Αν υπάρχει ένας λόγος που οι άνθρωποι δεν καταφέρνουν να γίνουν αυτό που ονειρεύονται, να φτάσουν εκεί που επιθυμούν και να εκφραστούν όπως βαθιά μέσα τους αισθάνονται, είναι γιατί ανησυχούν για τις απόψεις των άλλων.

Σίγουρα γνωρίζεις άτομα που «έκαψαν» τα όνειρά τους, επειδή κάποιος τους εξέφρασε μια αντίθετη ή αρνητική γνώμη και, ίσως, τους παρέσυρε στο δικό του αρνητισμό, τη δική του μιζέρια και απαισιοδοξία. Η κριτική και η αρνητική ενέργεια αντικατοπτρίζουν τον τρόπο σκέψης και τα συναισθήματα αυτού που τις ‘προσφέρει’ και όχι αυτού που τις δέχεται.

Οι άνθρωποι που ξοδεύουν το μεγαλύτερο κομμάτι του χρόνου τους κρίνοντας τους άλλους, ασχολούνται πολύ λίγο με τον εαυτό τους. Ο καθένας μας είναι ξεχωριστός για τον δικό του ιδιαίτερο λόγο. Ο ανταγωνισμός δεν θα έπρεπε να υφίσταται μεταξύ ανθρώπων, αλλά μεταξύ του περσινού και σημερινού εαυτού μας.

H έλλειψη αυτοπεποίθησης δημιουργεί ανασφάλεια, η οποία με τη σειρά της τρέφει την ανησυχία.

Αφιέρωσε λίγο χρόνο για να σκεφτείς ποιος είσαι και τι είναι σημαντικό για εσένα. Τι είναι το να ασκείς κριτική στους άλλους. Το δύσκολο είναι να ασκήσεις κριτική στον εαυτό σου. Πριν αρχίσει ο καθένας να λέει τη γνώμη του, εσύ είχες ήδη σχηματίσει τη δική σου. Αντί να ανησυχείς για το τι λένε οι άλλοι για σένα, γιατί δεν αφιερώνεις χρόνο προκειμένου να καταφέρεις κάτι για το οποίο θα σε θαυμάσουν; Θα πρέπει να συνηθίσεις ότι μερικά άτομα θα σε απογοητεύσουν. Θα πρέπει να αναμένεις ότι κάποιοι άνθρωποι δεν θα μπορέσουν να ακολουθήσουν ή αποδεχτούν την πορεία σου και εξαιτίας αυτού, θα σε σχολιάσουν.

Θα πρέπει να καταλάβεις πως, όταν μπαίνεις στη διαδικασία να κάνεις κάτι διαφορετικό, λίγοι είναι αυτοί που θα σταθούν στο πλευρό σου και θα αγκαλιάσουν την προσπάθειά σου. Μην ξεχνάς πως ο καθένας από εμάς διαμορφώνει τις απόψεις του με βάση τα δικά του βιώματα, με το τι έχει δει, ακούσει ή διαβάσει.

Τέλος, να θυμάσαι πως όταν μοχθείς για κάτι σπουδαίο, κάτι αξιοθαύμαστο, ως δια μαγείας οι απόψεις των άλλων παύουν να σε επηρεάζουν.

γράφει ο Μιχάλης Κωστόπουλος