Πιθανόν να έχεις δουλέψει με κάποιον συνάδελφο που είναι κάπως ενοχλητικός. Άλλωστε υπάρχουν πολλοί άνθρωποι εκεί έξω που το concept της καλής συνεργασίας δεν είναι ακριβώς το δυνατό τους σημείο. Όταν αυτοί οι άνθρωποι τυγχάνει να είναι συνάδελφοι σου, τότε το κλίμα στον εργασιακό χώρο είναι ψυχρό, πράγμα που επηρεάζει και την παραγωγικότητα της ομάδας. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν μερικοί τρόποι να διαχειριστείς αυτές τις σχέσεις έτσι ώστε να διατηρήσεις μία πιο ευχάριστη ατμόσφαιρα στη δουλειά σου.

Θέσε σαφή όρια

Οι πιο υγιείς σχέσεις -είτε είναι φιλικές, ερωτικές, εργασιακές ή ό,τι άλλο- χρειάζονται ξεκάθαρα όρια απαραιτήτως. Με αυτόν τον τρόπο θα κάνεις ξεκάθαρο το κατά πόσο οι άλλοι επιτρέπεται να επεμβαίνουν στη ζωή και τις αποφάσεις σου, ακόμα και όταν μιλάμε για τη δουλειά σου. Αν θες να μάθεις περισσότερα διάβασε το άρθρο: Ίσως χρειάζεται να βάλεις όρια στη ζωή σου αν αισθάνεσαι μόνιμα εξαντλημένη.

Δημιούργησε ομαδικά projects

Αν δουλεύετε στο ίδιο τμήμα σίγουρα έχετε κοινούς στόχους. Είναι λοιπόν εφικτό το να δημιουργήσετε ομαδικά projects στα οποία θα δουλέψετε όλοι μαζί. Αυτή είναι μία καλή αφορμή να έρθετε πιο κοντά και μέσα από μία εποικοδομητική συζήτηση σχετικά με τη δουλειά, να αναπτύξετε και μία πιο λειτουργική σχέση.

Παρατήρησε τη συμπεριφορά των συναδέλφων σου

Κάποιοι αρέσκονται να δουλεύουν σε ομάδα ενώ άλλοι προτιμούν να συγκεντρώνονται ατομικά στη δουλειά τους. Άλλοι μιλούν περισσότερο ενώ άλλοι θέλουν την ησυχία τους όταν εργάζονται. Προσπάθησε να αντιληφθείς πως λειτουργεί ο καθένας και μέσα από αυτή τη διαδικασία θα σου είναι και εσένα πιο εύκολο να βρεις τρόπους να πλησιάσεις τον καθένα ξεχωριστά ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του. Να θυμάσαι πως στόχος σου δεν είναι να γίνεις φίλη με όλους. Το σημαντικό είναι να καταφέρετε να αναπτύξετε ένα όμορφο κλίμα συνεργασίας.

Να σέβεσαι τους άλλους

Φυσικά και γνωρίζεις πόσο σημαντικό είναι αυτό στις ανθρώπινες σχέσεις. Ωστόσο, ο σεβασμός δεν φαίνεται μόνο στον τρόπο που μιλάς και μερικές φορές μπορεί να κάνεις κάτι που να δείχνει ασέβεια χωρίς να το αντιλαμβάνεσαι. Για παράδειγμα, μπορεί να κάνεις περισσότερη φασαρία απ’ όση νομίζεις και να ενοχλείς τους άλλους. Ακόμα, αν το γραφείο σου είναι ακατάστατο η εικόνα αυτή επηρεάζει την αισθητική ολόκληρου του χώρου. Εσύ μπορεί να μην το καταλαβαίνεις διότι μιλάμε για το δικό σου γραφείο, στους άλλους όμως μπορεί να φαίνεται άσχημο. Προσπάθησε να είσαι πιο συνειδητή λοιπόν, όχι μόνο σε σχέση με αυτά που λες, αλλά και με αυτά που κάνεις.

featured photo: Unsplash /campaign_creators