Όλοι έχουμε μέρες που προσπαθούμε να κλείσουμε υποχρεώσεις, αλλά τα emails, τα meetings της τελευταίας στιγμής και οι ιστορίες των συναδέλφων σου για το πώς τα πέρασαν το Σαββατοκύριακο δεν σε αφήνουν. Και πριν το καταλάβεις, δεν έχεις ξεφορτωθεί ούτε μία υποχρέωση. Μήπως πρέπει να βάλεις κάποια όρια στους συναδέλφους σου;

Σύμφωνα όσα είπε η Molly Sonsteng στο Well + Good, συνιδρύτρια του Caveday, η λύση είναι απλή. “Το να βάζεις όρια σημαίνει ότι έχεις μία ρεαλιστική αντίληψη των πραγμάτων γύρω σου και είσαι ικανή να γίνεις ολοένα και πιο παραγωγική. Κάτι που μπορεί να μην ξέρεις πάντως είναι το ότι αν πιστεύεις ότι μπορείς να αναπληρώσεις τον χαμένο χρόνο στο διάλειμμα σου, ήρθε η ώρα να το διαψεύσουμε. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν μπορεί να μείνει συγκεντρωμένος σε κάτι πάνω από 52 λεπτά. Πράγμα που σημαίνει ότι κάποια στιγμή σίγουρα θα χρειαστείς ένα διάλειμμα.”

Προσδιόρισε τα όριά σου

Πριν βγεις εκεί έξω και βάλεις όρια στους συναδέλφους σου, πρέπει πρώτα να σκεφτείς κάποια βασικά πράγματα. Να βάλεις την εργασία σου σε κατηγορίες. Α) Περιγραφή της εργασίας σου, Β) Ικανότητα και Γ) Διαχείριση του χρόνου σου.

Το πρώτο, η “περιγραφή της εργασίας σου” είναι κάτι που σου δίνεται από τον εργοδότη σου όταν ξεκινάς τη δουλειά. Το δεύτερο, η “ικανότητα” είναι κάτι που περιμένεις να τελειώσεις μέσα σε κάποιο συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο. Και τέλος, η “διαχείριση του χρόνου” είναι κάτι προσωπικό που αφορά τα όσα έχεις να κάνεις και το πότε πρέπει να τα παραδώσεις.

Βάζοντας τη δουλειά και τον εαυτό σου σε αυτές τις κατηγορίες θα καταλάβεις ακριβώς και τα όρια που πρέπει να βάλεις. 

Χρησιμοποίησε μία ατζέντα

Τι καλύτερο από το να χρησιμοποιήσεις μία ατζέντα και να θέσεις εκεί ένα πρόγραμμα στον εαυτό σου. Για καλύτερη οργάνωση μπορείς να αφιερώσεις ένα τέταρτο το απόγευμα της Κυριακής για να οργανώσεις καλύτερα την εβδομάδα σου και να δεις πόσο παραγωγική μπορείς να είσαι. 

Μία ατζέντα βοηθάει αρκετά και στη μείωση του άγχους. Μπορείς να οργανώσεις έτσι τα πράγματα ώστε μετά από κάτι το αγχωτικό να ακολουθεί ένα τηλεφώνημα σε κάποιον φίλο. “Το να ξεκουράσεις το μυαλό σου, θα σε βοηθήσει να έχεις μία πιο φρέσκια προσέγγιση των πραγμάτων,” αναφέρει η Sonsteng. 

Να είσαι πάντα άμεση

“Τα όρια εύκολα μπορούν να καταπατηθούν αν δεν είσαι εσύ ακριβής με αυτά που θέλεις,” συνεχίζει η Sonsteng. Έτσι, αν τα όρια που βάζεις δεν είναι κάτι σημαντικό για σένα, το ίδιο θα ισχύει και για τους άλλους. “Οι άνθρωποι εκτιμούν την ειλικρίνεια. Δώσε στους συναδέλφους σου να καταλάβουν ποια ακριβώς είναι τα όρια που βάζεις.”

Τι γίνεται όμως όταν τα όρια σου δεν γίνονται σεβαστά από τους συναδέλφους σου; Σύμφωνα με την Sonsteng, πρέπει να συζητήσεις μαζί τους και να τους εξηγήσεις τον λόγο που για σένα είναι τόσο σημαντικά αυτά τα όρια. Να είσαι ειλικρινής, γιατί είναι πολύ πιθανό να βρίσκονται κι αυτοί σε μία παρόμοια κατάσταση. 

Ένα όριο τη φορά.

Πηγή: Well + Good Μετάφραση: Εύα Τόλιου

featured image: MagMe