Περίμενα πολύ καιρό για να ακούσω ξανά τη Δάφνη στο ραδιόφωνο. Τώρα επιτέλους, καθημερινά, από τις έξι το απόγευμα μέχρι τις εννέα, έχω παρέα τη φωνή της Δάφνης, όπου κι αν είμαι. Στο αυτοκίνητο, στο γυμναστήριο, στον διάδρομο, στο σούπερ μάρκετ, ακόμα και στην αναμονή για τη μαστογραφία. Η αμεσότητα που χαρακτηρίζει τη Δάφνη, σε ό,τι έχει κάνει μέχρι σήμερα, διακρίνεται και στο ραδιόφωνο από τα πρώτα λεπτά ακρόασης. “Το ραδιόφωνο το είχα πάντοτε στο μυαλό μου ως ένα μέσο ψυχοθεραπευτικό. Λυτρωτικό. Ένα μέσο που σου δίνει τη δυνατότητα της «κάθαρσης».” μου λέει. Γιατί όμως; αναρωτιέμαι. “Διότι την ώρα που φοράς τα ακουστικά μένεις με τον εαυτό σου, το μυαλό σου, τις ανάσες σου, τη φωνή σου και τον ήχο από τον παλμό των χειλιών σου. Η εξίσωση λοιπόν αυτή, εμένα κάτι μου κάνει. Κρύβει μια κρυφή ηδονή. Χτυπάει χορδές ηρεμίας και έντασης μαζί – και μην μου πεις ότι αυτός δεν είναι ωραίος συνδυασμός – γιατί θα ξέρω πως μου λες ψέματα.” μού εξηγεί.  Στην ερώτηση αν το ραδιόφωνο ήταν στα πλάνα ή στα όνειρά της η Δάφνη αναστενάζει.

Γιατί όμως; 

Η πρώτη μου επαφή με το ραδιόφωνο – πέραν του ότι ήμουν, είμαι και θα είμαι δεινός ακροατής του και παντοτινός του λάτρης – ήταν στον Join Radio με την Αφροδίτη Σημίτη. Εξαιρετική δασκάλα – βετεράνος του είδους – η Αφροδίτη επέλεγε τις μουσικές κι εγώ επένδυα σε αυτό που ξέρω καλά να κάνω – ποιο είναι αυτό; Μα το μπλά μπλά και το μπίρι μπίρι φυσικά. Εκείνη τη στιγμή από ακροατής έγινα άμεσα εμπλεκόμενος με αυτό το μέσο, κάτι που με έκανε να το ερωτευτώ ακόμη περισσότερο και μάλιστα παράφορα. Περνάνε τα χρόνια και φτάνουμε στο τώρα. Μέχρι τη στιγμή που μου έγινε αυτή η θεόσταλτη πρόταση για εκπομπή από τον όμιλο Πολίτη, για τον Pride986 και πιο συγκεκριμένα από τους καπετάνιους του project, τον Γιάννη Γιαννούση και την Εύα Πιτσά παρέμενα πιστή ακροάτρια όλων των ραδιοφωνικών εκπομπή, εθισμένη στα fm. Μου γίνεται η πρόταση. Η χαρά μου απερίγραπτη. Ήρθε η ώρα ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να τα φτιάξω με το ραδιόφωνο. Ναι, ναι εκείνο με το οποίο ήμουν πάντα ερωτευμένη. Είναι δηλαδή σαν να σου αρέσει κάποιος χρόοοονια, να θέλεστε αλλά να μην μπορείτε να είστε μαζί μέχρι που έρχεται η κατάλληλη στιγμή και ο χρονισμός σας είναι επιτέλους αυστηρώς κατάλληλος. Ήταν μια σχέση την οποία πάντα ήθελα, επεδίωκα κρυφά στη σφαίρα των ονείρων μου που τον Οκτώβρη του 2022, τελικά, πέρασε στη σφαίρα της πραγματικότητας!

