Το φούσκωμα, χαρακτηριστικά γύρω από την περιοχή της κοιλιάς, ταλαιπωρεί σχεδόν καθημερινά μεγάλο ποσοστό αντρών και γυναικών. Η αίσθηση πρηξίματος σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι μόνιμη ή να εμφανιστεί παροδικά.

Οι αιτίες διαφέρουν ανάλογα τη συχνότητα εμφάνισης αλλά και την διάρκεια του πρηξίματος. Για παράδειγμα, μπορεί να συμβεί εάν συνηθίζεις να τρως πολύ γρήγορα, να καταναλώνεις τροφές και ποτά που προκαλούν αέρια, λόγω stress ή ακόμα να οφείλεται σε κάποια τροφική δυσανεξία.

Η δυσφορία, ο πόνος, είναι μερικά κοινά χαρακτηριστικά του κοιλιακού φουσκώματος. Ουσιαστικά, το φούσκωμα συμβαίνει λόγω υπερβολικών συγκεντρώσεων στερεών, υγρών ή αερίων στο πεπτικό σύστημα. Συχνά συγχέεται με την κατακράτηση νερού, αλλά δεν είναι ταυτόσημα, καθώς το φούσκωμα εντοπίζεται στην κοιλιά και σχετίζεται με τη διατροφή, το stress και τον τρόπο ζωής.

Τι προκαλεί το φούσκωμα;

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές αιτίες που ευθύνονται για το πρήξιμο που αισθάνεσαι. Ωστόσο, συχνά μπορείς να εντοπίσεις την αιτία, εάν αλλάξεις λίγο κάποιες συνήθειες στη διατροφή σου αλλά και στην άσκηση που ακολουθείς.

Τρως πάρα πολύ γρήγορα και μεγάλες ποσότητες. Η κατανάλωση μεγάλων γευμάτων και αλμυρών ή λιπαρών τροφών μπορεί να συμβάλει στο φούσκωμα προκαλώντας κοιλιακή διάταση και συγκέντρωση αερίων και στερεών στο έντερο. Επίσης, αν συνηθίζεις να τρως υπερβολικά γρήγορα, η κατάποση του αέρα εντείνει επίσης το πρήξιμο.

Τροφικές αλλεργίες και δυσανεξίες. Τα κοινά αλλεργιογόνα όπως η λακτόζη, η φρουκτόζη, τα αυγά, το σιτάρι, η σόγια και η γλουτένη μπορούν να προκαλέσουν υπερβολική παραγωγή αερίων και φούσκωμα, μεταξύ άλλων συμπτωμάτων.

Ανθρακούχα ποτά. Τα βακτήρια στο έντερο παράγουν υπό φυσιολογικές συνθήκες αέρια, αλλά μέσω της κατανάλωσης ανθρακικού ,αυτός ο μηχανισμός πυροδοτείται και επιδεινώνει την απελευθέρωση διοξειδίου του άνθρακα στο στομάχι. Πρόσφατες μελέτες αναφέρουν ότι το πρήξιμο εντείνεται εάν συνηθίζεις να πίνεις όλα σου τα ροφήματα (ιδιαίτερα τα αλκοολούχα) με καλαμάκι.

Συγκεκριμένα τρόφιμα: Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως τα φασόλια, οι φακές και ορισμένα δημητριακά ολικής αλέσεως, μπορούν επίσης να αυξήσουν την παραγωγή αερίου. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε FODMAP. Ορισμένοι υδατάνθρακες, όπως το σιτάρι, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα μήλα, τα αχλάδια, το καρπούζι, τα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το λάχανο, μεταξύ άλλων, μπορούν να προκαλέσουν φούσκωμα, ιδιαίτερα σε άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Γλυκαντικά: Αυτά τα γλυκαντικά, που βρίσκονται συχνά σε τροφές χωρίς ζάχαρη και τσίχλες, μπορούν επίσης να προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα που περιλαμβάνουν φούσκωμα και έντονο μετεωρισμό.

