Η διατροφή μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την σωματική (και την ψυχική) μας υγεία και αυτό φυσικά συμπεριλαμβάνει και το δέρμα μας. Είναι γεγονός πως η διαδικασία της γήρανσης είναι η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων και δεν πρέπει να την αντιμετωπίζουμε με φόβο ή αρνητικότητα. Όσο μεγαλώνουμε γνωρίζουμε καλύτερα τον εαυτό μας, μαθαίνουμε από τις εμπειρίες μας και εξελισσόμαστε σαν άνθρωποι.

Οι 6 τροφές που πρέπει να αποφεύγουμε

Παρότι όλες οι τροφές έχουν θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για τον οργανισμό μας, φαίνεται πως κάποιες από αυτές επιταχύνουν τη διαδικασία γήρανσης. Αν θες λοιπόν μία πιο σφριγηλή επιδερμίδα μπορείς να περιορίσεις την κατανάλωση τους στη διατροφή σου.

Τα τηγανιτά

Όλοι ξέρουμε πως αυτός ο τρόπος μαγειρέματος δεν είναι και ο καλύτερος ούτε για την διατήρηση του βάρους μας, ούτε και για την υγεία του οργανισμού μας. Φαίνεται όμως πως εκτός από αυτά, καταστρέφουν και την ελαστικότητα του δέρματος. Επιπλέον, το γεγονός ότι συνήθως συνοδεύονται από αρκετό αλάτι είναι ένας παράγοντας που επιδεινώνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Λευκή ζάχαρη

Το συγκεκριμένο είδος ζάχαρης φαίνεται να δημιουργεί “φόρμες” που καταστρέφουν το κολλαγόνο του δέρματος. Υψηλή κατανάλωση ζάχαρης και ειδικά εφόσον συνδυάζεται με ηλιοθεραπεία καταλήγουν σε ανεπιθύμητα για το δέρμα αποτελέσματα. Αν λοιπόν σε πιάνουν λιγούρες για γλυκό, προτίμησε μαύρη σοκολάτα ή ζουμερά φρούτα αντί κάποιας πάστας.

Επεξεργασμένο κρέας

Λουκάνικα και αλλαντικά είναι κάποια από τα επεξεργασμένα κρέατα που βρίσκουμε στην αγορά. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και κορεσμένα λίπη που αφυδατώνουν το δέρμα και δημιουργούν φλεγμονές.

Ροφήματα καφεΐνης

Η καφεΐνη επηρεάζει τον ύπνο περισσότερο απ’ ότι επηρεάζει τη γήρανση του δέρματος. Ωστόσο, τα ασταθή ωράρια ύπνου καθώς και οι αϋπνίες έχουν ως αποτέλεσμα την πρόωρη γήρανση αφού προκαλούν μαύρους κύκλους και μικρές ρυτίδες.

Αλκοόλ

Σίγουρα ξέρεις ότι σε αφυδατώνει, ωστόσο αυτό που ίσως να μη ξέρεις είναι ότι μπορεί να προκαλεί διάφορα δερματικά προβλήματα. Οι πανάδες, η απώλεια κολλαγόνου και η ερυθρότητα του δέρματος είναι μερικά από αυτά. Επιπλέον δημιουργεί πρόβλημα στην παραγωγή βιταμίνης Α που είναι υπεύθυνη για την δημιουργία νέων κυττάρων και την παραγωγή κολλαγόνου.

Λευκό ψωμί

Τέτοιες τροφές που έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονές και κατ’ επέκταση προβλήματα υγείας. Μέσω αυτής της οδού η κατανάλωση τους συνδέεται με τη γήρανση. Προτίμησε προϊόντα ολικής άλεσης που είναι πιο ωφέλιμα για τον οργανισμό.

 featured photo: @amandadalbjorn