Αμέτρητα τραγούδια, μυθιστορήματα και κινηματογραφικές ιστορίες έχουν γραφτεί μιλώντας για ένα από τα κυρίαρχα συναισθήματα της ζωής: Τον έρωτα.

Τα χρόνια περνούν, οι εποχές και οι άνθρωποι αλλάζουν, αλλά ένα ερώτημα παραμένει σταθερό: Ποιο είναι τελικά το μυστικό μιας επιτυχημένης ερωτικής ζωής; Τι εξασφαλίζει σε μια σχέση διάρκεια στο χρόνο;

Κι ενώ έχουμε αναζητήσει την απάντηση κυριολεκτικά παντού, μια τάση φαίνεται πως κάνει την εμφάνισή της τον τελευταίο καιρό, με πολλούς να υποστηρίζουν ότι ο νόμος της έλξης είναι η λύση που ψάχνουμε.

Η Dana Lord Lewis, ιδρύτρια του «Energy Think», μίλησε στο «The Every Girl» και αποκάλυψε πώς και γιατί ο νόμος της έλξης μπορεί να μεταμορφώσει την ερωτική σου ζωή.

Τι είναι ο νόμος της έλξης και πώς λειτουργεί;

Στην πραγματικότητα, δεν πρόκειται για μια νέα ιδέα, αλλά για μια πεποίθηση βαθιά ριζωμένη σε διάφορες φιλοσοφικές και θρησκευτικές παραδόσεις. Περιγράφει, ουσιαστικά, τη διαμόρφωση της πραγματικότητας με βάση τις πεποιθήσεις και τις επιθυμίες. Υποστηρίζει ότι αν σκεφτείς κάτι, πιστέψεις σε αυτό και πράξεις αναλόγως, θα ελκύσεις τελικά αυτό που επιθύμησες. Οι λέξεις – κλειδιά είναι «πίστη» και «δράση», αφού μόνο η ελπίδα δεν αρκεί.

Ο νόμος της έλξης δεν αφορά μόνο σε όσα σκόπιμα προσδοκούμε, αλλά και σε όλα ελκύει ο ασυνείδητος νους. «Πολλοί προσελκύουν πράγματα χωρίς καν να το συνειδητοποιούν». Ο νόμος της έλξης σε όλες τις σκέψεις, ανησυχίες και πεποιθήσεις που διαμορφώνουν την πραγματικότητα στην οποία ζεις.

Πώς ο νόμος της έλξης μπορεί να αλλάξει την ερωτική σου ζωή

Σκέψου τη στιγμή που δεν έστειλες το μήνυμα που ήθελες από εγωισμό ή πείσμα. Ή τη φορά που μπήκες σε μια σχέση εξαιτίας του φόβου της μοναξιάς. Ή τη διαφωνία με το ταίρι σου για το τηλέφωνο που δε σήκωσε. Όλα αυτά είναι ο αντικατοπτρισμός της ενέργειας που εκδηλώνεις.

Το ότι, λοιπόν, διοχετεύεις την ενέργειά σου σε αρνητικά συναισθήματα σε εμποδίζει να αποκτήσεις μια ευτυχισμένη ερωτική ζωή. «Αυτό που κάνεις με την ενέργειά σου είναι το πιο σημαντικό για να διασφαλίσεις ότι δεν σαμποτάρεις την ερωτική σου ζωή», εξηγεί η Lewis και προτείνει να διοχετεύσεις την ίδια ενέργεια προσελκύοντας αυτά που πραγματικά θέλεις.

3 βήματα για μια καλύτερη ερωτική ζωή

1. Αυτογνωσία

Ο νόμος της έλξης δεν λειτουργεί σαν ένα κακομαθημένο παιδί που ζητάει και περιμένει να λάβει. Το πώς συμπεριφέρεσαι εσύ στον εαυτό σου θα καθορίσει τι θα λάβεις από τους άλλους. «Ασυνείδητα, δείχνεις στους άλλους πώς αντιμετωπίζεις τον εαυτό σου», λέει η Lewis, «αυτό σημαίνει πως, ό,τι εκφράσεις, αυτό θα λάβεις πίσω». Έτσι, το πρώτο σημαντικό βήμα για να καταλάβεις τι προσελκύεις και γιατί είναι να αποκτήσεις περισσότερη αυτογνωσία.

2. Απαλλάξου από συνήθειες που δεν εξυπηρετούν τους στόχους σου

Μόλις συνειδητοποιήσεις τι εκπέμπεις και τι θέλεις πραγματικά, κάνε τις απαραίτητες προσαρμογές. Για παράδειγμα, αν αναζητάς μια υγιή σχέση, με διάρκεια στο χρόνο, αλλά αντιμετωπίζεις ανασφάλειες, που σου προκαλούν ξεσπάσματα ζήλιας ή ελεγκτικές συμπεριφορές, είναι πολύ πιθανό να προσελκύσεις άτομα που θα ενισχύουν αυτές τις ανασφάλειες. Εργάσου με τον εαυτό σου, αντιμετώπισε ό,τι σε βασανίζει και είναι σίγουρο ότι θα ελκύσεις ανθρώπους που αντικατοπτρίζουν περισσότερο εκείνα που επιθυμείς.

