Η στήλη Unlocked Voices “ξεκλειδώνει” τις αγαπημένες φωνές των αφηγητών της Jukebooks, της συνδρομητικής πλατφόρμας που παρέχει μια υπέροχη και τεράστια συλλογή από audiobooks των μεγαλύτερων Ελλήνων και ξένων συγγραφέων.*

Ο Αλέξανδρος Χούντας είναι ηθοποιός, συγγραφέας, σκηνοθέτης, ραδιοφωνικός παραγωγός και ερμηνευτής. Σπούδασε Φιλοσοφία, Παιδαγωγική – Ψυχολογία στη Φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και υποκριτική στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή Αθηνών Γ. Θεοδοσιάδη. Ξεκίνησε την πορεία του εκπροσωπώντας την Ελλάδα στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού Eurovision Junior 2005.

Από το 2008 μέχρι σήμερα πρωταγωνίστησε σε δεκάδες θεατρικές και μουσικο-θεατρικές παραστάσεις τόσο στο ελεύθερο όσο και στο Εθνικό θέατρο και το δημοτικό θέατρο Πειραιά, ενώ έχει εμφανιστεί και σε αγαπημένες τηλεοπτικές σειρές. Έπειτα από την επιτυχημένη παράσταση «Εσύ» που ανέβηκε φέτος για 2η χρονιά, συνεχίζει τις εμφανίσεις του ως ερμηνευτής σε μουσικές σκηνές της Αθήνας. Τα τελευταία χρόνια μας κρατάει συντροφιά καθημερινά στο ραδιόφωνο του Nostos 100.6 και είναι η φωνή που μας καλωσορίζει στον κόσμο του JukeBooks.

Τι σημαίνει για σένα η απόφασή σου να αφηγηθείς βιβλία;

Αρχικά, ήταν μία καθαρά επαγγελματική απόφαση. Δεδομένου ότι βρισκόμουν ήδη αρκετά χρόνια στο χώρο της υποκριτικής, της μουσικής, του ραδιοφώνου και έδινα τη φωνή μου σε πολλά projects, ήταν μία δουλειά ιδανική για ‘μένα. Δεν μπορούσα, όμως, να φανταστώ τι προσωπικούς κόσμους θα μου άνοιγε!

Πώς είναι η εμπειρία του να δανείζεις τη φωνή σου και να ντύνεις ένα αγαπημένο βιβλίο;

Πραγματικά, είναι μια μαγική διαδικασία, ένα ιδιαίτερο “ταξίδι” , στο οποίο δεν νιώθεις ότι είσαι μόνος. Συνταξιδεύεις μαζί με τους ακροατές σου. Φυσικά, δεν είναι κάτι εύκολο. Είναι μία πολύ απαιτητική δουλειά. Χαίρομαι, όμως, που στο JukeBooks όλη η διαδικασία γίνεται με πολύ μεγάλη προσοχή στην ποιότητα του τελικού αποτελέσματος και με εξαιρετικούς συνεργάτες.

Πως αλλάζουν τα συναισθήματά σου από την ακρόαση στην αφήγηση ενός βιβλίου;

Πολύ μερικές φορές! Μάλιστα, εμένα προσωπικά με έναν μαγικό τρόπο μου “έρχονται” τα σωστά βιβλία τη σωστή στιγμή! Δεν ξέρω πώς γίνεται αυτό! Για παράδειγμα, κάποια στιγμή περνούσα πολύ δύσκολα στην προσωπική μου ζωή και έχοντας το συναισθηματικό μου κόσμο διαλυμένο, έπρεπε να πάω να ξεκινήσω την ηχογράφηση ενός καινούργιου βιβλίου.

Μαγικά εντελώς μου ήρθε το “Πιο κοντά στην αγάπη”, ένα βιβλίο αυτοβελτίωσης που εστιάζει στο πώς θα αγαπήσουμε πραγματικά τον εαυτό μας και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για υγιείς σχέσεις. Εκείνες τις μέρες ένιωθα ότι καθετί που διάβαζα και εκφωνούσα ήταν γραμμένο για ‘μενα! Κάθε ηχογράφηση έμοιαζε σαν μία πολύ ουσιαστική συζήτηση με έναν ψυχοθεραπευτή. Αυτό το βιβλίο με έκανε να σκεφτώ με ψυχραιμία, να καταλάβω πράγματα και να ολοκληρώσω την αφήγηση του με χαμόγελο και νοιώθοντας ο ίδιος ως άνθρωπος πιο δυνατός.

Ποιες είναι οι δυσκολίες στο να μεταφέρεις το κλίμα ενός βιβλίου ηχητικά;

Η δυσκολία έγκειται στο ότι η “ανάγνωση” όπως και η συγγραφή ενός έργου είναι τελείως “προσωπική υπόθεση” για κάθε άνθρωπο. Το κλίμα που έχει δημιουργήσει ο συγγραφέας στο μυαλό του κατά τη συγγραφή είναι κάτι δικό του. Το κλίμα που μπορεί να δημιουργήσει στο μυαλό του ο αφηγητής (και πρώτα απ’ όλα αναγνώστης) είναι κάτι δικό του. Το κλίμα που θα δημιουργήσει έπειτα ο ακροατής στο μυαλό του είναι κι αυτό πάλι κάτι δικό του. Κι όμως εκεί είναι όλη η μαγεία της αφήγησης. Όταν αφήνεσαι ελεύθερος και εμπιστεύεσαι το ένστικτο σου, το κλίμα δημιουργείται και μεταφέρεται με έναν μαγικό τρόπο που δεν μπορεί να εξηγηθεί!

Υπάρχει κάποιο βιβλίο που ηχογράφησες για την JukeBooks και πραγματικά το απόλαυσες;

Πολλά! Κλασσικά έργα όπως “Το φάντασμα της όπερας” και “Το πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέϊ“. Το “Πιο κοντά στην αγάπη”, Το “Ανθρωπότητα: Μια απροσδόκητα αισιόδοξη ιστορία” που με έμαθε πολλά άλλα και το πολύ τρυφερό “Ο ταχυδρόμος των βιβλίων“. Και τα βιβλία του Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ που έχω αφηγηθεί επίσης! Βασικά, είναι δεκάδες και τα αγάπησα όλα νομίζω. Το κάθε ένα για διαφορετικό λόγο.

Μία αφήγηση ντυμένη με τη φωνή σου αυτόματα δημιουργεί μία σύνδεση ανάμεσα σε σένα και τον ακροατή. Τι θα ήθελες να μοιραστείς με τους ακροατές; Τι θα ήθελες να ξέρουν για σένα και τις αφηγήσεις σου;

Νομίζω πως δεν χρειάζεται να ξέρουν κάτι. Αισθάνονται. Αυτό για ‘μένα είναι το πιο σημαντικό. Μάλιστα πολλές φορές με βρίσκουν τόσο από τα social media όσο και από κοντά (αν τύχει) και όταν μου το εκφράζουν, χαμογελάω ολόκληρος!

Ποια στιγμή της ημέρας θα πατήσεις το play σ’ ένα βιβλίο της JukeBooks;

Σε στιγμές που χρειάζομαι αποφόρτιση, σε στιγμές μοναξιάς αλλά και σε ώρες δύσκολες όπως τα πρωινά που πρέπει να διασχίσω τη Βασιλίσσης Σοφίας, τη Μεσογείων, την Κηφισίας! Εκεί το JukeBooks είναι η μόνη σωτηρία!

φωτογραφία: Ραφαήλ Φωτόπουλος