Ο πόνος της κλινικής κατάθλιψης δεν είναι πάντοτε ορατός. Έτσι, όσοι υποφέρουν από αυτή δεν γνωρίζουν πώς να δικαιολογήσουν αυτό που νιώθουν και πότε να ζητήσουν βοήθεια. Ως αποτέλεσμα, καθυστερεί (ή δεν έρχεται ποτέ) η πολυπόθητη θεραπεία, ανεξαρτήτως της σοβαρότητας των συμπτωμάτων.

Η κλινική κατάθλιψη κάνει τους ασθενείς να νιώθουν εγκλωβισμένοι. Αδυνατούν να βρουν μια διέξοδο -κάτι που εντείνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης- και δημιουργείται εύφορο έδαφος για απελπισία και τάσεις αυτοκτονίας. Όμως, υπάρχει ελπίδα, επειδή η κατάθλιψη μπορεί να θεραπευτεί.

Η κατάρριψη των μύθων γύρω από την κατάθλιψη είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη μείωση του αριθμού όσων υποφέρουν από αυτή τη σοβαρή νόσο ψυχικής υγείας.

#ΜΥΘΟΣ: Η αναζήτηση θεραπείας θα κάνει την κατάστασή μου χειρότερη. Καλύτερα να προσπαθήσω να αντιμετωπίσω τις κακές μέρες μόνος παρά να συζητάω για αυτές.

#ΑΛΗΘΕΙΑ: Είναι κατανοητό να δυσκολεύεται κανείς να εκφράσει τον πόνο του σε τρίτους. Η κατάθλιψη δεν οφείλεται στον ασθενή. Όταν αντιμετωπιστεί, τότε αυτός μπορεί να ζήσει μια γεμάτη ζωή, να κατακτήσει τους στόχους του και να πραγματοποιήσει τα όνειρα του. Το μονοπάτι του μπορεί να μοιάζει διαφορετικό από των άλλων – ίσως δυσκολότερο ή με περισσότερες προκλήσεις – η έγκαιρη παρέμβαση και θεραπεία, όμως, θα αποδειχτούν σωτήριες.

Αντιμετωπίζοντας την κατάθλιψη
darlingmagazine.org

Η κατάθλιψη δεν χρειάζεται όνομα. Γίνεται αντιληπτή από το αίσθημα μοναξιάς και απελπισίας που νιώθει το άτομο. Η κατάθλιψη είναι αποπροσανατολιστική και η έκκληση για βοήθεια μοιάζει τόσο τρομακτική, τόσο δύσκολη. Η κατάθλιψη σου λέει το ψέμα πως είναι καλύτερο να μείνεις στο γνωστό σκοτάδι της παρά να ζητήσεις βοήθεια. Ωστόσο, ο ψυχικός πόνος ξεκινά να θεραπεύεται όταν αυτό φαίνεται, ακούγεται και επιβεβαιώνεται. Ο σχεδιασμός ενός πλάνου για μια μακροχρόνια θεραπεία βασίζεται σε πολλούς παράγοντες. Μια ομάδα θεραπείας συνήθως περιλαμβάνει έναν κύριο ψυχοθεραπευτή, ψυχίατρο και θεράπων ιατρό, οι οποίοι θα αξιολογήσουν τα παρακάτω:

*σοβαρότητα και διάρκεια των συμπτωμάτων

*πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

*χημεία του εγκεφάλου

*ιδιοσυγκρασία

*ιστορικό υγείας

*τραύμα του παρελθόντος που δεν αντιμετωπίστηκε έγκαιρα/ δυσάρεστα γεγονότα

*ξαφνική απώλεια/πένθος

*χρόνια αρρώστια/πόνος

*άλλες ασθένειες και εθισμοί

*κοινωνικό δίκτυο υποστήριξης

#ΜΥΘΟΣ: Η θεραπεία είναι χάσιμο χρόνου. Το μόνο που κάνει είναι να εστιάζει στα αρνητικά ενώ πρέπει να σκέφτομαι θετικά.

