Τα φυτά τα τελευταία χρόνια αποτελούν ένα από τα κυρίαρχα στοιχεία του interior design. Οι λόγοι είναι πολλοί κι έχουν να κάνουν, τόσο με το ότι προσδίδουν στο χώρο μας μια αίσθηση αρμονίας και ηρεμίας, όσο και με το ότι τον ανανεώνουν και τον φρεσκάρουν, χωρίς όμως να τον βαραίνουν, ως ένα “ήσυχο” διακοσμητικό στοιχείο.

Ωστόσο, επειδή δεν το έχουμε όλοι με την κηπουρική ή δεν έχουμε το χρόνο για να φροντίζουμε τα φυτά μας, τα αερόφυτα αποτελούν την καλύτερη λύση. Χρειάζονται ελάχιστη περιποίηση και είναι το ίδιο εντυπωσιακά με τα κανονικά φυτά.  

Τι είναι τα airplants;

Είναι αυτό ακριβώς, που λέει και το όνομά τους. Πρόκειται για μια ομάδα τροπικών φυτών, τα οποία δε χρειάζονται τίποτα, παρά μόνο αέρα. Είναι επίφυτα, που αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν ανάγκη το έδαφος για να φυτρώσουν, έχουν όμως ένα υποτυπώδες ριζικό σύστημα, το οποίο χρησιμοποιούν για να γραπώνονται σε βράχια ή δέντρα και κυρίως, για να λαμβάνουν τα απαραίτητα συστατικά τους από τον αέρα. Όπως και οι κάκτοι, τα αερόφυτα χρησιμοποιούν τα τριχίδια, που έχουν στο φύλλωμά τους, για να συγκρατούν την υγρασία, που χρειάζονται.

Είναι αειθαλή και ανθοφόρα φυτά, ανήκουν στο γένος Tillandsia της οικογένειας Bromeliaceae και είναι πάνω από 700 είδη. Συναντώνται κυρίως, στα δάση και τις ερήμους της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής και των Δυτικών Ινδιών.

Φροντίδα

Τα αερόφυτα αγαπούν τη σκιά και την υγρασία, ενώ παράλληλα έχουν την ικανότητα να ρυθμίζουν την υγρασία του χώρου, που βρίσκονται. Όπως κατάλαβες, δε απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα, παρά ένα σπιτάκι για να γαντζωθούν.

Οι ανάγκες τους σε πότισμα είναι μικρές. Γενικά, ένα απλό ψέκασμα μια με δύο φορές την εβδομάδα αρκεί. Μια συνήθης μέθοδος ενυδάτωσής τους, ιδιαίτερα αν το περιβάλλον είναι πολύ ξηρό ή κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι και η βύθιση σε νερό. Ωστόσο, αν ακολουθήσεις αυτόν τον τρόπο, θα πρέπει να τα αποστραγγίσεις πολύ καλά, κρεμώντας τα ανάποδα, για να μπορεί να φύγει η περίσσεια νερού. Επίσης, καλό είναι μια φορά το μήνα να τα εμπλουτίζεις με λίγο λίπασμα και παράλληλα, να τα κρατάς μακριά από το άμεσο φως του ήλιου, καθώς μπορεί να πάθουν εγκαύματα στα φύλλα τους. Επιβιώνουν καλύτερα σε ημισκιερά μέρη και γι΄ αυτό το λόγο είναι κατάλληλα για γραφεία και για εσωτερικούς χώρους.

Βέβαια, κάθε είδος ακολουθείται κι από συγκεκριμένες οδηγίες ποτίσματος και φροντίδας, που όμως είναι πολύ απλές.

Μιλήσαμε με τον υπεύθυνο της εταιρείας Airplants -η οποία είναι από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς και προμηθευτές αερόφυτων κι όχι μόνο- κ. Βασίλη Σέμκο, ο οποίος μας μίλησε για το brand, αλλά και για τη φιλοσοφία των airplants.

