Αυτή η μέθοδος διατροφής μπορεί να σου ταιριάξει, μπορεί και όχι. Όμως είναι σημαντικό να κατανοήσεις τον τρόπο με τον οποίο συμβάλλει στην προσωπική σου υγεία και τη βιολογική σου ιδιαιτερότητα.

Η Dr. Taz Bhatia, ειδική σε θέματα ολοκληρωμένης ευεξίας και οικοδέσποινα του podcast Super Woman Wellness, θα βοηθήσει στο να ενισχύσεις τις γνώσεις και τις θεωρίες σου σχετικά με το θέμα.

“Η ιδέα πίσω από τη διαλειμματική νηστεία είναι απλή: τρώτε όλες τις θερμίδες σας μέσα σε ένα συγκεκριμένο διάστημα (για παράδειγμα, μεταξύ 12 μ.μ. και 6 μ.μ.) και νηστεύετε εκτός αυτού του χρόνου. Η εναλλαγή μεταξύ νηστείας και γευμάτων, μπορεί να ενεργοποιήσει τον εγκέφαλό σας και να βελτιώσει την κυτταρική λειτουργία σε όλο το σώμα σας. Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν ότι είναι χρήσιμη και για την απώλεια βάρους”, αναφέρει η Dr. Taz.

Και αυτή είναι η γοητεία. Είναι νηστεία, χωρίς νηστεία. Τρως ό,τι χρειάζεσαι χωρίς να στερείς από τον οργανισμό σου θρεπτικά συστατικά, αλλά σε μικρότερο χρονικό όριο, προσαρμόζοντας μια μεγαλύτερη περίοδο νηστείας. Αυτό βοηθά στην αποτοξίνωση, αλλά κυρίως στην απώλεια βάρους. Μοιάζει εύκολο και δελεαστικό, σωστά;

“Ωστόσο, η διαλειμματική νηστεία μπορεί να μην είναι για όλους. Ειδικά οι γυναίκες, μπορεί να δυσκολευτούν με τη διαλειμματική νηστεία, σε συγκεκριμένες μέρες του κύκλου μας”, λέει η Dr. Taz.

“Ενώ η διαλειμματική νηστεία μοιάζει καταπληκτική για ορισμένες γυναίκες, για άλλες μπορεί να επηρεάσει τις ορμόνες και τα επίπεδα ενέργειας. Ως γιατρός, έχω συνεργαστεί με χιλιάδες γυναίκες που θέλουν να βελτιώσουν τη διατροφή και τον τρόπο ζωής τους για καλύτερη υγεία. Κάποιες από τις ασθενείς μου είχαν μεγάλη επιτυχία με τη διαλειμματική νηστεία, ενώ άλλες όχι”.

Υπάρχουν πολλά οφέλη της διαλειμματικής νηστείας για τις γυναίκες

Σύμφωνα με την Dr. Taz:

Απώλεια βάρους: Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν ότι είναι ψυχολογικά ευκολότερο να πεινάσουν για ένα μεγάλο μέρος της ημέρας. Στη συνέχεια, προτιμούν να φάνε όλο το φαγητό τους σε ένα μικρότερο χρονικό διάστημα και να πάνε για ύπνο πλήρως χορτάτοι.

Χαμηλότερη πιθανότητα φλεγμονής: Η νηστεία ενεργοποιεί την αυτοφαγία, μια διαδικασία που είναι σαν ανοιξιάτικη καθαριότητα για τα κύτταρά σας. Κατά τη διάρκεια της αυτοφαγίας, τα κύτταρά σας ταξινομούν όλα τα μέρη τους και αντικαθιστούν οτιδήποτε είναι παλιό ή κατεστραμμένο. Καταλήγετε με ισχυρότερα, νεότερα κύτταρα που λειτουργούν όπως πρέπει. Η αυτοφαγία μειώνει επίσης τη φλεγμονή.

Διανοητική διαύγεια: Η νηστεία πυροδοτεί βαθιά εγκεφαλική αυτοφαγία και μειώνει επίσης τη φλεγμονή του εγκεφάλου, γεγονός που θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι αναφέρουν μια ώθηση στη διανοητική διαύγεια και συγκέντρωση όταν νηστεύουν”.

