Συνεχίστηκε σήμερα η δίκη για την πολύκροτη υπόθεση της επίθεσης με βιτριόλι και η ακροαματική διαδικασία στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο άνοιξε με την κατάθεση της Ιωάννας Παλιοσπύρου.

Η Ιωάννα Παλιοσπύρου έφτασε σήμερα, στις 9 το πρωί στα δικαστήρια για να περιγράψει τα γεγονότα όπως έγιναν πριν 16 μήνες, την ημέρα της επίθεσης.

Στην κατάθεσή της, η Ιωάννα Παλιοσπύρου, έσπασε και δάκρυσε όταν περιέγραφε τις δραματικές στιγμές μετά την επίθεση και στο νοσοκομείο. Τις δυσκολότερες μέρες της ζωής της, όπως είπε.

«Σηκώθηκα για να πάω στη δουλειά μου και ήμουν στην είσοδο της πολυκατοικίας των γραφείων. Πάτησα το κουμπί του ασανσέρ και περίμενα να κατέβει. Κοιτούσα προς το κάτω περιμένοντας. Άκουσα κάποιους θορύβους. Δεν έδωσα σημασία. Σκέφτηκα ότι μπορεί να είναι η καθαρίστρια ή κάποιος άστεγος. Καθώς περίμενα το ασανσέρ εμφανίστηκε μπροστά μου μια γυναίκα, σήκωσα το βλέμμα και με κοίταξε στα μάτια. Μου έριξε το βιτριόλι που εκείνη τη στιγμή δεν κατάλαβα τι ήταν και έφυγε τρέχοντας. Θέλω να σας πω ότι λούστηκα με αυτό το υγρό, το ένιωσα παντού πάνω μου. Ήμουν, παντού στο σώμα μου, λουσμένη και κατευθείαν μου ήρθε η μυρωδιά. Το πρώτο πράγμα ήταν να τρέξω για κάποια βοήθεια. Θυμήθηκα ότι είχε φαρμακείο δίπλα και έτρεξα προς το φαρμακείο. Οι πόνοι ήταν φρικτοί, δεν έβλεπα καθόλου από το ένα μάτι. Μπήκα μέσα στο φαρμακείο ουρλιάζοντας, οι άνθρωποι δεν καταλάβαιναν τι έλεγα πανικοβλήθηκαν. Τους έλεγα «δώστε μου λίγο νερό πεθαίνω, βοήθεια» φώναζα. Πήγα στο νιπτήρα έριχνα νερό. Τα μαλλιά μου πέφτανε μέσα στο νιπτήρα. Έπιανα το πρόσωπό μου και καταλάβαινα ότι καιγόμουν, έλιωνα. Φώναζα για βοήθεια, οι άνθρωποι τρόμαζαν. Καταλάβαινα ότι εκείνη τη στιγμή κάτι χάνω… Κάλεσαν σε βοήθεια το 166. Μου είπανε να βγάλω τα ρούχα μου γιατί λιώνανε πάνω μου. Εγώ το μόνο που σκεφτόμουν ήταν να μη χάσω τις αισθήσεις μου. Γιατί καταλάβαινα ότι μόνο εγώ μπορούσα να να σώσω τον εαυτό μου. Φώναζα “Θεέ μου, βοήθησε με γιατί μόνο εσύ μπορείς”».

Στο δικαστήριο αυτή τη φορά εμφανίστηκε και η κατηγορούμενη για την επίθεση, η  οποία έχει αναφερθεί αόριστα στο κίνητρο της επίθεσης. Η 37χρονη κατηγορούμενη πίστευε πως η Ιωάννα σχετιζόταν με έναν άντρα με τον οποίο επεδίωκε να συνάψει σχέσεις.

Η κατηγορούμενη για την επίθεση, όπως έχει γνωστοποιηθεί μέσω του δικηγόρου της Σάκη Κεχαγιόγλου ζητά από το δικαστήριο να μετατρέψει την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, σε ηπιότερο δηλαδή αδίκημα που επισύρει μικρότερη ποινή κάθειρξης.