Υπάρχει κάποια όμορφη ιστορία πίσω από το δικό σας project με τα airplants;

Η ιδέα ξεκίνησε πριν από οχτώ χρόνια περίπου, σε ένα ταξίδι που είχα κάνει στο εξωτερικό και είδα για πρώτη φορά τα αερόφυτα. Εντυπωσιάστηκα τόσο πολύ από την ομορφιά τους. Το γεγονός ότι υπάρχουν φυτά, που δεν έχουν ρίζες και δε χρειάζεται να βρίσκονται μέσα στο χώμα, με ενθουσίασε. Δεν τα γνώριζα, παρόλο που όλη μου τη ζωή την έχω περάσει μέσα στα φυτά. Έτσι σκέφτηκα, πώς σίγουρα θα είχε ενδιαφέρον να τα γνωρίσουν κι άλλοι εδώ στην Ελλάδα.

Ποια είναι η φιλοσοφία του brand;

Πιστεύω στα πολλαπλά οφέλη της επαφής μας με τη φύση. Πιστεύω πώς, ένας χώρος με “πράσινο” μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας. Τα τελευταία χρόνια, ιδίως στις πόλεις, χάσαμε τη σύνδεσή μας με τη φύση. Από την πρώτη μέρα, που δημιούργησα την Airplants, ήθελα τα φυτά να μπορούν να ταξιδέψουν σε κάθε σημείο της Ελλάδας, με ασφάλεια, ώστε ο καθένας να έχει πρόσβαση σε αυτά. Ήθελα να υπάρχει σωστή ενημέρωση κι εκπαίδευση, σε σχέση με τα φυτά στο σπίτι, ώστε να είναι εύκολο για τον καθένα να μεγαλώνει τα δικά του φυτά, χωρίς να χρειάζεται να είναι ειδικός.

Δε θα πω πως, το ταξίδι αυτό ήταν εύκολο, ιδίως όταν είσαι ο πρώτος, που το κάνει. Άξιζε όμως κάθε στιγμή. Αυτό συνεχίζω και κάνω μέχρι σήμερα. Εξέλιξη και βελτίωση σε κάθε κομμάτι.

Ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους; Γιατί να τα επιλέξει κανείς;

Αυτό που ξεχωρίζει τα αερόφυτα από τα λοιπά φυτά, είναι το γεγονός ότι, δεν χρειάζονται χώμα για να αναπτυχθούν. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, ζούνε κυριολεκτικά στον αέρα, αφού λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από το ίδιο τους το φύλλωμα. Το γεγονός αυτό, τα καθιστά ευπροσάρμοστα, δίνοντας μας τη δυνατότητα να μπορούμε να τα τοποθετούμε σε ποικίλα μέρη, από γραφεία μέχρι και κρεβατοκάμαρες. Η φροντίδα τους είναι πραγματικά παιχνιδάκι.

Με ποια μπορεί να ξεκινήσει κανείς; Δώστε μας ένα top 5

Μια πρώτη καλή επιλογή για αρχάριους είναι το Earth Kit, το οποίο περιλαμβάνει τα εξής:

1 Tillandsia Ionantha.

1 Tillandsia Baileyi.

1 Tilandsia Caput Medusae.

2 Tilandsia Ionantha Rood.

Μαύρη άμμο.

Ουσιαστικά, το Kit περιέχει όλα όσα χρειάζεστε για να φτιάξετε τις πρώτες σας συνθέσεις.

Δώστε μας κι ένα top 5 με μυστικά φροντίδας

Λέμε Ναι στο ψέκασμα με νερό, δύο με τρεις φορές την εβδομάδα.

Λέμε Ναι στη λίπανση μια φορά το μήνα, με ειδικό λίπασμα για αερόφυτα.

Λέμε Ναι στην τοποθέτηση σε λεκάνη, μια φορά το μήνα και στην πολύ καλή αποστράγγιση.

Λέμε Όχι στο άμεσο ηλιακό φως.

Λέμε Όχι στην περίσσεια υγρασίας.

Τα αερόφυτα μπορούν να σταθούν μόνα τους ως αρχιτεκτονικά στοιχεία στο χώρο ή μέσα σε ένα terrarium.

Στο airplants.gr θα βρείτε τα πάντα σε ότι έχει να κάνει με τα αερόφυτα, με ορχιδέες και με μια μεγάλη ποικιλία φυτών, εσωτερικού κι εξωτερικού χώρου, καθώς και σε διακοσμητικά, για τις συνθέσεις σας.