3. Εσύ έχεις την ευθύνη της ζωής σου

Σύμφωνα με την Lewis, αυτό το τελευταίο βήμα είναι και το πιο ισχυρό. Πρέπει να καταλάβεις ότι η ζωή δε συμβαίνει από μόνη της, εσύ έχεις τον έλεγχο. «Είναι το βήμα που συνειδητοποιείς ότι είσαι ο δημιουργός της πραγματικότητάς σου, τόσο των καλών, όσο και των κακών στιγμών της. Όταν συνειδητοποιήσεις αυτή τη δύναμη, όλα αλλάζουν και ειδικά ο τρόπος με τον οποίο συνδέεσαι με τους άλλους».

Πώς θα βελτιώσεις την ερωτική σου ζωή αν είσαι single

Σύμφωνα με την Lewis, η γνωριμία με έναν άνθρωπο πρέπει να ενέχει ενθουσιασμό. «Αν βγαίνεις ραντεβού εξαιτίας του φόβου της μοναξιάς, δεν πρόκειται να διορθώσεις τα πράγματα στην ερωτική σου ζωή. Ο φόβος σε εξαντλεί ψυχικά και «κλέβει» ένα σημαντικό μέρος της απόλαυσης που συνοδεύει μια νέα γνωριμία. Η Lewis υπενθυμίζει ότι το να είσαι single δεν είναι κακό, αντίθετα είναι μια υπέροχη ευκαιρία να γνωρίσεις καλύτερα τον εαυτό σου.

Πώς θα βελτιώσεις την ερωτική σου ζωή αν έχεις σχέση

Η ανασφάλεια μπορεί να «τρυπώσει» στην ψυχή σου ακόμη και όταν βρίσκεσαι σε σχέση. Για να βελτιώσεις τη σχέση σου θα πρέπει και πάλι να ξεκινήσεις από τον εαυτό σου. Παρατήρησε τη συμπεριφορά σου και δες τι αντιδράσεις προκαλεί. Αν, για παράδειγμα, είσαι ένα δοτικό άτομο, μπορεί να υποτιμάς τις δικές σου ανάγκες ή αν είσαι τελειομανής, ενδέχεται να έχεις επικριτική συμπεριφορά απέναντι στο ταίρι σου.

Εφόσον δεν υπάρχουν τοξικές συμπεριφορές, οι τομείς που επιδέχονται βελτίωσης έχουν και πάλι να κάνουν με την αντανάκλαση της δικής σου ενέργειας και του τρόπου που τοποθετείς τον εαυτό σου μέσα στη σχέση. Προσπάθησε να καταλάβεις τι δεν λειτουργεί και άλλαξέ το. «Υπάρχουν τόσα που μπορείς να κάνεις για να βελτιώσεις τη σχέση σου και να νιώθεις καλύτερα μέσα σε αυτή», λέει η Lewis.

Πώς θα βελτιώσεις την ερωτική σου ζωή αν είσαι σε φοβίζει η απόρριψη

Όταν ανησυχείς για την απόρριψη, κυριολεκτικά προσελκύεις αρνητισμό στην ερωτική σου ζωή. «Βιώνουμε απόρριψη όταν εμείς οι ίδιοι έχουμε απορρίψει τον εαυτό μας», υποστηρίζει η Lewis. Με άλλα λόγια, όλα όσα γνωρίζεις για τις σχέσεις σου με τους άλλους είναι αυτά που απορρέουν από τη δική σου αντίληψη. Αλλάζοντας, λοιπόν, τον τρόπο που σκέφτεσαι και λειτουργείς μέσα στις σχέσεις, μπορείς να αλλάξεις και τις ίδιες τις σχέσεις.

Η Lewis προτείνει, τέλος, μερικές απλές αλλαγές, που μπορούν να βελτιώσουν κάθε τομέα της ζωής σου. Πέρνα περισσότερο χρόνο με ανθρώπους και σε δραστηριότητες που σε γεμίζουν χαρά και περιόρισε την επαφή σου με άτομα που έχουν τοξική συμπεριφορά. Αφιέρωσε, επιπλέον, δημιουργικό χρόνο στον εαυτό σου, καλλιεργώντας τα ενδιαφέροντά σου.

Τέλος, μην ξεχνάς να σου υπενθυμίζεις όλα όσα έχεις καταφέρει και σου δημιουργούν περηφάνεια και ευτυχία. «Όταν ευθυγραμμιστείς με τον εαυτό σου, θα πάψει να έχει σημασία εάν οι άλλοι είναι εντάξει ή όχι με αυτό», καταλήγει η Lewis. Και, στην πραγματικότητα, όσοι δεν είναι, δεν έχουν θέση στη ζωή σου.