Έρευνες και για συνεργούς

Οι δικαστές καλούνται επίσης να διερευνήσουν αν η κατηγορουμένη είχε συνεργούς, είτε την ημέρα της επίθεσης είτε κατά τον σχεδιασμό της.

Οι συνήγοροι της 35χρονης Ιωάννας, υποστηρίζουν πως υπάρχουν πρόσωπα που είχαν ρόλο στην υπόθεση και μάλιστα σκοπεύουν να προσκομίσουν στοιχεία στο δικαστήριο για τα άτομα αυτά.

Οι δηλώσεις των δικηγόρων

Τόσο ο δικηγόρος της Ιωάννας Παλιοσπύρου, Απόστολος Λύτρας όσο και ο συνήγορος της κατηγορούμενης, Νίκος Καραμπέλας προχώρησαν σε δηλώσεις κατά την έξοδό τους από τη δικαστική αίθουσα, σχετικά με την πορεία της υπόθεσης αλλά και σχετικά με τα όσα ακούστηκαν ενώπιον του δικαστηρίου. «Συγκλονιστική» χαρακτήρισε την κατάθεση της Ιωάννας, ο δικηγόρος της, Απόστολος Λύτρας, ενώ ανέφερε πως η 35χρονη περιέγραψε με λεπτομέρειες όλα όσα συνέβησαν την ημέρα της επίθεσης, το Μάιο του 2020. «Η Ιωάννα ήταν συγκλονιστική. Περιέγραψε όλα αυτά που βίωσε. Χαρακτηριστικό ήταν ότι ζήτησε βοήθεια από το Θεό γιατί ούτε η ίδια πίστευε ότι θα ζούσε. Όλοι οι γιατροί ήταν τρομοκρατημένοι όταν την παρέλαβαν στο νοσοκομείο μετά την επίθεση που δέχτηκε με το βιτριόλι. Η Ιωάννα ένιωθε τον τρόμο των γιατρών, το αντιλαμβανόταν κι ένιωθε ότι θα χάσει τη ζωή της. Προσπάθησε να εξιστορήσει τα πάντα στο δικαστήριο, είπε ότι από απόσταση εξ επαφής η κατηγορούμενη της έριξε πάνω από ένα λίτρο από το συγκεκριμένο καυστικό υγρό από απόσταση 5 με 7 εκατοστά. Τα ρούχα έλιωσαν πάνω της, οι πόνοι ήταν αφόρητοι και σε πολύ λίγα λεπτά το αριστερό της αυτί εξαφανίστηκε και δεν μπορούσε να αναπνεύσει. Πήρε τις πρώτες βοήθειες από το κοντινό φαρμακείο και αυτό ήταν που την έσωσε.»

Ο συνήγορος της κατηγορούμενης ανέφερε με τη σειρά του:

«Σήμερα ξεκίνησε η αποδεικτική διαδικασία ενώπιον του μεικτού ορκωτού δικαστηρίου Αθηνών, με την εξέταση της παθούσας ως μάρτυρα του κατηγορητηρίου. Από το σημείο αυτό και μετά η διερεύνηση όλων των ουσιαστικών και νομικών ζητημάτων της υπόθεσης εναπόκειται στους φυσικούς μας δικαστές τακτικούς και ενόρκους και η υπεράσπιση της κατηγορουμένης σεβόμενη απόλυτα το έργο των δικαστών και συμμορφούμενη στη σχετική απόφαση του δικηγορικού συλλόγου Αθηνών περί απαγόρευσης δημιουργίας συνθηκών τηλεδίκης από τους συναδέλφους μέχρι το τέλος της εκδίκασης της εν λόγω υπόθεσης, δεν προτίθεται να προβεί σε οποιουδήποτε είδους σχόλιο, δήλωση, μετάδοση πληροφοριών που αφορούν την εκδίκαση της υποθέσεως. Ο φυσικός χώρος εκδίκασης είναι η αίθουσα του δικαστηρίου.»