Παίρνεις τη μεγάλη απόφαση να χωρίσεις μετά από σκέψη. Είναι μήνες τώρα που αισθάνεσαι ότι απλά δεν “προχωράει” η σχέση. Έχεις δώσει τον απαραίτητο χρόνο στον εαυτό σου, στον άνθρωπο που έχεις απέναντί σου και σε όλα όσα έχετε χτίσει στην πορεία. Και απλά δεν.

Λοιπόν, χώρισες. Το ξέρεις ότι το χρειαζόσουν. Το ξέρεις εσύ, αυτός, οι άλλοι. Το ξέρει και το σύμπαν. Τότε γιατί νιώθεις τώρα αυτή τη δυσφορία μέσα σου; Υπάρχει περίπτωση να έλαβες τη λάθος απόφαση; Ενώ είναι φυσιολογικό να μην αισθάνεσαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου μετά από τον χωρισμό, δεν υπάρχει μία παγκόσμια απάντηση που να ταιριάζει σε όλες τις περιπτώσεις χωρισμού.

Αρχικά, είναι μία κατάσταση ζόρικη. Σίγουρα για τον άλλον που τον άφησες και του πλήγωσες τα αισθήματα. Αλλά και για εσένα. Δεν γράφει κάπου ότι επειδή πήρες εσύ τα ηνία του χωρισμού πρέπει μετά να πετάς από τη χαρά σου. Θα το βιώσεις, θα κλάψεις και είναι απόλυτα φυσικό να έχεις δεύτερες σκέψεις. 

Εξάλλου με αυτόν τον άνθρωπο έζησες στιγμές μοναδικές, απέκτησες οικειότητα, έχτισες εμπειρίες. Σου λείπει. Σου λείπουν τα μικροπράγματα που δεν είχες αναλογιστεί κατά τον χωρισμό. Πράγματα όπως το ξύπνημα μαζί το πρωί, η παρακολούθηση της αγαπημένης σας σειράς. Τώρα με ποιον θα σχολιάσεις τις εξελίξεις του επόμενου επεισοδίου; Ποιον θα πάρεις τηλέφωνο να γκρινιάξεις για τη μέρα σου; Ήταν ο άνθρωπος που σε άκουγε την ώρα που είχες ανάγκη. Τώρα αυτά που μοιραζόσουν είναι εξ’ολοκλήρου δικά σου. Και έχεις να αντιμετωπίσεις αυτήν την απουσία, να αντιμετωπίσεις τον εαυτό σου, που ίσως είχες ξεχάσει πώς σκέφτεται και ενεργεί χωρίς αυτό που ονομάζεται σύντροφος.

Μετά από τον χωρισμό, τείνουμε να ξεχνάμε τα αρνητικά συστατικά της σχέσης και εστιάζουμε σε αυτά που μας κοστίζουν. Οι δεύτερες και οι τρίτες σκέψεις πάνε και έρχονται. Ήταν ανάγκη να χωρίσω; Ή αν έδινα λίγο χρόνο ακόμα τα πράγματα μπορεί να έβαιναν καλύτερα; Μήπως βιάστηκα; Μήπως φέρθηκα εγωιστικά;

Για να απομακρύνεις τις αμφιβολίες από μέσα σου, πρέπει να απαντήσεις σε τρεις κρίσιμες ερωτήσεις.

Γιατί χώρισες αρχικά;

Ήταν απόφαση της στιγμής μετά από έναν καυγά που πήρε τη λάθος πορεία; Ή σε βασάνιζε η σκέψη καιρό βλέποντας όλο και περισσότερους λόγους να το κάνεις; Αν ισχύει το δεύτερο, δώσε λίγο χρόνο στον εαυτό σου και ασχολήσου με πράγματα που σε γεμίζουν. Πέρνα χρόνο με φίλους και οικογένεια, ταξίδεψε, γνώρισε τον εαυτό σου καλύτερα. Αν μετά από ένα χ χρονικό διάστημα δεν νιώσεις ότι προχωράς μπροστά, το ξανασκέφτεσαι.

Έδωσες τον κατάλληλο χρόνο και κόπο για να λειτουργήσει πριν πάρεις την απόφαση;

Προσπάθησες να εξηγήσεις στο άλλο σου μισό όσα σε προβλημάτιζαν; Έκανες σοβαρή προσπάθεια να λύσετε τα θέματά σας; Αν ναι, τότε η απόφαση μάλλον δεν ήταν της στιγμής και εσύ έκανες ό,τι περνούσε από το χέρι σου. Δεν είναι ότι άφησες τον άλλον να νομίζει πως όλα είναι ρόδινα και μία μέρα που ξύπνησες στραβά τον ξάφνιασες με ένα “αντίο” αντί για “καλημέρα”.

Ισχύουν οι λόγοι του χωρισμού;

Αν αμφιταλαντεύεσαι για τους λόγους για τους οποίους χώρισες, ένα τρίτο μάτι μπορεί πάντα να βοηθήσει. Μέσα στη σχέση εσύ έβλεπες τα προβλήματα να ανακυκλώνονται. Αυτό συνήθως βγαίνει προς τα έξω. Συζήτησέ το με τους δικούς σου ανθρώπους. Αν δεις ότι δεν ξαφνιάστηκαν από τον χωρισμό ή δεν σε ενθαρρύνουν να τρέξεις πίσω στον πρώην σου, μάλλον η σχέση σας αντανακλούσε το ζόρι που τραβούσατε.

Σε κάθε περίπτωση, η βιασύνη δεν έχει λόγο στην απόφαση αυτή. Αν μετάνιωσες τον χωρισμό και σε δεχθεί πίσω ο άλλος, πρέπει να βεβαιωθείς ότι δεν θα προκύψουν οι ίδιες σκέψεις μετά από μερικές εβδομάδες. Γιατί έτσι μόνο κακό θα κάνεις στον άνθρωπο που έχεις πλάι σου αλλά κυριότερα στον εαυτό σου.

Ο χρόνος τα γιατρεύει όλα, σωστά; Αν δεις λοιπόν ότι με τον καιρό που περνά, μένεις σε στάσιμο μέρος και δεν υπάρχει κίνητρο για βελτίωση, μάλλον πήρες τη λάθος απόφαση. Τις περισσότερες φορές όμως δεν είναι στο μυαλό σου. Οι λόγοι σου ήταν εκεί, μπορεί να μην τους είχες εντοπίσει για καιρό ή τώρα σταδιακά να τους ξεχνάς. Υπενθύμιζε στον εαυτό σου καθημερινά τα συναισθήματα που είχες λίγο πριν τον χωρισμό. Δεν θες να ξαναπάς σε αυτό το μέρος. Γύρνα πίσω στον σύντροφό σου μόνο αν μπορείς να εγγυηθείς στον εαυτό σου ότι τα πράγματα θα είναι διαφορετικά απο πριν.

featured photo: herway.net