Η δίαιτα αυτή ονομάζεται έτσι καθώς τις πέντε μέρες της εβδομάδας τρως κανονικά ενώ, τις άλλες δύο περιορίζεις τη θερμιδική σου πρόσληψη στις 500 θερμίδες την ημέρα για τις γυναίκες και 600 θερμίδες για τους άνδρες.

Εφόσον δεν υπάρχουν περιορισμοί στο ποιες τροφές να καταναλώσεις, αλλά μόνο στο πότε, πολλά άτομα βρίσκουν αρκετά πιο εύκολο να την ακολουθήσουν από οποιαδήποτε άλλη περιοριστική δίαιτα.

Τι πρέπει να ξέρεις

*Μπορείς να επιλέξεις 2 από οποιεσδήποτε μέρες της εβδομάδας. Μία συχνή επιλογή είναι η Δευτέρα και η Τρίτη με δύο ή τρία μικρά γεύματα και μετά κανονική κατανάλωση φαγητού για την υπόλοιπη εβδομάδα.

*Είναι σημαντικό να εστιάσεις στο ότι “κανονικό γεύμα” δεν σημαίνει ότι τρως ο,τι θες. Αν καταναλώσεις κάποιο junk food, τότε πιθανόν να μην χάσεις βάρος αλλά να πάρεις.

*Θα πρέπει να καταναλώνεις την ίδια ποσότητα φαγητού σαν να μην κάνεις καθόλου νηστεία.

*Η δίαιτα 5:2 έχει φανεί από μελέτες ότι έχει αρκετά εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης και της απώλειας βάρους, της μείωσης αντίστασης στην ινσουλίνη αλλά και της βελτίωσης των λιπιδίων του αίματος.

*Είναι πολύ αποτελεσματική στην απώλεια βάρους αν ακολουθείται σωστά. Μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του κοιλιακού λίπους καθώς επίσης και στην διατήρηση της μυικής μάζας.

Πως είναι τα γεύματα της ημέρες νηστείας;

Δεν υπάρχει κανόνας στο «τι» ή το «πότε» πρέπει να τρως εκείνες τις δύο ημέρες.

Γενικά, υπάρχουν δύο πρότυπα γευμάτων:

3 μικρά γεύματα: συνήθως πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό. 2 ελαφρώς μεγαλύτερα γεύματα: μόνο μεσημεριανό και βραδινό.

Επικεντρώσου σε θρεπτικά, πλούσια σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνη γεύματα, που θα σε χορτάσουν χωρίς να καταναλώσεις πολλές θερμίδες.

Μερικά παραδείγματα τέτοιων γευμάτων είναι:

*Μεγάλες ποσότητες λαχανικών *Γιαούρτι με φρούτο *Βραστό αυγό *Ψητό ψάρι ή άπαχη πρωτεΐνη *Σούπες *Μαύρος καφές /τσάι *Μεταλλικό ή ανθρακούχο νερό

Η άποψη του διαιτολόγου

Αν και η διαλείπουσα νηστεία είναι αρκετά ασφαλής και με καλά αποτελέσματα και στην υγεία αλλά και στην απώλεια βάρους, δεν ταιριάζει σε όλους. Θα πρέπει να αποφεύγεται από άτομα με:

*Ιστορικό διατροφικών διαταραχών, *Χαμηλά επίπεδα σακχάρου αίματος, *Εγκύους & θηλάζουσες, *Παιδιά & εφήβους, *Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1, *Διατροφικές ελλείψεις *Προβλήματα γονιμότητας.

Ως εκ τούτου, θα πρέπει να προσέχουν κυρίως οι γυναίκες όταν ξεκινάνε οποιαδήποτε μορφή δίαιτας και να την σταματήσουν αμέσως όταν εμφανίζονται ανεπιθύμητα συμπτώματα που αφορούν και τον εμμηνορυσιακό κύκλο.

Δες ακόμα: Αν προσπαθείς να χάσεις βάρος, σταμάτησε να κάνεις αυτά τα πέντε πράγματα

www.facebook.com/virginiaskoulidi | www.instagram.com/dietlicious_gr

featured photo: The Broadcast by LOLA