Κι αν το είχες φανταστεί, το περιβάλλον κι οι άνθρωποι του Pride είναι ακριβώς αυτό που είχες στο μυαλό σου;

Εδώ είναι τώρα που απογειώνεται αυτή η συνέντευξη. ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΩΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟ. Φαντάσου σου το ως εξής: Ψάχνεις για σπίτι. Έχεις δει κάποιες φωτογραφίες αλλά δεν έχεις ολόκληρη την εικόνα. Τελικά κανονίζεις να πας να το δεις και γίνεται το ΜΑΓΙΚΟ. Δεν είναι το μέτριο, εκείνο που δεν είχες καταλάβει σωστά αν είναι όπως φαίνεται αλλά είναι η υπέρλαμπρη πολυκατοικία, η ανακαινισμένη, η απαστράπτουσα. Συνήθως όταν πας να δεις ένα σπίτι, νομίζεις πως θα είναι στην υπέρλαμπρη πολυκατοικία αλλά τελικά είναι το διπλανό, το μέτριο. Είναι από τις λίγες φορές στη ζωή μου που πραγματικά το εργασιακό περιβάλλον στο οποίο βρίσκομαι μου ταιριάζει απόλυτα. Άνθρωποι που σε υποδέχονται με χαμόγελα – όχι επειδή μόλις ξεκίνησε ένα project και είναι ευλόγως ενθουσιασμένοι, αλλά επειδή έτσι είναι αυτοί οι άνθρωποι – υπάρχει ελευθερία στο λόγο, στη θεματολογία.. και όχι μόνο αυτό, αλλά οι άνθρωποι που σε κάλεσαν και σου πρότειναν τη θέση αυτή, σε παρακολουθούσαν, ήξεραν τη δουλειά σου, τα ενδιαφέροντά σου και σου δίνουν τον απαιτούμενο χώρο και χρόνο να αναπνεύσεις μέσα στο πλαίσιο που αναπτύσσεις τόσα χρόνια και έρχεσαι να το καλλιεργήσεις ακόμη περισσότερο. Ευτυχής αυτή η συγκυρία – πολύ. Νιώθω ευγνώμων αλήθεια που βρέθηκε και βρέθηκα στον δρόμο του.

Τι δυσκολίες έχει μία τρίωρη ραδιοφωνική εκπομπή; Πρέπει κανείς από πριν να μελετά, να είναι ενημερωμένος ή βγαίνουν όλα αυθόρμητα real time;

Μιλάς σε εμένα και εμένα με ξέρεις. Ξέρεις πως είμαι ένας άνθρωπος που μελετά και διαβάζει από το πρωί έως το βράδυ. Μπορεί να είμαι καυστική σε εκτός δουλειάς πλαίσιο στις κουβέντες, στον σχολιασμό, με φίλους, με γνωστούς, αλλά στη δουλειά μου επειδή μου αρέσει να είμαι ακριβής και συγκεκριμένη και επειδή ως επί τον πλείστον με ό,τι καταπιάνομαι αυτήν την περίοδο επαγγελματικά έχει να κάνει με επικαιρότητα – αφήνω τον αυθορμητισμό στην άκρη. Τον αγκαλιάζω βέβαια, εν μέρη, τόσο στην Bodytalk και τη σειρά BodyTalkCloset στο YouTube, όσο και στην εκπομπή τεχνολογίας CosmotechNews της Cosmote, εντάξει και στο ραδιόφωνο αλλά τα κείμενά μου, μου αρέσει να τα γράφω πριν τα εκφωνήσω! Αυτό με βοηθάει να συγκεντρωθώ, να μην κάνω παύσεις, να μην ταξιδεύει ο νους μου! Διαβάζω πολύ για την εκπομπή. Το πιο δύσκολο κομμάτι μου είναι εκείνο που πρέπει να ενώσω τα κομμάτι του παζλ. Τι εννοώ με αυτό; Αφού επιλέγω τα νέα εκείνα που θέλω να μοιραστώ με τους ακροατές του Pride986 τότε θα πρέπει με μαεστρία να τα ενώσω έτσι ώστε να έχουν μια λογική συνοχή – τόσο θεματικά όσο και εννοιολογικά. Τα επιλέγω, κοιτάζω τους τίτλους από μακριά και μετά μπαίνουν όλα στη θέση τους ή στη θέση που κρίνω πως βγάζει νόημα! Επίσης, έχω ένα σοβαρό «κόλλημα». Όσοι διαβάζετε τούτη εδώ τη συνέντευξη και με γνωρίζετε, γνωρίζετε πως αγαπώ την ελληνική γλώσσα σε όλο το μήκος και το πλάτος της. Προσπαθώ να τη χρησιμοποιώ σωστά – αυτό ας πούμε είναι ένα μεγάλο μου άγχος! Είναι ένας πλούτος η γλώσσα μας – οφείλω ως Ελληνίδα να τη χρησιμοποιώ σωστά. Το ραδιόφωνο για εμένα λειτουργεί και ως μέσο ενημέρωσης όχι μονάχα χαλάρωσης. Την ώρα που είμαι στο αμάξι ή στο σπίτι, ως ακροάτρια θέλω να ακούω και τη μουσική μου αλλά θέλω να λαμβάνω και πληροφορία. Αυτό προσπαθώ να κάνω καθημερινά 18.00 με 21.00 στην εκπομπή μου!