Ο λόγος που δεν αποτελεί ευρύτερο διάλογο στον κόσμο της ευεξίας, είναι ότι η διαλειμματική νηστεία, όπως και τα περισσότερα πράγματα, δεν δοκιμάζεται σε νεαρές γυναίκες με εμμηνόρροια, αλλά μάλλον σε άνδρες, και γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Αυτό συμβαίνει επειδή οι γυναίκες με ενεργό εμμηνορροϊκό κύκλο έχουν πολύ περισσότερες μεταβλητές, γεγονός που θα προκαλούσε τη δοκιμή αυτής της θεωρίας να διαρκέσει πολύ περισσότερο, να είναι πιο λεπτομερής και να είναι πιο δαπανηρή.

Τα μειονεκτήματα της διαλειμματικής νηστείας για τις γυναίκες

Σύμφωνα με την Dr. Taz:

Η πείνα και οι λιγούρες: Ως γυναίκες, οι ορμόνες μας παίζουν τεράστιο ρόλο στην ευεξία μας. Τα συναισθήματά μας “ανεβοκατεβαίνουν” κατά τη διάρκεια του μήνα. Σε ορισμένα σημεία του κύκλου μας, μπορεί να πεινάμε περισσότερο από ότι συνήθως και να έχουμε ιδιαίτερα έντονες λιγούρες για φαγητό. Η νηστεία μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων.

Θέματα περιόδου: Κάποιες γυναίκες που ακολουθούν τη διαλειμματική νηστεία, μπορεί να χάσουν την περίοδό τους ή να έχουν άλλες διαταραχές του κύκλου τους.

Διαταρραχές θυρεοειδή: Η διαλειμματική νηστεία μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στην παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών σας. Οι μεταβολές είναι αρκετά μικρές ώστε να μην αποτελεί πρόβλημα αν ο θυρεοειδής σας είναι υγιής – αλλά αν έχετε μια αυτοάνοση πάθηση όπως η νόσος Hashimoto ή οποιαδήποτε άλλη ανισορροπία του θυρεοειδούς, ίσως να μην είναι για εσάς η διαλειμματική νηστεία.

Είναι ζωτικής σημασίας για τις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες να γνωρίζουν τα στάδια του κύκλου τους και τι ζητάει το σώμα τους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της ωχρινικής φάσης μιας γυναίκας, ή αλλιώς γνωστή ως η περίοδος που εμφανίζεται το PMS και όταν αρχίζει η αιμορραγία, η νηστεία οποιουδήποτε είδους μπορεί να προκαλέσει περισσότερο κακό παρά καλό. Η Alisa Vitti, ειδική σε θέματα λειτουργικής διατροφής και γυναικείων ορμονών και ιδρύτρια του FLO Living, εξηγεί ότι “επειδή το σώμα των γυναικών έχει βιολογικά κατασκευαστεί για γονιμότητα και αναπαραγωγή, οι μεγάλες περίοδοι χωρίς τροφή, λένε στο σώμα ότι τώρα δεν είναι καλή στιγμή για αναπαραγωγή”.

Αν αυτό φαντάζει άσχετο σε κάποια που δεν προσπαθεί να μείνει έγκυος, η αναπαραγωγική υγεία δεν έχει σχέση μόνο με την απόκτηση ενός μωρού. Αφορά όλες τις ορμόνες μας που ρυθμίζουν την υγεία και τα σωματικά μας συστήματα. Για τις γυναίκες, η διαλειμματική νηστεία μπορεί να διαταράξει την ισορροπία των οιστρογόνων και να ανατρέψει όλες τις βασικές φυσιολογικές μας διεργασίες, κάνοντας το αντίθετο από αυτό που θέλουμε. Μπορεί ακόμη και να προκαλέσει αύξηση του σωματικού βάρους, αν η διαχείριση δεν είναι σωστή.

Είναι σημαντικό να δώσεις προσοχή στο τι λειτουργεί για εσένα, αλλά ο γενικός κανόνας λέει να μην νηστεύεις για συνεχόμενες ημέρες. Επίσης, μην νηστεύεις όταν αιμορραγείς ή όταν τα προεμμηνορροϊκά συμπτώματα δημιουργούν αυξημένο αίσθημα πείνας.