Η λογική λέει, πως η «καύση» των θερμίδων δεν διαφοροποιείται ανάλογα με την ώρα που τρως, ενώ η αύξηση του σωματικού βάρους παρατηρείται όταν καταναλώσεις περισσότερες θερμίδες από αυτές που χρειάζεσαι. Όμως, μια νέα έρευνα αποκαλύπτει πως η ώρα που τρως μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην μείωση του βάρους σου.

Για να λυθούν όλες σου οι απορίες συνομιλήσαμε με την Θέκλα Γκιώνη, Κλινική Διαιτολόγο/Διατροφολόγο, η οποία μας απάντησε σε κάποια ερωτήματα σχετικά με το τελευταίο γεύμα της μέρας.

Σχετίζεται το βραδινό με την αύξηση βάρους;

Η αύξηση ή η μείωση του σωματικού βάρους επηρεάζεται κατά βάση από το θερμιδικό πλεόνασμα ή έλλειμμα που επιτυγχάνει κάποιος αντιστοίχως.

Δηλαδή αν κάποιος τρώει περισσότερες θερμίδες από όσες καίει κατά τη διάρκεια της ημέρας, τότε πετυχαίνει ένα θερμιδικό πλεόνασμα και το βάρος του αυξάνεται. Αντιστοίχως, γίνεται και το αντίθετο.

Όλο και περισσότερες μελέτες τονίζουν ότι μεγαλύτερη σημασία έχει η συνολική ημερήσια θερμιδική πρόσληψη, παρά τι ώρα τρώμε. Η συχνότητα των γευμάτων βέβαια επηρεάζει άλλους παράγοντες, οι οποίοι με τη σειρά τους επηρεάζουν το βάρος. Τέτοιοι παράγοντες είναι ο ποιοτικός ύπνος, η διατήρηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, η σωστή πέψη, η εύρυθμη παραγωγή ορμονών κλπ.

Η λέξη κλειδί είναι και εδώ η εξατομίκευση. Η συχνότητα των γευμάτων καθορίζεται από τον διαιτολόγο, οποίος προσαρμόζει τα γεύματα με βάση τις ανάγκες, τους στόχους, αλλά και την καθημερινότητα. Γενικά, συστήνεται η πρόσληψη του βραδινού γεύματος να γίνεται 2-3 ώρες πριν την ώρα του ύπνου, για να γίνεται ομαλά η διαδικασία της πέψης και να υπάρχει ένας ποιοτικό ύπνος.

Μπορεί η ώρα που θα απολαύσουμε το τελευταίο γεύμα της ημέρας να επηρεάσει τον ύπνο μας;

Τόσο η ώρα που θα απολαύσουμε το τελευταίο γεύμα της ημέρας, όσο και η ποιότητα αυτού σχετίζονται με την ποιότητα του ύπνου μας. Η καφεΐνη, το αλκοόλ, τα καυτερά, τα πικάντικα και τα όξινα φαγητά μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα του ύπνου σου. Ακόμη και μια μικρή ποσότητα καφεΐνης, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον ύπνο σου, ειδικά αν υπάρχει ευαισθησία σε αυτήν.

Όσον αφορά το αλκοόλ, ένα ποτηράκι πριν κοιμηθείς μπορεί να σε κάνει να νυστάξεις πιο γρήγορα, ωστόσο ο ύπνος σου δεν θα είναι βαθύς και ποιοτικός αλλά ανήσυχος με περισσότερα νυχτερινά ξυπνήματα.

Επιπλέον, απέφυγε τα βαριά, καυτερά, πικάντικα και όξινα φαγητά στο βραδινό σου γεύμα, καθώς είναι δυσκολότερο να χωνευτούν και η διαδικασία της πέψης θα πάρει περισσότερο χρόνο. Προσπάθησε να είσαι νηστική για 2-3 ώρες πριν κοιμηθείς.

Προτάσεις υγιεινών συνδυασμών για τα βραδινά γεύματα από την Θέκλα Γκιώνη:

  • Αραβική πίτα με αβοκάντο, τυρί χαμηλών λιπαρών, αυγό, λαχανικά
  • Γιαούρτι με granola χωρίς ζάχαρη και 1 φρούτο.
  • Κρητικός ντάκος με παξιμάδι ολικής άλεσης, ντομάτα, cottage cheese ή φέτα και ελαιόλαδο.
  • Χωριάτικη σαλάτα με φέτα, ελιές και παξιμάδι ολικής άλεσης.
  • Ομελέτα με λαχανικά και ψωμί ολικής άλεσης.
  • Σαλάτα με κοτόπουλο, σπιτικά κρουτόν από ψωμί ολικής άλεσης και σως από ελαιόλαδο, ξύδι, μουστάρδα.
  • Σαλάτα με γαρίδες, παξιμαδάκια χαρουπιού και σως από ελαιόλαδο, λεμόνι και γιαούρτι.
  • Ελληνικό παραδοσιακό σουβλάκι με αλάδωτη πίτα ολικής άλεσης, καλαμάκι κοτόπουλο, λαχανικά και σως γιαουρτιού.
  • Σπιτική πίτσα με αραβική πίτα, σάλτσα ντομάτας, τυρί χαμηλών λιπαρών, μανιτάρια, ελιές και λαχανικά.

Ανακεφαλαιώνοντας, το βραδινό σου γεύμα μπορεί παίζει καταλυτικό ρόλο ως προς την ποιότητα που θα έχει ο ύπνος σου και όχι μόνο.

Για αυτό να είσαι προσεκτική με τις διατροφικές σου επιλογές, οι οποίες έχουν αντίκτυπο στη ζωή σου και στην ποιότητα της.

 featured photo: Unsplash / Constance Chen