Ορμονικές αλλαγές: Το φούσκωμα συμβαίνει συνήθως πριν ή κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως ενώ σε οποιαδήποτε ορμονική ανισορροπία κατά τη διάρκεια του κύκλου μπορεί να εμφανιστεί τόσο πρήξιμο όσο και πόνος συνοδευόμενος από δυσφορία.

Διατροφικά tips για να απαλλαγείς από το επίμονο πρήξιμο

Οι παρακάτω στρατηγικές μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του φουσκώματος στη στιγμή και, σε ορισμένες περιπτώσεις, να μειώσουν ή ακόμα και να αποτρέψουν μελλοντικά περιστατικά φουσκώματος και πρηξίματος.

Παρέμεινε ενυδατωμένη/ος

Η κατανάλωση νερού κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του φουσκώματος και να αποβάλλει τυχόν κατακρατήσεις λόγω υψηλών συγκεντρώσεων νατρίου.

Πες ναι στην άσκηση

Εάν νιώθεις φουσκωμένη/ος , το πρώτο πράγμα που σου προτείνω είναι να βάλεις τα αθλητικά σου και να βγεις μία βόλτα για περπάτημα. Ακόμη και για λίγο, αυτή η βόλτα θα βοηθήσει στην κινητικότητα και συσταλτικότητα του εντέρου σου.

Δοκίμασε την yoga

Ορισμένες στάσεις γιόγκα μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της πέψης και στην ανακούφιση του φουσκώματος προάγοντας την κινητικότητα του εντέρου. Υπάρχουν αρκετές στάσεις που προτείνονται σε περίπτωση που νιώθεις έντονο πρήξιμο και πόνο, που στόχο έχουν να βοηθήσουν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου. Παρόλα αυτά αν κάποιος δεν έχει εμπειρία θα πρέπει να λαμβάνει καθοδήγηση από ειδικό και όχι από το διαδίκτυο.

Δοκίμασε το λάδι μέντας

Γενικότερα πιστεύεται ότι οι κάψουλες ελαίου μέντας μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του φουσκώματος και άλλων συμπτωμάτων του σύνδρομού ευερέθιστου εντέρου. Απλά καλό είναι να συμβουλευτείς πρώτα έναν επαγγελματία υγείας καθώς το έλαιο μέντας μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει καούρα. TIP: Μην καταναλώσεις λάδι μέντας απευθείας και φρόντισε καλύτερα να το λάβεις σε μορφή κάψουλας, που είναι ειδικά σχεδιασμένες για χρήση και συνιστώνται από γιατρό.

Massage στην κοιλιά

Ένα απαλό, κυκλικό μασάζ μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση του πεπτικού συστήματος και να προσφέρει κάποιας μορφής ανακούφιση. Δοκίμασε να κάνεις κυκλικές κινήσεις με τη φορά των δεικτών του ρολογιού (δεξιόστροφά) , ξεκινώντας από το δεξί οστό του ισχίου και προς τα πάνω.

Συμπληρώματα πεπτικών ενζύμων

Τα συμπληρώματα πεπτικών ενζύμων μπορούν επίσης να βοηθήσουν με το φούσκωμα αν και δεν θεωρούνται μόνιμη λύση. Ωστόσο, αρκετά συμπληρώματα πρεβιοτικών και προβιοτικών, βοηθούν στη διάσπαση των συστατικών των τροφίμων για γρήγορη ανακούφιση και καλύτερη πέψη.

Το φούσκωμα είναι μια κοινή κατάσταση που προκαλείται από ένα ευρύ φάσμα παραγόντων διατροφής, τρόπου ζωής και συνηθειών. Δοκίμασε λοιπόν μερικές πρακτικές που θα σε βοηθούν να απαλλαγείς από το φούσκωμα και περιόρισε τροφές αλλά και αλκοολούχα ποτά που εντείνουν τα δυσάρεστα συμπτώματα. Το σημαντικότερο που πρέπει να θυμάσαι γύρω από το πρήξιμο-φούσκωμα , είναι να βρεις τι πραγματικά είναι αυτό που το προκαλεί και με ποιους τρόπους μπορείς να βοηθηθείς.