Έχεις κάνει και τηλεόραση. Είναι πιο απελευθερωτικό να είσαι χωρίς κάμερα, χωρίς μακιγιάζ, με τις φόρμες ίσως, μόνο με το μικρόφωνό σου;

Μου αρέσει οποιοδήποτε μέσο σε φέρνει κοντά στον εκάστοτε και στον οποιονδήποτε άλλο που δεν έχεις τη δυνατότητα να έρθεις κοντά ή να προσεγγίσεις υπό οποιεσδήποτε άλλες συνθήκες γιατί ο πλανήτης είναι μεγάλος, ο κόσμος πολύς και θέλει δύο ζωές και πάνω για να πεις ότι έκανες μια πρώτη γύρα αναγνωριστική και μια δεύτερη για να κάνεις και τις γνωριμίες σου, για να ανταλλάξεις ματιές και λόγια! Οπότε είτε αυτό λέγεται τηλεόραση, είτε αυτό λέγεται YouTube, είτε λέγεται podcast είτε λέγεται ραδιόφωνο είτε λέγεται social media όλα τα μέσα τα αγαπώ διότι μου δίνουν τη δυνατότητα να επικοινωνώ με τον κόσμο – και τι είναι αυτός ο κόσμος για εμένα; Ο κόσμος και οι άνθρωποί του για εμένα, ήταν, είναι και θα είναι έρωτας. Το πόσο κιλά make up έχω πάνω σου, το ποια ρούχα φοράω ή το αν μιλάω μπροστά σε μια κάμερα ή σε ένα μικρόφωνο, το αν με βλέπει ο ρυθμιστής ήχου ή όλο το πανελλήνιο ποτέ δεν με επηρέασε ΑΡΚΕΙ να ένιωθα καλά με τον εαυτό μου, τις γνώσεις μου, τους συναδέλφους μου και το περιβάλλον στο οποίο βρίσκομαι. Αν νιώθω καλά, μπορώ να μιλήσω σε απευθείας σύνδεση από τον Άρη και η καρδιά μου να συνεχίσει να πάλλεται στους ίδιους ήπιους ρυθμούς της – δηλαδή 66 παλμούς – μιας και αθλούμαι και μιας και μου αρέσει να είμαι αηδιαστικά ακριβής!

