Στην αρχή κάθε γνωριμίας, υπάρχει το δίπολο ανάμεσα στο love bombing και στην υγιή έναρξη της. Πώς μπορείς να διακρίνεις τι ισχύει σε σένα;

Η έννοια του love bombing μιλά για την έκρηξη υπερβολικού, ενδεχομένως, ενθουσιασμού στα πρώτα στάδια της γνωριμίας/σχέσης. Αυτό μοιάζει cute και φυσικό στην αρχή. Και πράγματι είναι, αρκεί να ακουμπά κάποια όρια. Αν έπρεπε να δώσεις ορισμό για του τύπου του love bombing, σκέψου κάποιον με ναρκισσιστικές ίσως τάσεις που χειραγωγεί το ταίρι του μέσα από εκρήξεις τρυφερότητας. Όχι και τόσο cute τελικά.

Εύκολα λοιπόν μπορεί να μπερδέψει κανείς το love bombing, τις εκρήξεις “αγάπης” με τα πρώιμα στάδια έκφρασης μίας πιο σταδιακής τρυφερότητας.  Πώς μπορείς όμως να τα ξεχωρίσεις και να δεις τι από τα δύο συμβαίνει στη δική σου περίπτωση;

Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στα κομπλιμέντα και την κολακεία

Τα θετικά σχόλια θέλουν να ακουστούν ειδικά στην αρχή μίας γνωριμίας. Η διαφορά υπάρχει στο πώς τα εκφράζει ο άλλος και πόσο πλησιάζουν την πραγματικότητα. Για παράδειγμα, ένα  κομπλιμέντο δεν έχει τόση άμεση επιρροή με το σκοπό που θέλει να πετύχει κάποιος. Μπορεί να λάβεις ένα κομπλιμέντο για κάτι που πέτυχες και έχει ρεαλιστική βάση. Από την άλλη, η κολακεία έχει μία πιο χειριστική και υπερβολική μορφή. Επίσης, μπορεί μέσα από αυτό να σε συγκρίνει με προηγούμενες εμπειρίες, μειώνοντας τις τελευταίες. Εκφράσεις τύπου “είσαι πολύ καλύτερ@/εξυπνότερ@/ικανότερ@ από τ@ πρώην μου” σε ανεβάζουν βραχυπρόθεσμα αλλά μπορεί στην επόμενη γνωριμία να λέει τα ίδια για σένα.

Παρατήρησε αν τους αρέσει ότι -μα ότι- κι αν λες/κάνεις

Το love bombing έχει την ιδιότητα του να σε περιβάλλει υπερβολικά. Παρατήρησε αν όντως συμφωνεί με ότι λες και κάνεις ή απλά το κάνει για να σε κερδίσει. Μία πιο υγιής έναρξη σε κάποια γνωριμία, περιλαμβάνει και διαφορετικές απόψεις. Επιπλέον, το “φτιαγμένοι ο ένας για τον άλλο” από το 2ο ραντεβού μοιάζει περισσότερο με red flag παρά με θετικό σημάδι. Δεν μιλάμε για εξαιρέσεις ωστόσο. Παρατήρησε λοιπόν αν πραγματικά συμφωνεί επειδή το εννοεί ή γιατί απλώς θέλει να σε κάνει να πιστέψεις ότι έτσι έχουν τα πράγματα.

Πρόσεξε το σεβασμό απέναντι στον χρόνο σου

Με άλλα λόγια, αν υπάρχει σεβασμός απέναντι στη ζωή σου πέρα από αυτούς. Στην αρχή μίας σχέσης, θες να περνάς πιο πολύ χρόνο με το ταίρι σου. Υπάρχουν όμως κάποια όρια σε αυτό. Αν ξεκινήσεις να βλέπεις πως προσπαθεί να σε απομακρύνει από τους γύρω σου τότε μιλάμε για love bombing και πιο κόκκινο flag δεν πάει. Μία υπερβολικά κτητική συμπεριφορά ήδη από την αρχή μπορεί να μοιάζει ρομαντική αλλά στην πραγματικότητα, σε χειραγωγεί και σε περιορίζει.