Ο χειμώνας είναι συνήθως μια εποχή με έντονο άγχος. Κάτι ο καιρός, κάτι οι ατελείωτες υποχρεώσεις που τρέχεις να προλάβεις, χωρίς να ελπίζεις σε δροσερές και ηλιόλουστες διακοπές, όπως το καλοκαίρι, προκαλούν στην ψυχή ένα σκοτάδι, όπως ακριβώς και αυτό που υπάρχει άφθονο έξω αυτή την εποχή του χρόνου.

Είναι, όμως, εξαιρετικά σημαντικό να ελέγχεις το άγχος σου και να μην αφήσεις την ψυχική σου υγεία να καταρρεύσει. Το στρες και το άγχος προκαλούνται σε μεγάλο βαθμό από το νευρικό μας σύστημα. Και το κλειδί για την αποσυμφόρηση και την ηρεμία βρίσκεται σε αυτό το πολύπλοκο δίκτυο.

«Το νευρικό σύστημα είναι υπεύθυνο για τη ρύθμιση και την αποστολή μηνυμάτων σε όλο το σώμα», εξηγεί στο stylist.co.uk η Chloe Brotherridge, υπνοθεραπεύτρια και συγγραφέας του The Anxiety Solution. «Όταν οι σκέψεις σου είναι αρνητικές, είναι εύκολο να χαθείς στην ανησυχία. Σε αυτό ακριβώς το σημείο έρχεται να βοηθήσει ο συντονισμός του σώματος. Είναι αδύνατο να επικεντρώσεις την προσοχή σου στο σώμα και να ανησυχείς ταυτόχρονα».

Πώς λειτουργεί ο συντονισμός των αισθήσεων

«Ο συντονισμός των αισθήσεών σου μπορεί να είναι αρκετός για να σε επαναφέρει στην ηρεμία», λέει η Brotheridge. «Υπάρχει επίσης το στοιχείο απόσπασης της προσοχής, καθώς εστιάζεις την προσοχή σου σε κάτι πέρα από τις αγχώδεις σκέψεις σου».

Η ίδια παρουσιάζει τη μέθοδο των 5 αισθήσεων ως τρόπο διαχείρισης του άγχους. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει να χρησιμοποιείς και τις πέντε αισθήσεις σου, καθεμιά με τη σειρά της, για να ηρεμήσεις το μυαλό και να επιστρέψεις σε μια κατάσταση ισορροπίας.

Είναι γρήγορο, εύκολο και αποτελεσματικό!

«Όταν ενεργοποιείς όλες τις αισθήσεις σου ταυτόχρονα, χρησιμοποιείς όλους τους νοητικούς σου πόρους, για να διακόψεις προβληματικές σκέψεις και να επαναφέρεις τον εαυτό σου στο παρόν».

«Επικεντρώνεις την προσοχή σου στη στιγμή και όχι στην «απειλή» και αποσπάς την προσοχή του εγκεφάλου σου από την καταστροφή, τον πανικό ή ακόμη και την υπερβολική συγκίνηση. Επανέρχεσαι στο εδώ και τώρα, όπου πραγματικά είσαι ασφαλής. Όλα αυτά ανοίγουν ξανά την ικανότητά σου να σκέφτεσαι καθαρά και λογικά».

Πώς να εφαρμόσεις τη μέθοδο των 5 αισθήσεων

 

Πέντε πράγματα που βλέπεις

Το πρώτο βήμα είναι να εντοπίσεις πέντε πράγματα που μπορείς να δεις αμέσως γύρω σου. Μπορεί να είναι οτιδήποτε, από το κατοικίδιό σου μέχρι κάποιο έπιπλο του σπιτιού. Οτιδήποτε καταλαμβάνει μια ειδική μνήμη μπορεί να είναι αποτελεσματικό, προάγοντας την αίσθηση της γαλήνης.

Τέσσερα πράγματα που αγγίζεις

Ήρθε η ώρα της αφής. Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου σώματος. Η σύμβουλος και υπνοθεραπεύτρια Liz Sharpe συνιστά να χαϊδεύεις τα χέρια σου ή ακόμα και να αγκαλιάζεις τον εαυτό σου, αν δεν υπάρχει άλλος να το κάνει για σένα. Με αυτό τον τρόπο ενισχύεται στον οργανισμό η «ορμόνη της αγάπης», η ωκυτοκίνη, εξισορροπώντας τα επίπεδα κορτιζόλης.

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη JULY (@july.ornelis)

Τρία πράγματα που ακούς

Συντονίσου με το περιβάλλον και προσπάθησε να επικεντρωθείς στους ήχους γύρω σου. Είτε πρόκειται για κελάηδισμα πουλιών, το βουητό του ψυγείου σας ή τη λίστα με τα αγαπημένα σου τραγούδια, η εστίαση στους ήχους θα σου αποσπάσει αποτελεσματικά την προσοχή, παίρνοντάς σε μακριά από το άγχος που βιώνεις.

Δύο πράγματα που μυρίζεις

Η μυρωδιά είναι μια εξαιρετικά ισχυρή αίσθηση και έχει την ικανότητα να μεταφέρει το μυαλό σε αναμνήσεις που συνδέονται με κάποιο τρόπο με αυτή. Πάρε μια βαθιά ανάσα και αναζήτησε μυρωδιές που σε ευχαριστούν, όπως αυτή του καφέ, ενός αρωματικού κεριού ή των φρεσκοπλυμένων ρούχων. Κλείσε τα μάτια σου και άφησε τον εαυτό σου να ταξιδέψει με οδηγό τις μυρωδιές που διάλεξες. Αυτό μπορεί πραγματικά να σε χαλαρώσει.

Ένα πράγμα που δοκιμάζεις

Τέλος, εστίασε στην αίσθηση της γεύσης. Δοκίμασε κάτι που σου αρέσει και άστο να μείνει στο στόμα σου για όσο χρειάζεσαι και να φύγει σταδιακά. Η απόλαυση που σου προσφέρει μια ευχάριστη γεύση μπορεί πραγματικά να κάνει τη διαφορά στην ψυχολογία σου.

Χρησιμοποίησε αυτή την τεχνική όταν νιώθεις έντονο άγχος ή την ώρα που ξαπλώνεις στο κρεβάτι σου, στο τέλος της ημέρας, για να χαλαρώσεις πριν κοιμηθείς. «Είναι ένα γρήγορο και απλό εργαλείο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί καθημερινά ως μέρος της ρουτίνας σου», λέει η Brotherridge. Εάν δεν θέλεις να χρησιμοποιήσεις όλες σου τις αισθήσεις, γιατί νιώθεις πως κάτι δεν λειτουργεί για σένα, επικεντρώσου σε εκείνες που σε βοηθούν πραγματικά.

Και μην ξεχνάς το βασικότερο: Βαθιά ανάσα.