Έχεις δηλώσει πως για σένα αυτή η εκπομπή είναι μία ακόμα ευκαιρία να “είσαι εσύ, να είσαι αφιλτράριστη, να λες αυτά που σκέφτεσαι”. Είναι όσο υπέροχο ακούγεται;

Επιβεβαιώνω! Το ξέρω ότι στο είπα αλλά το λέω σε όλους, όπου σταθώ και όπου βρεθώ! Όσοι με γνωρίζουν έστω και λίγο ξέρουν πως είμαι φανατική πρέσβειρα της αλήθειας μου – όποια κι αν είναι αυτή. Αυτό δεν επηρεάζεται, δεν καθορίζεται και δεν μεταβάλλεται όταν ανοίγουν οι κάμερες, τα φώτα και τα μικρόφωνα. Το μόνο ίσως που αλλάζει είναι το ύφος με το οποίο τη μεταφέρω. Στον Pride986 το ραδιόφωνο που πραγματικά αγκαλιάζει το κάθε άτομο γι’ αυτό ακριβώς που είναι, γι’ αυτό ακριβώς που μπορεί να δώσει δεν θα μπορούσα να νιώσω μεγαλύτερη ελευθερία με τον εαυτό μου, γι’ αυτό ακριβώς που είμαι! Σε μια εποχή που καλούμαστε να φοράμε παντού προσωπεία, να χρησιμοποιούμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως εξιδανικευμένη βιτρίνα, να καταπιέζουμε τα πιστεύω και τις απόψεις μας, να κρύβουμε τη σεξουαλική μας ταυτότητα, να διαχειριζόμαστε τον κάθε άλλο προκειμένου να γλιτώσουμε εντάσεις, το να είσαι κοντά στον απόλυτο εαυτό σου στον χώρο εργασίας σου είναι άκρως απελευθερωτικό. Διότι αν δεν είναι αυτό απελευθερωτικό, τότε ειλικρινά, δεν ξέρω τι μπορεί να είναι ειδικά τη σήμερον ημέρα.

Αναρωτιέσαι ποτέ που βρίσκονται οι ακροατές σου εκείνη την ώρα που εσύ τους κάνεις παρέα; Και αν ναι, που καταλήγεις, πως το φαντάζεσαι;

Λοιπόν αυτά τα άτομα τα σκέφτομαι κάθε, μα κάθε μέρα. Δεν αναρωτιέμαι μόνο για το πού μπορεί να βρίσκονται αλλά εύχομαι να μπορούσα να νιώσω αυτά που νιώθουν, να σκεφτώ αυτά που σκέφτονται. Εύχομαι να μπορούσαν να με πάρουν τηλέφωνο ή να τους καλέσω εγώ! Μακάρι να μπορούσα στ΄ αλήθεια να τους γνωρίσω και να τους μιλήσω και να μου μιλήσουν. Το έχω πάει σε άλλο επίπεδο, το ξέρω. Ίσως ακούγομαι και λίγο spooky – αλλά είμαι παιδί της επαφής. Όπου κι αν βρίσκονται πάντως αυτά τα άτομα, εύχομαι να είναι όλα καλά, με χαμόγελα και να είχαν μια όμορφη ημέρα!

Υπάρχει κάτι που θα ήθελες να κάνεις στην εκπομπή σου και δεν έχεις τολμήσει ακόμα;

Η αλήθεια είναι πως όλα χτίζονται και αυτό μου αρέσει πολύ και με κάνει χαρούμενη. Λατρεύω να μοιράζομαι την επικαιρότητα μέσα από τα δικά μου μάτια με την ελευθερία να την επιλέγω και να τη σχολιάζω και αυτό το κάνω. Λατρεύω τις συνεντεύξεις και αυτές ήρθαν και έρχονται! Επίσης ξεκινάω δική μου σειρά podcast στον Streamee για τον Pride986 με τίτλο «ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ» και εγώ τα podcast τα αγαπώ – έ ήρθαν και αυτά! Δεν θα μπορούσα να ζητήσω κάτι άλλο αυτή τη στιγμή, γιατί αυτή τη στιγμή αισθάνομαι κάτι παραπάνω από πλήρης. Νιώθω επίσης πολύ τυχερή διότι έχω δίπλα μου την Εύα και τον Γιάννη με τους οποίους μοιραζόμαστε κοινά οράματα και είμαι σίγουρη – καλά να ;μαστε, να έχουμε υγεία έσω/ έξω πως όλα θα τα κάνουμε, σωστά και στην ώρα τους!

