Υπάρχουν παράξενες στερητικές δίαιτες που μπορεί να έχεις δοκιμάσει και μαζί με αυτές υπάρχουν και κάποιοι «κανόνες» απαράβατοι τους οποίους ακολουθείς στην προσπάθειά σου να απαλλαγείς από τα ανεπιθύμητα για εσένα κιλά σου. Στο ξεκίνημα μπορεί να δεις κάποια αλλαγή αλλά μακροπρόθεσμα μάλλον σου στερούν τα αποτελέσματα που θα ήθελες να δεις στη ζυγαριά.

Αυτό το μοτίβο θα αλλάξει αν σταματήσεις να κάνεις αυτά τα πέντε πράγματα.

Δεν τρως από κάποια ώρα και μετά

Δεν είναι λίγες φορές που έχεις ακούσει ότι δεν είναι καλό να τρως μετά τις 6-7 το απόγευμα γιατί ο,τι φας θα αποθηκευτεί σαν λίπος. Η ώρα που θα σταματήσεις να τρως, όμως, δεν έχει σχέση με το πόσα κιλά θα πάρεις ή θα χάσεις. Σημασία έχουν οι θερμίδες που καταναλώνεις μέσα στην ημέρα. Απλά καλό είναι, αν πεινάσεις πιο αργά μέσα στην ημέρα, να καταναλώσεις ένα υγιεινό ελαφρύ σνακ που είναι πιο εύπεπτο και με λιγότερες θερμίδες.

Στερείσαι

Υδατάνθρακες, προϊόντα με γλουτένη, ζάχαρη, προϊόντα φούρνου, παγωτά, τηγανητά, πίτσα, σουβλάκι και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό. Το αίσθημα της στέρησης σχεδόν ποτέ δεν οδηγεί στα αποτελέσματα για τα οποία το βιώνεις εξαρχής. Το πιο πιθανό μετά από μια περίοδο στέρησης, είναι να «πέσεις με τα μούτρα» σε ότι σου έχει λείψει και έτσι το βάρος που έχεις χάσει θα επιστρέψει σιγά σιγά.

Επιλέγεις μόνο low fat ή light προϊόντα

Εκ των οποίων τα περισσότερα έχουν υποστεί μεγάλη επεξεργασία για να φύγει το λίπος, που στο κάτω κάτω δεν είναι και τόσο βλαβερό, και για να γίνουν γευστικά έχουν πολλά πρόσθετα (ακόμη και ζάχαρη) τα οποία καταλήγουν να σου προσθέτουν κιλά. Μπορείς να επιλέξεις τρόφιμα με υψηλά ποσοστά λιπαρών, καλών, που βοηθούν στο κάψιμο του λίπους όπως αβοκάντο, ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς.

Προσπερνάς γεύματα

Για να χάσεις κιλά πρέπει να μειώσεις τις θερμίδες που καταναλώνεις. Ο σωστός τρόπος δεν είναι όμως να μειώνεις τις θερμίδες παραλείποντας γεύματα. Η πείνα μπορεί να επιβραδύνει τον μεταβολισμό και μετά από κάποιες ώρες αφαγίας (όπου τα αποθέματα ενέργειας σου θα έχουν πέσει αισθητά) είναι πολύ πιθανό να υπερκαταναλώσεις φαγητό. Προσάρμοσε τη διατροφή σου ώστε να νιώθεις χορτάτη για περισσότερες ώρες καταναλώνοντας πρωτεΐνη, φυτικές ίνες ή προϊόντα ολικής άλεσης.

Βασίζεσαι μόνο στην άσκηση

Η άσκηση σίγουρα βοηθά στο χάσιμο λίπους και κιλών αλλά πάντα σε συνδυασμό με μια σωστή διατροφή. Και στην περίπτωση αυτή η άσκηση είναι η κορυφή του παγόβουνου. Όλο το υπόλοιπο είναι η διατροφή. Ακόμη και οι πρωταθλητές που κάνουν ώρες προπόνησης προσέχουν και τη διατροφή τους για να μπορέσουν να διατηρηθούν στην επιθυμητή για αυτούς σωματική κατάσταση. Οπότε μην παραμελείς τίποτα από τα δυο. Η άσκηση, αερόβια και μη, με βάρη, yoga κλπ. σε βοηθούν να χάσεις λίπος αλλά πάντα σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή.

Δες ακόμα: Απλές συμβουλές για απώλεια βάρους από diet bloggers
featured photo: refinery29.com