Ο διαλογισμός είναι ιδανική λύση για εσένα, που έχεις νεύρα, στρες και αρνητικά vibes. Είναι ένα μαγικό κόλπο, που μπορεί να σε χαλαρώσει, να σου φτιάξει τη διάθεση, να σε κάνει να νιώσεις μεγαλύτερη διαύγεια.

Πρόκειται για μια από τις λιγότερο παρεμβατικές μεθόδους, που βοηθά στην ανάταση της ψυχικής υγείας και της αυτοβελτίωσης του ανθρώπου. Και πραγματικά, είναι πανεύκολο, το κάνεις μόνος σου όποτε θες και όπου θες. Βέβαια αυτό θα ήταν τέλειο, αν όντως κατάφερνες να συγκεντρωθείς για να διαλογιστείς.

Έρευνες έχουν δείξει ότι ο διαλογισμός δεν είναι για όλους.

Υπάρχουν άνθρωποι, που δυσκολεύονται να καλμάρουν και να οραματιστούν, ότι επιπλέουν πάνω σε ένα σύννεφο. Υπάρχουν άνθρωποι, που στην προσπάθεια τους να χαλαρώσουν και να έρθουν σε ένα άλφα επίπεδο ηρεμίας, παθαίνουν ακριβώς το αντίθετο. Εκνευρίζονται και απογοητεύονται, παθαίνουν κρίσεις πανικού, δυσφορία και διάφορα άλλα ενοχλητικά συμπτώματα.

Από τα παραπάνω λοιπόν, συμπεραίνουμε ότι ο διαλογισμός δεν είναι μια λύση αποτελεσματική για όλους.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες αιτίες, οι οποίες ευθύνονται γι’ αυτή την “αποτυχία”. Για παράδειγμα, είναι δύσκολο να κάνεις διαλογισμό εάν πεινάς ή εάν είσαι κουρασμένος. Ή αν προσπαθείς να διαλογιστείς σε μέρη, που συνδέονται με χαλάρωση και ύπνο, όπως π.χ. το κρεβάτι ή ο καναπές ή υπάρχουν πράγματα γύρω σου, που σου αποσπούν την προσοχή, όπως μια ανοιχτή τηλεόραση. Επίσης, αν προσπαθείς για πάρα πολύ ώρα ή αν κάνεις υπερπροσπάθεια να ελέγξεις τις σκέψεις σου και να το κάνεις σωστά.

Ακόμα όμως, κι αν δεν κάνεις τίποτα λάθος, κι ο διαλογισμός από μόνος του παραμένει μία δύσκολη άσκηση, υπάρχουν λοιπόν, εναλλακτικοί τρόποι για να αποκομίσεις τα οφέλη του διαλογισμού, χωρίς να διαλογιστείς.

Βάλε φαντασία.

Χρησιμοποίησε τη φαντασία σου κι αφέσου, όπου αυτή σε πάει. Απλά κλείσε τα μάτια και φτιάξε ένα μέρος δικό σου, ένα φανταστικό καταφύγιο, το οποίο μπορείς να επισκέπτεσαι νοητικά όταν στρεσάρεσαι ή πιέζεσαι. Μπορείς να προσθέσεις σε αυτό ότι στοιχεία σε ηρεμούν και σου φτιάχνουν τη διάθεση. Για παράδειγμα, σε κάποιους αρέσουν οι ελέφαντες, τα δέντρα, τα ποτάμια, οι παγετώνες…

Είναι κατά κάποιο τρόπο κι αυτό ένα είδος διαλογισμού, απλά πιο προσωπικό και πιο προσαρμοσμένο στις δικές σου προτιμήσεις.

Antistress βιβλία ζωγραφικής για ενήλικες

Πρόκειται για μια παραλλαγή της art therapy, την οποία μπορεί να κάνει ο καθένας σπίτι του. Απ΄ ότι φαίνεται, είναι ένα κόλπο, που έχει αποτέλεσμα, καθώς βοηθάει στην αυτοσυγκέντρωση και επιτείνει την αίσθηση γαλήνης. Άλλωστε, έρευνες έχουν δείξει ότι το να ζωγραφίζεις σχέδια μάνταλα ή λουλουδιών, βοηθάει σημαντικά στη μείωση του άγχους. Τα συγκεκριμένα μοτίβα, λόγω της δομής τους, ενεργοποιούν εκείνο το σημείο του εγκεφάλου, που έχει να κάνει με τη συμμετρία και την αρμονία κι επιφέρει μια αίσθηση ισορροπίας και ηρεμίας.

Οι εκπομπές του Bob Ross

Σε συνέχεια με το νούμερο δύο, οι εκπομπές του Bob Ross είναι σούπερ χαλαρωτικές. Η απαλή αλλά κεφάτη φωνή του, σε συνδυασμό με τον ήχο του πινέλου πάνω στον καμβά, είναι ότι πρέπει για να χαλαρώσεις το μυαλό σου και να ταξιδέψεις στα βουνά, στα ποτάμια ή σε ότι άλλο ζωγραφίζει.

Περπάτημα

Το περπάτημα και οι μακρινοί περίπατοι είναι τελικά το Α και το Ω για την ευεξία γενικότερα. Εκτός από τα οφέλη του στην καρδιά και το σώμα μας, το περπάτημα είναι μια αποτελεσματική μέθοδος αντικατάστασης του διαλογισμού.

Λειτουργεί ως αγχολυτικό, ως χαλαρωτικό, αλλά και ως διεγερτικό της διάθεσης.

Ατενίζοντας τον ουρανό

Εάν είσαι από τους τυχερούς, που έχεις βεράντα ή ακόμα καλύτερα αυλή, τότε ναι άπλωσε το κορμί σου σε μια ξαπλώστρα, σε μια πολυθρόνα και ξεκίνα να ατενίζεις τον ουρανό. Αν δεν έχεις αυτή την πολυτέλεια, τότε μπορείς να πάρεις μια κουβερτούλα ή ένα ριχτάρι και στον πρώτο άνετο χώρο, σε ένα πάρκο ή σε ένα βουνό, απλώσου και χαλάρωσε.

Αν έχει και σύννεφα, ακόμα καλύτερα, καθώς τα σχήματα που παίρνουν, είναι μοναδικά.