάνι μπορεί επίσης να βοηθήσει στην υποστήριξη σημαντικών λειτουργιών όπως η  ιστών, η ανοσολογική απόκριση, η κυτταρική επικοινωνία και η κυτταρική μετανάστευση.

Η σκόνη κολλαγόνου είναι άγευστη και πλήρως διαλυτή, επομένως δεν θα το παρατηρήσεις καν στον καφέ σου, αλλά αν προτιμάς ένα πιο εξειδικευμένο ρόφημα καφέ, μπορείς να ανακατέψεις με λίγη αρωματισμένη κρέμα κολλαγόνου για έξτρα γεύση και αφρό.

Κανέλα 

Η κανέλα είναι ήδη ένα αρκετά κοινό πρόσθετο καφέ και για καλό λόγο. Όχι μόνο έχει γεύση φθινοπώρου, αλλά είναι επίσης γεμάτο οφέλη για την υγεία. Σύμφωνα με τους New York Times, η κανέλα έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες και είναι γεμάτη αντιοξειδωτικά. Μια ημερήσια δόση του μπαχαρικού μπορεί επίσης να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα, να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου και να βοηθήσει στην πέψη. Πασπάλισε λοιπόν λίγη κανέλα από πάνω για πρόσθετα οφέλη και γεύση.

Βούτυρο  

Ο καφές βουτύρου, που έγινε διάσημος από τον Bulletproof coffee, μπορεί να έχει πολλά οφέλη λόγω των υγιεινών λιπαρών. Ο Dave Asprey, ο ιδρυτής της Bulletproof, συνιστά να χρησιμοποιείς βούτυρο ή γκι που τρέφεται με χόρτο για να πάρεις τα περισσότερα αντιοξειδωτικά και ωμέγα-3 από τον καφέ ή ένα λάδι καρύδας ή MCT (αν αποφεύγεις τα γαλακτοκομικά).

Αυτά τα υγιή λιπαρά βοηθούν επίσης να διατηρηθούν τα επίπεδα ενέργειας σταθερά, που σημαίνει ότι δεν θα αντιμετωπίσεις απότομα σκαμπανεβάσματα του σακχάρου στο αίμα και τελικά αυτή την «έκρηξη» μετά τον καφέ που μπορεί να προέλθει από τα ζαχαρούχα ποτά. Δοκίμασε λοιπόν να προσθέσεις βούτυρο ή λάδι καρύδας στον φρεσκοκομμένο καφέ σου και ανακατέψτε με ένα μπλέντερ ή ένα αφρόγαλα για να δημιουργήσεις ένα νόστιμο, κρεμώδες latte.

Προσαρμογόνα  

Ενώ τα προσαρμογόνα ήταν η οργή στις τάσεις ευεξίας, η χρήση προσαρμογόνων χρονολογείται πριν από περισσότερα από 3.000 χρόνια και έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλούς πολιτισμούς, συμπεριλαμβανομένης της ρίζας στην Αγιουρβέδα. Ενώ υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι προσαρμογόνων, υπάρχουν περίπου έξι κοινά με διαφορετικούς σκοπούς. Τα μανιτάρια Reishi είναι ηρεμιστικά και μπορούν να βοηθήσουν στον ύπνο και το άγχος, η χαίτη του λιονταριού βοηθά στην εστίαση και την παραγωγικότητα, το chaga υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα, το Cordyceps μπορεί να βελτιώσει την αντοχή και τα μανιτάρια ουράς γαλοπούλας βοηθούν στην υγεία του εντέρου.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι η ashwagandha μπορεί να βελτιώσει την ορμονική ισορροπία και έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες. Όπως με οποιαδήποτε αλλαγή στη διατροφή ή σε συμπληρώματα, να θυμάσαι να ζητάς την συμβουλή του γιατρού ή του διαιτολόγου σου πριν το καταναλώσεις.

Κακάο  

Το κακάο χρονολογείται στις αρχές του 1500 π.Χ. όταν οι Μάγια έπιναν κακάο για γιορτές και τελετές. Σύμφωνα με το Healthline, είναι γνωστό ότι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και να βελτιώσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου. Για να αναβαθμίσεις τον καφέ σου, πρόσθεσε μια κουταλιά σκόνη κακάο. Η γεύση του κακάο είναι πιο πικρή από τη σοκολάτα (επειδή δεν περιέχει πρόσθετη ζάχαρη), οπότε πρόσθεσε το γλυκαντικό της επιλογής σου για περισσότερη γεύση μόκα.

Κουρκουμάς  

Αυτό το δημοφιλές μπαχαρικό χρησιμοποιείται ιατρικά για πάνω από 4.500 χρόνια και είναι εγγενές στη νότια Ινδία και την Ινδονησία. Σήμερα, χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο τόσο για γεύση όσο και για οφέλη για την υγεία. Ήξερες όμως ότι έχει γίνει ένας κοινός τρόπος (κυριολεκτικά) να εμπλουτίσεις και τον καφέ σου;

Σύμφωνα με το Healthline, ο κουρκουμάς περιέχει μια ένωση που ονομάζεται κουρκουμίνη, η οποία είναι γνωστή για τις αντιφλεγμονώδεις και ανακουφιστικές της ιδιότητες. Καθώς επίσης είναι πλούσια και σε αντιοξειδωτικά. Ο latte κουρκουμά (φτιαγμένος με κουρκουμά και γάλα) είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να μειώσεις την κατανάλωση καφέ ενώ απολαμβάνεις ένα ζεστό ρόφημα.

Κάρδαμο  

Το μπαχαρικό αυτό προέρχεται από τους αποξηραμένους, αλεσμένους σπόρους του φυτού κάρδαμου και είναι ένα δημοφιλές συστατικό που χρησιμοποιείται στη μαγειρική της Νότιας Ασίας και στη σκανδιναβική αρτοποιία. Ενώ η γεύση του μοιάζει περισσότερο με μέντα, τα οφέλη του είναι παρόμοια με εκείνα της κανέλας. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πέψη.

Δεδομένου ότι έχει γεύση μέντας, είναι το τέλειο μπαχαρικό αν είσαι λάτρης του latte μέντας στις γιορτές έχεις και έξτρα μπόνους: Αντίο ανάσα καφέ!

Ακατέργαστο μέλι  

Το προϊόν της μέλισσας είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και περιέχει μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών. Ένα επίσης σημαντικό όφελος (για εκείνους που υποφέρουν από αλλεργίες όλο το χρόνο) είναι ότι το ωμό μέλι μπορεί να βοηθήσει στις εποχιακές αλλεργίες, ειδικά αν είναι τοπικό.

Εκχύλισμα βανίλιας  

Η προσθήκη βανίλιας στον καφέ μπορεί να ακούγεται σαν μια προφανής πρόταση, αλλά δεν μιλάμε για το τυπικό σιρόπι βανίλιας. Το φυσικό εκχύλισμα βανίλιας ή το φασόλι βανίλιας (βεβαιώσου ότι είναι αληθινό, όχι απομίμηση από συνθετικά συστατικά) περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά και μπορεί να προσφέρει αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα.

Και, εκτός από την προσθήκη λίγης γεύσης στον καφέ σου, το εκχύλισμα βανίλιας παρέχει μια δόση από τα απαραίτητα μέταλλα στη διατροφή σου με τη μορφή μαγνησίου και καλίου.