Πες μου λίγα περισσότερα για το podcast

Το κεφάλαιο podcast ήταν ένα κεφάλαιο που ήθελα να ανοίξει για της ψυχής μου το αληθές και νομίζω πως οι σημερινοί καιροί ουσιαστικά το επιβάλλουν κατά μια έννοια! Γιατί το λέω αυτό; Διότι πλέον έχει δημιουργηθεί ένα δυνατό 360 των μέσων από τα οποία αντλούμε πληροφορία τα οποία απευθύνονται σε όλα τα γούστα και καλώς κάνουν οπότε είναι σημαντικό να έχεις παρουσία σε αυτά και να μπορείς να προσφέρεις στον θεατή ή στον ακροατή εναλλακτικές θέασης και ακρόασης. Εγώ έχω πάθος με τις συζητήσεις που στον κόσμο των media μεταφράζονται σε συνεντεύξεις. Εγώ ποτέ δεν τις είδα έτσι και δεν θα μπορέσω. Διότι όταν έχω ένα άτομο απέναντί μου το καλώ για να μιλήσουμε όχι για να συνεντευξιαστούμε. Για να γνωριστούμε, για να επικοινωνήσουμε. Εκεί είμαι η Δάφνη, όχι η Δάφνη Καραβοκύρη και αυτός ο διαχωρισμός μου αρέσει γιατί σε όλες τις ανθρωποκεντρικές κουβέντες πρωταγωνιστικό ρόλο έχει ο άνθρωπος άλλωστε. Και είμαστε άνθρωποι όχι θέματα. Η νέα μου σειρά podcast έχει τίτλο «Δεν Ξέρω Τί Να Κάνω» και αυτό προκύπτει από τη μόνιμή μας απορία και ερώτηση που εντάσσονταν και θα εντάσσεται πάντα στις ζωές μας. Στόχος είναι να παραθέσουμε «τα Δεν Ξέρω μας» ή αντίστοιχα «τα Ξέρω μας» και να εμπνευστούμε, να προβληματιστούμε και εν τέλει να συνειδητοποιήσουμε πως δεν είμαστε μόνοι σε ό,τι βιώνουμε διότι ναι, το ζουν και άλλοι γύρω μας. Θα ήθελα να τραβήξω μακριά το πέπλο της μοναξιάς και να οδηγηθώ μαζί με τους καλεσμένους και με τους ακροατές, σε ένωση. Σε λίγο λοιπόν η σειρά μου, για τον Pride986 θα είναι διαθέσιμη στον αγαπημένο μου Στρίμι, δηλαδή στον Streamee!

Υπάρχει κάτι που θέλεις να ξέρουν οι ακροατές σου και δεν είχες μέχρι τώρα την ευκαιρία να το μοιραστείς;

Να ξέρετε πως μελετώ πολύ για εσάς. Πως αγχώνομαι. Πως όταν δεν έχω και την καλύτερη ψυχολογία δεν επιτρέπω αυτό να βγει προς τα έξω και να το νιώσετε εσείς! Θέλω να γελάτε, να βρίζετε, να σχολιάζετε, να με αξιολογείτε, να ταυτίζεστε, να μην βρίσκετε κανένα σημείο επαφής, να προβληματίζεστε ή να μένετε παγερά αδιάφοροι. Θέλω να είμαι για εσάς, κάτι παραπάνω από μια φωνή στο ραδιόφωνο. Ιδανικά η δική σας φωνή, μέσα από αυτό. Ανθρώπινα, γήινα, αληθινά.