Θυμάσαι όλες τις φορές που έπεσες από το ποδήλατο και πίστευες ότι δε θα μάθεις ποτέ να κρατάς ισορροπία; Ή όλες εκείνες τις φορές που νόμιζες ότι ένα διαγώνισμα στο σχολείο θα καθορίσει τις επόμενες δεκατίες της ζωής σου; Είχε περάσει καιρός από τότε που σου είπε κάποιος ότι τα μολύβια με τη σβήστρα στο μέρος φτιάχτηκαν γιατί είχαν ως δεδομένο το ότι κάνουμε λάθη. Τώρα που πλέον είσαι ένας ενήλικος άνθρωπος με πολλά λάθη και αποτυχίες στην πλάτη, η σβήστρα στο μολύβι σου είναι το podcast της Elizabeth Day με τίτλο “How to Fail”.

Όσο κλισέ κι αν ακούγεται, αφορμή για τη δημιουργία του podcast της Elizabeth Day ήταν το διαζύγιο της στα 39 της χρόνια

Έτσι το “How to Fail” ξεκίνησε ως μία ιδέα όπου γνωστοί άνθρωποι από διάφορους χώρους καλούνται να μοιραστούν τρεις αποτυχίες τους. Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι υπάρχουν πολλά φάσματα στην έννοια της “αποτυχίας”. Ας πούμε, η Bernardine Evaristo που πέρυσι κέρδισε το βραβείο Booker μαζί με την Margaret Atwood, θυμάται το ότι αποφάσισε να ταξιδέψει με αυτοκίνητο από την Αυστραλία ως το Λονδίνο και κατέληξε στο Κουβέιτ. Από την άλλη, η Daisy Edgar Jones του Normal People πιστεύει πως μία από τις αποτυχίες της είναι ότι δε θεωρεί τον εαυτό της ποτέ αρκετά καλό. Είχε μάλιστα την αγωνία για το αν οι “αποτυχίες” που θα αναφέρει στο podcast θα είναι αρκετά “καλές” για αποτυχίες.

Οι καλεσμένοι της είναι όλοι άνθρωποι που θεωρείς ότι έχουν την τέλεια ζωή

Όλοι τους πετυχημένοι συγγραφείς, δημιουργοί, ηθοποιοί και πάει λέγοντας. Η Elizabeth Day, όμως, καλεί τον κάθε ακροατή να κατανοήσει τι πραγματικά σημαίνει “επιτυχία” για τους ανθρώπους εκεί έξω. Σαφώς, οι περισσότεροι -αν όχι όλοι- από αυτούς βρίσκονται σε μία τρομερά πλεονεκτική θέση στη ζωή τους. Γι’αυτό και η ίδια η Day αναγνωρίζει πόσο κλισέ είναι το ότι αποφάσισε να γράψει ένα βιβλίο και να κάνει ένα podcast αφιερωμένο στις αποτυχίες μετά από το διαζύγιό της. Εκείνη όμως αυτό το διαζύγιο το προσμετρά στις αποτυχίες που της δίδαξαν κάτι.

Μία από τις μεγαλύτερες προσωπικές “αποτυχίες” της Elizabeth Day έγινε αφορμή για μία σκηνή στη 2η σεζόν της Fleabag

Διανύοντας τη δεκαετία των 30 και λαμβάνονται όλη αυτά τα επικριτικά σχόλια για το ότι δεν είναι ακόμα μητέρα, η Day έκανε πολλές προσπάθειες για να μείνει έγκυος. Όταν τελικά τα κατάφερε, απέβαλε μετά από 3 μόλις μήνες. Την ιστορία της αποβολής της την είχε μοιραστεί με την καλή της φίλη Phoebe Waller Bridger. Όταν, λοιπόν, εκείνη έγραφε τη 2η σεζόν της σειράς, ζήτησε από την Day να χρησιμοποιήσει τη δική της ιστορία αποβολής. Η μόνη διαφορά τελικά ήταν ότι η Claire, η αδερφή της Fleabag, αποβάλει στις τουαλέτες ενός εστιατορίου κατά τη διάρκεια ενός οικογενειακού δείπνου, ενώ η Day κατά τη διάρκεια ενός brunch.

To How to Fail είναι ένα comfort zone για τις μέρες που πηγαίνουν όλα στραβά

Αρκεί να μην πατήσεις play με σκοπό να αισθανθείς καλύτερα μόνο και μόνο επειδή κάποιοι άλλοι περνούν χειρότερα από εσένα. Αν φτάσεις σε αυτό το σημείο, κάπου έχει χαθεί το νόημα. Φρόντισε να πατήσεις play μόνο αφού συνειδητοποιήσεις ότι τα μεγάλα κατορθώματα και οι επιτυχίες εξαρτώνται συνήθως από το πώς αντιμετωπίσαμε τις προηγούμενες αποτυχίες μας. Κι αν δε σε πείσει το podcast, ίσως σε πείσει το νέο τη βιβλίο που κυκλοφορεί σε μερικούς μήνες με τίτλο: Failosophy: A Handbook for When Things Go Wrong.

featured image: papier.com