Αν κάνουμε μια αναδρομή στον χρόνο, σίγουρα θα έρθουμε αντιμέτωποι με τις ριζικές αλλαγές που έχουν επέλθει τόσο στην κοινωνία καθαυτή όσο και στις ανάγκες της νέας γενιάς, μιας γενιάς που δεν φοβάται να εκφραστεί.

Μια σημαντική στάση; Τα κινούμενα σχέδια, και συγκεκριμένα το “Muppet Babies”, το οποίο φωτίζει τον κόσμο της παιδικής τηλεόρασης, οδηγώντας μικρούς και μεγάλους προς τον δρόμο της αυτοαποδοχής.

Πιο συγκεκριμένα, νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι, μια νέα πριγκίπισσα εμφανίστηκε στην παιδική σκηνή. Είναι ένα Muppet, ένας χαρακτήρας που γνωρίζουμε εδώ και λίγο καιρό. Ο λόγος για το Gonzo-rella, ο τελευταίος non-binary χαρακτήρας σε μια παιδική τηλεοπτική εκπομπή, προβαλλόμενη από το δίκτυο της Disney.

«Δεν θέλω να στενοχωριέστε μαζί μου, αλλά ούτε θέλω να κάνω πράγματα επειδή ήταν έτσι πάντα», λέει το Gonzo-rella στους φίλους του σε μια καθηλωτική σκηνή και ξεχειλίζει αυτοπεποίθηση. «Θέλω να είμαι εγώ», προσθέτει λάμποντας από χαρά μέσα στο γαλάζιο φόρεμά του.

Το επεισόδιο “Gonzo-rella” του “Muppet Babies” είναι ένα από τα πιο πρόσφατα και ευρέως διαδεδομένα παραδείγματα όπου η παιδική τηλεόραση αγκαλιάζει τη non-binary ταυτότητα.

Μπορείς να αντιληφθείς πόσο σημαντική είναι αυτή η πλευρά της παιδικής τηλεόρασης; Για κάθε παιδί του οποίου η έκφραση φύλου ενδέχεται να μην ακολουθεί τις προκαθορισμένες νόρμες για το πώς πρέπει να μοιάζει ή να συμπεριφέρεται ένα αγόρι ή κορίτσι, αυτοί οι χαρακτήρες είναι εξαιρετικά πολύτιμοι. Η παιδική τηλεόραση πρέπει να αντικατοπτρίζει κάθε ξεχωριστή έκφανση της πραγματικότητας και να μυεί από πολύ μικρή ηλικία κάθε παιδί στη φιλοσοφία της άνευ όρων αποδοχής του εαυτού του.

Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα κινούμενα σχέδια αποτελούν ένα «όχημα» το οποίο ασκεί καθοριστική επίδραση στην ανάπτυξη των μικρών μας φίλων.

Η αμεσότητα αλλά κι η άρρηκτη σύνδεση τους με τη χαλάρωση και την ψυχαγωγία, μετατρέπουν τα κινούμενα σχέδια σε μια υπέρογκη δύναμη προβολής προτύπων. Ως αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των παιδιών, μπορούν να αποτελέσουν έρεισμα για τη σωστή εκπαίδευση και διαπαιδαγώγηση της ακαλλιέργητης κι ευάλωτης προσωπικότητάς τους.

Τα παιδιά βλέπουν τον εαυτό τους σε αυτές τις τηλεοπτικές σειρές

«Τα παιδιά μαθαίνουν πολλά από αυτά που βλέπουν να προβάλλονται στα μέσα ενημέρωσης και αναζητούν χαρακτήρες με τους οποίους μπορούν να ταυτιστούν», δήλωσε στο CNN η Laura Edwards-Leeper, παιδική κλινική ψυχολόγος που εργάζεται με gender diverse παιδιά και εφήβους.

«Μόλις τα παιδιά εντοπίσουν έναν χαρακτήρα στην τηλεόραση με τον οποίο ταυτίζονται, εσωτερικεύουν πτυχές του τρόπου με τον οποίο ο χαρακτήρας αυτός γίνεται αντιληπτός και αντιμετωπίζεται από τους άλλους». Φυσικά, η θετική αντιμετώπιση αυτών των χαρακτήρων βελτιώνει στο έπακρο την αυτοπεποίθηση του παιδιού και επικυρώνει ακόμα μια φορά πόσο όμορφη είναι η διαφορετικότητα ανάμεσα στους ανθρώπους.

Όπως προσθέτει η Laura Edwards-Leeper, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι διπλής ανάγνωσης καθώς «αυτές οι αναπαραστάσεις μπορούν να διδάξουν τους γονείς και άλλους ενήλικες ότι η απόρριψη της non-binary ταυτότητας και η αποδοχή της διαφορετικότητας των φύλων στα παιδιά είναι πιο σημαντική για την ψυχολογική υγεία και την ποιότητα ζωής τους».

«Δίνοντας στα παιδιά ένα παράδειγμα για το πώς μοιάζει ένας χαρακτήρας με διαφορετικό φύλο -ειδικά όταν αυτός ο χαρακτήρας γίνεται αποδεκτός και αγαπητός- μπορεί να τους προσφέρει τη γλώσσα με την οποία θα εκφράζονται πληρέστερα», τόνισε η Laura Edwards-Leeper.

Ίσως έχει έρθει η στιγμή να δείξουμε στα παιδιά τον σωστό δρόμο της αυτοαποδοχής.