#ΑΛΗΘΕΙΑ: Η κατάθλιψη δεν είναι μια περίοδος λύπης. Η κατάθλιψη είναι αδιάκοπη και αντιστέκεται στην αλλαγή. Όμως, είναι σίγουρα ιάσιμη. Η δημιουργία της καλύτερης ομάδας θεραπείας ίσως πάρει χρόνο – κάτι δύσκολο όταν ταυτόχρονα έχεις να αντιμετωπίσεις και τα συμπτώματα της κατάθλιψης – όμως αξίζει τον κόπο.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις για τη θεραπεία της κατάθλιψης και των σχετικών διαταραχών. Ανάλογα με την προσβασιμότητα, τους πόρους, το είδος της ασφάλειας και φυσικά, το ταίριασμα του ασθενή σύμφωνα με τις ανάγκες του, αξίζει να κοιτάξει κανείς τις παρακάτω επιλογές για να την αντιμετωπίσει:

*ψυχοθεραπεία που περιλαμβάνει διαφορετικές μεθόδους, όπως για παράδειγμα η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT)

*θεραπεία EMDR

*θεραπεία με βάση το σώμα όπως το ψυχόδραμα

*εναλλακτικές θεραπείες όπως ο βελονισμός, το μασάζ, η γιόγκα

*διαλογισμός

*ομάδες υποστήριξης και group therapy

*θεραπεία μέσω της μουσικής και των τεχνών

Ο συνδυασμός ψυχοθεραπείας και φαρμακευτικής αγωγής μπορεί να επιφέρει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Επίσης, ο σχηματισμός μιας ομάδας θεραπείας που συντονίζεται σε τακτική βάση είναι σημαντική ώστε όλοι να είναι ενημερωμένοι για την κατάσταση του ασθενούς και να προσφέρουν την αντίστοιχη υποστήριξη και φροντίδα. Ακόμη, η εμπιστοσύνη στην ομάδα είναι εξίσου σημαντική, ειδικά επειδή η ανακούφιση των συμπτωμάτων δεν γίνεται άμεσα. Αυτή εξαρτάται από το ατομικό ιστορικό του καθενός, τα γονίδια και τη χημεία του εγκεφάλου.

Η θεραπευτική σχέση είναι συχνά πιο σημαντική απο την ίδια τη θεραπεία. Η επικοινωνία, σύνδεση και ο σεβασμός από και προς την ομάδα θεραπείας είναι ένας από τους καλύτερους δείκτες της εξέλιξης ή όχι της θεραπείας.

ΜΥΘΟΣ: Είναι ανώφελο να προσπαθείς να αντιμετωπίσεις και να ελέγξεις την κατάθλιψη. Δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να με κάνει να νιώσω καλύτερα.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Όταν η κατάθλιψη είναι λιγότερο βαριά, τότε υπάρχουν μερικές επιλογές που μπορούν να δώσουν ανακούφιση. Αν τα συμπτώματα δεν είναι εξαντλητικά, τότε τα παρακάτω θα βοηθήσουν. Αν όμως τα συμπτώματα είναι εντονότερα, τότε η άμεση στήριξη είναι αναγκαία.

*ήπια προς μέτρια άσκηση για 30 λεπτά καθημερινά, πέντε ημέρες την εβδομάδα *φυσική βιταμίνη D από τον ήλιο *επικοινωνία με έναν καλό φίλο, συνάδελφο ή ομάδα στήριξης *δημιουργική έκφραση μέσω της ζωγραφικής ή άλλων μορφών τέχνης *καλή διατροφή *μουσική *ημερολόγιο ευγνωμοσύνης *επαφή με κατοικίδια *εθελοντισμός

Δες ακόμα: Πώς να αντισταθείς στην κουλτούρα των selfies

Πηγή: darlingmagazine.org Μετάφραση: Δήμητρα Καρατζά


featured photo: darlingmagazine.org