Το να κάνεις πράγματα μόν@ σου, πολλές συχνά σου μοιάζει εξωφρενικά περίεργο. Αυτό όμως το συναίσθημα ανήκει μόνο στην αρχή κι έπειτα, το αποζητάς.

Γιατί πρέπει να υπάρχει η προκατάληψη ότι δεν μπορεί να κάνει κάποιος πράγματα μόνος του; Γιατί να νιώθεις περίεργα αν πίνεις τον καφέ σου/ δουλεύεις έξω/ πας σινεμά/φαγητό και ούτω καθεξής, solo;

Σίγουρα δεν σημαίνει ότι δεν έχεις φίλους ούτε ότι δεν είχες κάτι καλύτερο να κανονίσεις. Σημαίνει απλώς, ότι νιώθεις αρκετά άνετα με εσένα για να κάνεις πράγματα μόνος σου. Το να πας για ένα γεύμα/ ένα νέο μάθημα/ μία καινούρια δραστηριότητα χωρίς παρέα δεν αποτελεί ντροπή. Το αντίθετο μάλιστα.

Πώς λοιπόν μπορείς να νιώσεις πιο άνετα κάνοντας περισσότερα πράγματα solo;

Κανείς δεν νοιάζεται

Πραγματικά όμως. Ο καθένας μιλάει στην παρέα του, κάνει τη δουλειά του, βλέπει την ταινία του. Ο καθένας αν το σκεφτείς, έχει έρθει με τον εαυτό του σε κάθε μέρος. Απλά μπορεί να συνοδευτεί και από μερικούς έξτρα γύρω του. Κανείς δεν στρέφει επίμονα το βλέμμα του σε σένα, ούτε μοιάζεις σαν παρείσακτος σε ένα μαγαζί γεμάτο από παρέες. Μπορεί να κάνεις τη διαφορά -αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα κάτι κακό.

Θυμήσου ότι πάντα μπορείς να φύγεις

Το καλό με το να κάνεις πράγματα solo αφορούν το ότι εσύ φτιάχνεις το πρόγραμμα σου. Πας και φεύγεις όποτε και όπου θες. Δεν θα χρειαστεί να περιμένεις κάποιον από την παρέα ούτε και φυσικά να υπομείνεις κάτι που μπορεί σε δυσαρεστεί, μόνο και μόνο για να μη χαλάσεις την παρέα. Απλά φεύγεις.

Δεν πειράζει που νιώθεις άβολα

Συχνά, νιώθεις ένοχος που νιώθεις περίεργα με κάτι. It’s okay. Είναι απόλυτα λογικό να θες παρέα στον καφέ σου ή στο θέατρο. Ως ανθρώπινο ον, έχεις μάθει να συνυπάρχεις και να δουλεύεις σε ομάδα.

Παρόλα αυτά, το να αποφασίσεις να κάνεις πράγματα solo ενώ θα μπορούσες να τα κάνεις με παρέα μοιάζει πιο badass από ότι νομίζεις.

Διάλεξε (νέες) δραστηριότητες που σε ενθουσιάζουν

Όταν επιλέγεις πράγματα που σου αρέσουν ή δοκιμάσεις κάτι καινούριο, το μυαλό σου μένει απασχολημένο σε αυτό που κάνεις παρά στο τι θα πουν οι γύρω σου. Ο ενθουσιασμός που νιώθεις δεν έχει ανάγκη να σκεφτεί τι θα σκεφτούν οι διπλανοί σου. Τόλμησε λοιπόν να στρέψεις την προσοχή σου σε κάτι που αγαπάς ή πειραματίσου με κάτι καινούριο.

Μην ξεχνάς ότι το solo είναι cool

Πόσες φορές έχεις σκεφτεί “μακάρι να μπορούσα να πάω κι εγώ έξω μόνος μου;”. Ε αυτή η σκέψη δείχνει ότι το solo μόνο αρνητικό δεν μοιάζει. Πάρε το βιβλίο, το laptop, το μπλοκ σου, τον εαυτό σου και πήγαινε τον βόλτα. Δώσε του κάποια επιβράβευση. Φέρσου όπως θα φερόσουν σε έναν πολύ καλό σου φίλο. Εξάλλου, εσύ είσαι ο καλύτερος σου φίλος, στο τέλος της ημέρας.