Η φάση του μήνα του μέλιτος μιας σχέσης είναι συχνά γεμάτη με μερικές από τις πιο αξέχαστες στιγμές της. To love bombing στην αρχή είναι γοητευτικό, γιατί είναι ακριβώς αυτό που ακούγεται. Είναι όταν ο σύντροφός σου σε ‘’βομβαρδίζει’’ με αγάπη και προσοχή. Υπερβολικά πολλή αγάπη. Τόση που αγγίζει τα όρια της εμμονής και γίνεται τοξικό.

Αυτός ο τύπος συμπεριφοράς συνδέεται συχνά με τον ναρκισσισμό, μια κλινική διαταραχή κατά την οποία κάποιος έχει ένα υπερβολικό ενδιαφέρον για τον εαυτό του ή την εμφάνισή του.

Αυτό οφείλεται στον κύκλο εξιδανίκευσης και υποτίμησης που βρίσκεται στον πυρήνα της ναρκισσιστικής συμπεριφοράς. Ένα ναρκισσιστικό άτομο αγαπά το love bombing και είναι μία πολύ συγκεκριμένη στρατηγική ώστε ο σύντροφος του ατόμου να αναγκαστεί ακούσια να αναπτύξει συναισθηματική, σωματική ή οικονομική εξάρτηση από εκείνους.

Οι άνθρωποι καταφεύγουν στους ‘’βομβαρδισμούςαγάπης’’ το κάνουν συχνά ασυνείδητα, αν και μπορεί να γνωρίζουν την επίδραση που έχει η συμπεριφορά τους στους άλλους.

Για το άτομο που το βιώνει, το love bombing μπορεί αρχικά να μοιάζει σαν κάτι πολύ όμορφο και γλυκό. Αλλά το πρότυπο της συμπεριφοράς μακροπρόθεσμα, είναι τοξικό.

Γιατί είναι red flag;

To love bombing δεν δημιουργεί υγιή δυναμική μεταξύ των συντρόφων. Αν και είναι φυσικό να δείχνεις στο άτομο με το οποίο βγαίνεις επιπλέον προσοχή ειδικά στα αρχικά στάδια μιας σχέσης, η προσοχή που αφιερώνει ένας άνθρωπος που το κάνει με τακτική στο σύντροφο του, είναι συχνά ψευδής και διογκώνεται τόσο σε συνειδητά όσο και σε ασυνείδητα επίπεδα. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα μπορεί να είναι συναισθηματική χειραγώγηση.

Εάν αυτή η συμπεριφορά σου ακούγεται οικεία αλλά ακόμα δεν είσαι σίγουρη υπάρχουν κάποια σημάδια που μπορείς να παρατηρήσεις.

Ασυνεπής συναισθηματικά

Εάν ο σύντροφός σου είναι ασυνεπής με τα συναισθήματα του και άλλα μπορεί να πει τη μία κι άλλα την άλλη ίσως πρέπει να θορυβηθείς. Κι αν όταν σου δείχνει τη στοργή και την αγάπη του, τα όσα ακούς είναι υπερβολικά βαρύγδουπα ίσως πρέπει να αρχίσεις να παρατηρείς λίγο παραπάνω τη συμπεριφορά του.

 Υπερβολικές φιλοφρονήσεις

Τα κομπλιμέντα είναι ένα υγιές μέρος κάθε σχέσης, αλλά μέσα σου ξέρεις πότε ο άλλος το παρακάνει και πότε ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό.

Φυσικά επειδηή όλοι έχουμε κάποια ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά στην προσωπικότητά μας, είναι πιθανό το love bombing να προέρχεται από χαρακτηριστικά ναρκισσισμού και όχι από πραγματικό παθολογικό ναρκισσισμό. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν πρέπει να γνωρίζεις για να είσαι προετοιμασμένη.

Ο ‘’βομβαρδισμός’’ αυτός μπορεί να είναι επικίνδυνος γιατί μπορεί σε κάποια φάση της σχέσης να γεννήσει τοξικότητα.