Την πρώτη φορά που πόσταρα selfie μου στο Instagram, δεν το πολυσκέφτηκα. Φαινόμουν όμορφη στην φωτογραφία (ή έτσι πίστευα), και όλοι μας ανεβάζουμε φωτογραφία μας όταν φαινόμαστε καλοί σε αυτή… Σωστά; Εξάλλου, είναι αμέτρητες οι φορές που καθώς σκρόλλαρα στο Instagram, δεν έβλεπα τίποτα άλλο εκτός από φωτογραφίες φίλων να πίνουν καφέ, δείχνοντας το νέο τους κούρεμα, ακόμη και οδηγώντας.

Η κοινωνία μας έχει εμμονή με τις selfies.

Βρίσκονται παντού – ποιος είναι όμως ο πραγματικός λόγος που τις ανεβάζουμε; Ανάγκη για επιβεβαίωση και αποδοχή; Λίγα λεπτά μετά από το post εκείνο, φίλοι ξεκίνησαν να γράφουν από κάτω σχόλια, κοπλιμέντα και άλλα καλά λόγια. Όσο καλές και αν ήταν οι προθέσεις όλων τους, ωστόσο, συνειδητοποίησα πως κάθε ένα από τα σχόλια κάτω από τη φωτογραφία μου, αφορούσαν το πώς φαινόμουν και όχι το ποια είμαι. Μετά από αυτή τη σκέψη, ξεκίνησαν οι αμφιβολίες. Ένιωσα τόσο ματαιόδοξη και ρηχή. Όντως έτσι φαίνομαι στην πραγματική ζωή; Και αν φαίνομαι έτσι λόγω της κάμερας ή της συγκεκριμένης γωνίας ή αυτό το φίλτρο με κάνει να φαίνομαι όμορφη στους άλλους;

Μετά από αυτή την εμπειρία, σκέφτομαι περισσότερο πλέον την εικόνα που προβάλλω στα social media. Προτού ποστάρω μια εικόνα, για παράδειγμα, ρωτάω τον εαυτό μου αν ψάχνω την αποδοχή ή αν έχω κάποιον καλύτερο λόγο για να τη μοιραστώ. Θέλω να είμαι σίγουρη πως αυτό που δείχνω είναι μια ειλικρινής και αυθεντική απεικόνιση του ποια είμαι και όχι μια επεξεργασμένη, online εκδοχή μου. Συχνά, όσα μισούμε επάνω μας – γραμμές έκφρασης, κυτταρίτιδα, κτλ – είναι αληθινά, όμορφα και άξια αγάπης. Είναι δείγματα της ανθρώπινης φύσης μας – πώς ζούμε, αγαπάμε και χαιρόμαστε.

Δεν πιστεύεις πως έχει έρθει η ώρα να αποδεχτούμε τον εαυτό μας όπως ακριβώς είναι; Αυτό που μας κάνει όμορφους δεν βρίσκεται στην εξωτερική μας εμφάνιση αλλά στις καρδιές μας. Δεν πρέπει, λοιπόν, να αναζητήσουμε και να μοιραστούμε οτιδήποτε μας γεμίζει και εμπνέει;

Αν ποστάρω ποτέ ακόμη μια selfie, ελπίζω αυτή να με απεικονίζει με ειλικρίνεια και να είναι χρωματισμένη με αγάπη. Επίσης, ελπίζω πως το να είμαι πιο ειλικρινής στον διαδικτυακό κόσμο θα με βοηθήσει να είμαι ειλικρινής και έξω από αυτόν. Ας μην ξεχάσουμε ποτέ τη σημασία του να λέμε αυτό που νιώθουμε, τόσο στον κόσμο των social media όσο και εκτός αυτού.

Όπως μας θυμίζουν τα λόγια της Μητέρας Τερέζα, “Η ειλικρίνεια και η διαφάνεια σε κάνουν ευάλωτη. Να παραμείνεις έτσι.”
Δες ακόμα: Ζητήσαμε από 9 αγόρια να μας πουν πώς καταλαβαίνουν ότι είναι ερωτευμένα
Μετάφραση: Δήμητρα Καρατζά
featured photo: unsplash.com