Όσον αφορά την ανατροφή των παιδιών αλλά και τη γονική μέριμνα υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις και φυσικά κάθε μία από αυτές μπορεί να είναι σωστή ανάλογα πάντα με τον κάθε γονιό και το παιδί του. Ας πούμε πως το 2021 ήταν, τουλάχιστον στο κομμάτι της πανδημίας, λίγο πιο ανακουφιστικό από το 2020 αφού εκεί κάπου στην εκπνοή του επετράπη ο εμβολιασμός των παιδιών και αυτό από μόνο του ήταν μια ανάσα για τους περισσότερους γονείς.

Αλλά ας μην αρνηθούμε ότι το να μεγαλώνεις μικροσκοπικούς ανθρώπους αυτούς τους τελευταίους 12 μήνες ήταν τρομερό δύσκολο. Ως εκ τούτου, είμαστε έτοιμοι για ένα καλύτερο και, ναι, ασφαλέστερο 2022.

Εδώ θα δεις μερικές τάσεις που αφορούν την ανατροφή των παιδιών που καλωσορίζουμε με ανοιχτές αγκάλες το 2022 (και μερικές που με χαρά θα αφήσουμε πίσω μας).

Το TikTok μπορεί να είναι ένας ασφαλής χώρος

Αν είσαι γονιός και έχεις TikTok ξέρεις πόσο γέλιο μπορεί να σου προσφέρει αφού είναι μια πλατφόρμα που μοιράζεται απίστευτο περιεχόμενο σχετικά με τη γονεϊκότητα. Γονείς που μιμούνται τα παιδιά τους, γονείς που μοιράζονται με χιουμοριστικό τρόπο τις ανησυχίες τους ή το πιο χρήσιμο ψέμα που είπαν στα παιδιά τους.

Αλλά πέρα ​​από το γέλιο, επιλέξαμε μερικές γονεϊκές παρεμβάσεις από το TikTok που είδαμε φέτος και μπορούν να μεταδώσουν ειλικρινείς εμπειρίες σχετικά με το πώς είναι να αναθρέφεις ένα παιδί, να είσαι γονέας ενός παιδιού με αναπηρία ή να βιώσεις μια αποβολή. Ενώ άλλες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης αφορούν την προβολή της «τέλειας εικόνας» (ναι για εσένα μιλάμε Instagram), οι χρήστες του TikTok είναι ευάλωτοι και ειλικρινείς.

@fosterparenting Bath time considerations #fosterparent #fostercare #fosterkid #fosterchild #bathtime #bath #bathing ♬ Calming and healing Lofi Hiphop(899982) – Oren

@whatilovetodo How I get my special needs child through the night #Special-needs #Disability #AngelmanSyndrome #Sleeping #SleepingThroughTheNight #Autism #Routine ♬ original sound – whatilovetodo

@ustheremingtons Lost our baby boy and our hearts shattered. #ivfwarriors #ivfjourney #fyp #foryoupage #miscarriage #ttccommunity ♬ original sound – James Blake

Να χαρίζεις στο παιδί σου εμπειρίες και όχι αντικείμενα

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας υπολογιστών Adobe, την περίοδο των Χριστουγέννων σημειώθηκε αύξηση στα δώρα που αφορούσαν εμπειρίες. Σύμφωνα με τη μελέτη, ενώ το 51 τοις εκατό των ερωτηθέντων σχεδιάζει να αγοράσει φυσικά δώρα αυτή την περίοδο των γιορτών, το 17 τοις εκατό σχεδιάζει να προσφέρει «μια εμπειρία».

Ο Migle Rakauskaite, επικεφαλής μάρκετινγκ στον ιστότοπο ταξιδιωτικών εμπειριών Tinggly.com, είπε στο CNBC ότι η πανδημία έχει προκαλέσει αύξηση στις αγορές δώρων ταξιδιωτικής εμπειρίας.

«Οι παραδόσεις των δώρων αλλάζουν», είπε. «Οι άνθρωποι φαίνεται να εκτιμούν τον ποιοτικό χρόνο μαζί και να κάνουν κάτι ουσιαστικό. Τα δώρα εμπειρίας είναι πολύ πιο πολύτιμα από τα κανονικά «πράγματα».

Μιλώντας για τα ψυχικά τραύματα των παιδιών

Το 2022 θα δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στις δεξιότητες αντιμετώπισης των παιδιών, προβλέπει η Δρ. Elanna Yalow, Chief Academic Officer στο KinderCare Education. «Οι διαταραχές στη ρουτίνα των παιδιών, η έλλειψη ή η σποραδική επαφή με την ευρύτερη οικογένεια και τους φίλους και το άγχος των γονέων έχουν θέσει τα παιδιά σε αυξημένο κίνδυνο απομόνωσης και κατάθλιψης», εξηγεί.

Πράγματι, όπως πολλοί γονείς μπορούν να επιβεβαιώσουν, η κατάθλιψη και το άγχος στα παιδιά διπλασιάστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε σύγκριση με τα προπανδημικά επίπεδα, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο JAMA Pediatrics.

«Το 2022 ελπίζουμε να δούμε μια εστίαση στα σχολεία και μεταξύ των γονέων και των οικογενειών στην αποκατάσταση της αίσθησης της κοινότητας και στη δημιουργία δικτύων υποστήριξης.” «Η συναισθηματική υγεία και η ψυχική υγεία γίνονται σιγά-σιγά πιο κύρια θέματα συζήτησης και πιστεύουμε ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί μέχρι το 2022».

Και οι τάσεις που -ιδανικά- θα θέλαμε να μη μας ακολουθήσουν το 2022

Φτάνει με το “μέσα στο σπίτι”

Σύμφωνα με την έκθεση της Vrbo, οι μισές οικογένειες που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι είναι πιο πιθανό να αφήσουν τα παιδιά τους να αποφασίσουν πού θα κάνουν διακοπές, σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την πανδημία. Οι γονείς σχεδιάζουν επίσης να ταξιδεύουν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και να μείνουν λιγότερο στο σπίτι -43 τοις εκατό των γονέων είναι πιο πιθανό να αφήσουν τα παιδιά τους να παραλείψουν το σχολείο για να πάνε διακοπές.

Αυτή η ιδέα της αναπλήρωσης του χαμένου χρόνου φαίνεται γενικά να υπερισχύει στις οικογένειες με παιδιά για το 2022, αφού θέλουν -και όχι άδικα- να αφήσουν πίσω τους την περίοδο του υποχρεωτικού εγκλεισμού στο σπίτι.

Η επαφή μόνο μέσω βιντεοκλήσεων

Αναμφισβήτητα, είτε πρόκειται για βιντεοκλήση στη γιαγιά μας είτε για την τηλεκπαίδευση ή τηλεργασία, τα θαύματα της σύγχρονης τεχνολογίας ήταν σωτήρια τα τελευταία δύο χρόνια. Απλά κάπου πρέπει να μπει μια τελεία και να υπάρξει και μια κανονική επαφή.

Ειδικά όσο αφορά τα παιδιά, είναι αυτά που χριεάζονται τη φυσική επαφή και το παιχνίδι “από κοντά” όσο κανείς αφού έτσι εξελίσσονται και αποκτούν ακόμα περισσότερα ερεθίσματα. Άρα ιδανικά θα θέλαμε να αφήσουμε πίσω μας τις οθόνες και το 2022 να είναι μια χρονιά που το ¨από κοντά¨ να είναι πιο αληθινό από ποτέ.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Τι γίνεται όταν είσαι η μόνη χωρίς παιδιά στην παρέα;