Έχεις σηκωθεί ποτέ από το κρεβάτι το πρωί με ένα αίσθημα ματαιότητας να σε κατακλύζει; Σε πιάνει πανικός ότι δεν θα τα καταφέρεις, ακόμα και αν τα έχεις ήδη καταφέρει; Νιώθεις μια ανασφάλεια; Καλωσόρισες στον κόσμο του «δεν είμαι αρκετά καλός».

Τι πραγματικά συμβαίνει λοιπόν και νιώθουμε έτσι;

Μερικοί από εμάς, μερικές φορές, ενώ, όλα είναι υπό έλεγχο, νιώθουμε ότι βουλιάζουμε σε μια κατάσταση, που δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε, γιατί πολύ απλά νιώθουμε ανεπαρκείς.

Μέσα σε λίγα λεπτά καταφέρνουμε να πείσουμε τον εαυτό μας ότι δεν αξίζουμε, ότι δεν είμαστε αρκετά έξυπνοι ή αρκετά ικανοί. Υπονομεύουμε κάθε προηγούμενη επιτυχία και νίκη, θεωρώντας ότι ήταν απλή θέμα τύχης. Κι αυτή η αίσθηση αποτυχίας, δεν αφορά μόνο την επαγγελματική μας ζωή, αλλά επεκτείνεται και στις προσωπικές μας σχέσεις, ως μητέρα, ως σύζυγος, ως φίλη.

Αυτή η έλλειψη αυτοεκτίμησης όμως, ίσως να μην έχει να κάνει καν με εμάς τους ίδιους, αλλά με τους γύρω μας.

Παράδειγμα: Σκέψου τι πρότυπα γυναίκας μας προβάλλονται από τα Media, αλλά και γενικότερα από την κοινωνία μας. Σκέψου επίσης, τι πίεση μας ασκείται στον επαγγελματικό χώρο, αλλά και τι προσδοκίες έχουν οι άλλοι (γονείς, σύζυγος, παιδιά..) από εμάς.

Έχουμε δημιουργήσει μια εξιδανικευμένη εικόνα ζωής, πχ. το τέλειο σπίτι, @ τέλει@ σύντροφος, το τέλειο Ιnstagram, στην οποία είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατον να ταιριάξουμε όλοι.

Η μόνιμη κατάσταση σύγκρισης, που υποβάλλουμε τους εαυτούς μας είναι πραγματικά ασφυκτική και τελικά δεν οδηγεί πουθενά. Βάζουμε τους εαυτούς μας σε μια μόνιμη διαδικασία αναπαραγωγής placebo προτύπων τους και στο τέλος χάνουμε την αυθεντικότητα μας. Η αίσθηση της αποτυχίας μας, πηγάζει ακριβώς από αυτήν την αδυναμία μας να συμμορφωθούμε στα πρότυπα και τις απαιτήσεις των άλλων.

Κι έτσι φτάνουμε στο σημείο, που δεν μπορούμε να αγαπήσουμε και να εκτιμήσουμε τον εαυτό σου όσο πρέπει, με αποτέλεσμα να απομακρυνόμαστε από το περιβάλλον μας και να αποξενωνόμαστε από τον ίδιο μας τον εαυτό.

4 τρόποι να ξεφορτωθείς τον φόβο του ότι δεν είσαι αρκετά καλός

Σημασία έχει η προσπάθεια

Γενικά όταν κάποιος προσπαθεί και παλεύει για κάτι, είναι παραπάνω από πιθανό να πετύχει τον στόχο του. Ωστόσο, αν υπάρξει αστοχία και δεν γίνει πραγματικότητα, αυτό δεν πρέπει να μας ρίχνει ψυχολογικά. Μην ξεχνάμε ότι και η αποτυχία είναι μέσα στο πρόγραμμα. Σημασία έχει ότι προσπαθήσαμε κι απλά δεν έγινε. Σίγουρα είναι άδικο, είναι λυπηρό, αλλά και πάλι θα ζήσουμε. Την επόμενη φορά θα τα πάμε καλύτερα. Αρκεί να θυμηθούμε πόσα ήδη έχουμε καταφέρει στη ζωή μας.

Φτιάξε την αυτοεκτίμησή σου

Σήμερα πολύ λίγοι άνθρωποι θα πιστέψουν σε σένα. Αν εσύ δεν πιστέψεις σε σένα τότε να είσαι σίγουρη ότι κανείς δεν θα το κάνει. Εστίασε στα θετικά σου σημεία, αναγνώρισε τις αδυναμίες σου και προχώρα. Επανεξέτασε τους στόχους σου, ανακάλυψε τι πραγματικά θέλεις εσύ για τον εαυτό σου και όχι οι τι περιμένουν οι άλλοι από σένα. Έχεις το δικαίωμα να επαναπροσδιορίσεις τα θέλω σου ακόμα και τον εαυτό σου. Θυμήσου τι ήδη έχεις πετύχει, τις νίκες και τις αποτυχίες σου και κράτα τα μέσα σου. Δεν υπάρχει τίποτα που να σε σταματάει, παρά ο ίδιος σου ο εαυτός.

Ζήσε στον δικό σου κόσμο

Μην μπαίνεις σε καλούπια. Μην περιμένεις να νιώσεις όμορφα επειδή ικανοποίησες τις απαιτήσεις άλλων. Το success story των άλλων δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και το δικό σου. Φτιάξε τον δικό σου δρόμο επιτυχίας με βάση τις δικές σου ανάγκες και τα δικά σου όνειρα. Ανακάλυψε πραγματικά τι σε γεμίζει, τι θέλεις να κάνεις, ποια θέλεις να είσαι.

Ζήτα βοήθεια

Κανείς δεν έχασε ποτέ τίποτα, ζητώντας μια συμβουλή ή μια χείρα βοηθείας. Σκέψου εσύ πόσες φορές μπορεί να ¨έσωσες¨ κάποιον με μια γνώμη ή μια υπόδειξή σου. Μπορείς να κάνεις κι εσύ το ίδιο άφοβα. Κανείς δεν θα σε παρεξηγήσει. Ίσα-ίσα, ζητώντας την καθοδήγηση κάποιου δείχνουμε ότι είμαστε τόσο σίγουροι κι άνετοι με τον εαυτό μας, που μπορούμε να ζητάμε βοήθεια.

Σύντομα θα δεις ότι και ο υπόλοιπος κόσμος είναι τόσο “κανονικός” και τόσο ανεπαρκής όσο εσύ. Δυστυχώς ή ευτυχώς δεν υπάρχει τελειότητα. Ακόμα και αν ένας άνθρωπος να έχει το τέλειο σώμα, την τέλεια οικογένεια ή την τέλεια καριέρα, δεν σημαίνει ότι είναι επιτυχημένος ή ευτυχισμένος. Ευτυχισμένος είναι αυτός που αγαπά τον εαυτό του, τον αποδέχεται και προχωρά μπροστά.