Τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανιστεί πολλά και διαφορετικά νέα εναλλακτικά προϊόντα περιόδου. Όλα αυτά τα προϊόντα ήρθαν για να ικανοποιήσουν, εκτός από τις δικές μας πρακτικές ανάγκες και άλλες ανάγκες όπως οικολογικές ή οικονομικές.

Σίγουρα σε αυτό έχει συμβάλλει και η παγκόσμια στροφή των ανθρώπων σε προϊόντα πιο φιλικά στο περιβάλλον. Έτσι δημιουργήθηκε και η ανάγκη είτε για πιο φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα περιόδου, όπως είναι για παράδειγμα οι βιοδιασπώμενες σερβιέτες, είτε για zero waste προϊόντα περιόδου, όπως είναι τα κύπελλα περιόδου.

Εδώ θα δεις ποια είναι αυτά τα νέα εναλλακτικά προϊόντα περιόδου και ποια τα πλεονεκτήματα ή τα μειονεκτήματά τους.

Επαναχρησιμοποιούμενα απορροφητικά εσώρουχα-σερβιέτες

Τα επαναχρησιμοποιούμενα εσώρουχα και οι σερβιέτες, απορροφούν πλήρως το αίμα της περιόδου σου, έτσι ίσως απαλλαγείς από αυτήν την αίσθηση της υγρασίας που υπάρχει με τις συμβατικές σερβιέτες. Τα περισσότερα επαναχρησιμοποιούμενα εσώρουχα και σερβιέτες πλένονται και καθαρίζουν πολύ εύκολα είτε στο χέρι είτε στο πλυντήριο, ενώ υπάρχουν και διαβαθμίσεις στην απορροφητικότητα τους ανάλογα με τη δική σου ροή.

Βιοδιασπώμενες και οικολογικές σερβιέτες και ταμπόν

Αν θες να κάνεις ένα μικρό βήμα για την αντικατάσταση των συμβατικών προϊόντων περιόδου είναι οι οικολογικές σερβιέτες και τα ταμπόν. Πρόκειται ουσιαστικά για προϊόντα που είναι φτιαγμένα από βαμβάκι ή από αντίστοιχα οργανικά υλικά, που είναι βιοδιασπώμενα, δεν περιέχουν πλαστικά και χημικά, είναι φιλικά προς το περιβάλλον, αλλά και το δέρμα σου.

Πια υπάρχουν πάρα πολλές εταιρείες που προσφέρουν τέτοια προϊόντα και μπορείς να τις προμηθευτείς και από κάποια online φαρμακεία.

Στα αρνητικά τους είναι ίσως η λίγο υψηλότερη τιμή και το γεγονός ό,τι απαιτούνται περίπου 6-10 εσώρουχα σε κάθε περίοδο, ανάλογα φυσικά και με τη ροή και τη διάρκεια της περιόδου. Οπότε, ίσως μια καλή ιδέα είναι να ξεκινήσεις δοκιμαστικά με 2-3 εσώρουχα για να δεις αν σε βολεύουν.

Κύπελλο περιόδου

Τα κύπελλα περιόδου είναι επαναχρησιμοποιούμενα κύπελλα από σιλικόνη, με αρκετά μεγάλη διάρκεια ζωής. Αυτό που κάνουν είναι να εφαρμόζουν στο εσωτερικό του κόλπου και να συγκεντρώνουν το αίμα της περιόδου. Το δύσκολο ίσως είναι ότι χρειάζεται λίγη εξάσκηση για να γίνεται η σωστή είσοδος και απομάκρυνση από τον κόλπο. Ταυτόχρονα, υπάρχουν διάφορα μεγέθη, ανάλογα με την ανατομία του κόλπου, το εάν έχει υπάρξει τοκετός π.χ,  και τη ροή της περιόδου.

Τα κύπελλα περιόδου, εάν έχουν εισαχθεί με τον σωστό τρόπο και είναι το σωστό μέγεθος, δεν παρουσιάζουν διαρροές. Ωστόσο, είναι σημαντικό να ακολουθείς σχολαστικά συγκεκριμένους κανόνες υγιεινής, καθαρισμού και απολύμανσης του κυπέλλου σου ανάλογα με τη ροή σου.