Ως αξίωμα ορίζεται μια πρόταση λογική, η οποία θεωρείται δεδομένη χωρίς να χρειάζεται απόδειξη. Σε φιλοσοφικούς όρους, δεν υπάρχει κτήριο που να μην κινείται, εφόσον είναι στη γη και η γη κινείται. Σε μαθηματικούς όρους, από δύο διακεκριμένα σημεία περνάει πάντοτε μια ευθεία. Όπως ακριβώς τρία διακεκριμένα σημεία καθορίζουν ένα επίπεδο.

Σε χριστουγεννιάτικους όρους, δε νοείται χιονάνθρωπος χωρίς καρότο για μύτη. Και δε γίνεται τραπέζι γιορτινό, χωρίς μελομακάρονο, αγάπη και κουραμπιέ. Σε πρωτοχρονιάτικους όρους, δεν αλλάζει η χρονιά χωρίς φλουρί στη βασιλόπιτα και δεν ξεκινάμε το νέο έτος χωρίς μια λίστα με στόχους.

Όχι για να μας πιέσουν, αλλά για να μας δώσουν κίνητρο. Και ευθυγράμμιση. Γιατί ένας χρόνος είναι ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και η διατήρηση μιας ανθρώπινης πορείας ευμετάβλητη. Σκέψου εσένα στο σούπερ μάρκετ χωρίς λίστα με ψώνια. Πόσα θα πάρεις που δεν ήθελες και πόσα θα ξεχάσεις από όσα χρειαζόσουν; Χαμούλης. Πολλαπλασίασέ το τώρα κι έχεις μια πρώτη εικόνα του τι μπορεί να συμβεί σε μία ολόκληρη χρονιά, χωρίς λίστα.

Και κάτι ακόμα. Συχνά οι λίστες μας, στέφονται με απερίγραπτη αποτυχία, γιατί οι στόχοι είναι μη ρεαλιστικοί ή δεν περνούν από το χέρι μας. Οπότε, αφήνουμε στην άκρη το ενδεχόμενο να πιάσουμε το τζόκερ -το οποίο περιμένουμε πολλές φορές να κερδίσουμε χωρίς να παίζουμε καν-, αφήνουμε και το σενάριο να αλλάξουμε σπίτι, δουλειά και αυτοκίνητο και χώρα και κορμί, όλα μέσα σε 365 μέρες και μένουμε σε στόχους εφικτούς που ναι, θα μας βοηθήσουν σιγά-σιγά να αλλάξουμε τη ζωή μας προς το καλύτερο.

33 εφαρμόσιμοι λοιπόν στόχοι για τη νέα χρονιά

1. Ξεκίνησε την κάθε σου μέρα με διατάσεις. Θα βοηθήσουν την ισορροπία σώματος και νου. Ή περνιέσαι για τίποτα ισορροπημένος ως τώρα;

2. Προγραμμάτισε να πίνεις περισσότερο νερό, μέχρι να σου γίνει συνήθεια. Το «όσο έχει μέσα ο καφές» όχι, δεν είναι αρκετό.

3. Εξασκήσου στο διαλογισμό. Τι άλλο περιμένεις; Δε σου έδωσε αρκετά κίνητρα το 2020; Και οι απλές ενσυνείδητες αναπνοές, είναι μια καλή αρχή.

4. Μάθε ένα πραγματικά αστείο μικρό ανέκδοτο. Κράτα το μαζί σου, ως σωσίβιο για τις αμήχανες στιγμές που αναπόφευκτα θα έρθουν.

5. Καθάρισε το κινητό σου. Εξωτερικά το κάνεις ήδη ελπίζω, ξέρεις πως είναι από τις μεγαλύτερες εστίες μικροβίων. Αλλά τώρα μιλάμε για το μέσα. Εκεί που έχει ένα κάρο εφαρμογές και παιχνίδια με τα οποία δεν ασχολείσαι πλέον και απλώς επιβαρύνουν τη λειτουργία του.

6. Οργάνωσε τη μέρα σου ώστε να κοιμάσαι τουλάχιστον 7 ώρες κάθε βράδυ. Αν χρειαστεί, θυσίασε άλλα πράγματα για να κερδίσεις αυτό.

7. Για να σε βοηθήσει στο 6, προμηθεύσου ένα κανονικό ξυπνητήρι και άσε το κινητό σου να φορτίσει το βράδυ εκτός κρεβατοκάμαρας. Σταμάτα να ασχολείσαι μαζί του, τουλάχιστον μισή ώρα πριν ξαπλώσεις.

8. Συγχώρεσε κάποιον στον οποίο κρατάς κακία. Αλλάζει η χρονιά, θα χρειαστείς ενέργεια, μην τη σπαταλάς άσκοπα.

9. Βρες ξανά έναν παλιό φίλο που πάντα σκέφτεσαι και σου λείπει. Αν το αίσθημα είναι κοινό, θυμηθείτε τα παλιά. Αν όχι, ανακουφίσου ότι προσπάθησες.

10. Άρχισε να χρησιμοποιείς ένα κύπελλο πολλαπλών χρήσεων για τον καφέ σου. Θα κάνεις καλό στο περιβάλλον και στο πορτοφόλι σου.

11. Βάλε στόχο σε κάθε σου γεύμα να υπάρχει κάτι πράσινο. Smoothie σπανάκι για πρωινό, μπροκολάκι δίπλα στο μεσημεριανό, αγγουράκι δίπλα στο βραδινό; Ό,τι σου φαίνεται πιο νόστιμο και πιο εύκολο να διατηρήσεις σαν συνήθεια.

12. Κράτα στο πορτοφόλι σου λίγα μετρητά. Το Αtm μπορεί να έχει κατεβάσει ρολά και το Pos του καταστήματος να έχει κολλήσει. Αρκετά άγχη έχουμε, κρίμα να προσθέτουμε κι άλλα.

13. Φρόντισε να φεύγεις από τη δουλειά στην ώρα σου. Αν εργάζεσαι από το σπίτι, να μένεις τυπικός στο ωράριό σου. Οργανώσου, αλλιώς η ξεκούραση των εορτών θα γίνει καπνός πριν καν πεις «Καθαρά Δευτέρα».

14. Από όσα κάνεις που σε ενοχλούν, σταμάτα τουλάχιστον ένα. Το είδος γυμναστικής που βαρέθηκες; Οι επαφές με τον τοξικό συγγενή; Τα αυθόρμητα έξοδα; Κάτι.

15. Καθάρισε το πρόσωπό σου πάντα πριν πας για ύπνο. Έστω και έχοντας μαντηλάκια στο κομοδίνο σου για τις βραδιές που δε βλέπεις μπροστά σου. Μπορείς, αλήθεια, να φανταστείς να κοιμάσαι με τη μάσκα μετακίνησης όλη νύχτα; Το δέρμα σου πρέπει να αναπνέει, όπως ακριβώς κι εσύ.

16. Αφιέρωσε 10 λεπτά κάθε μέρα στο ξεκαθάρισμα πραγμάτων στο σπίτι. Έτσι, ποτέ δε θα φτάσεις να μην αντέχεις την ακαταστασία και να μην ξέρεις από πού να ξεκινήσεις.

17. Διατήρησε στο σπίτι σου λίγα φρέσκα λουλούδια. Έχει αποδειχθεί ο πιο γρήγορος τρόπος να αλλάξει η διάθεσή σου.

18. Όταν θα είναι ξανά εφικτό, κανόνισε ένα δείπνο έξω, αφήνοντας το κινητό στο σπίτι. Να βιώσεις την εμπειρία όπως παλιά. Να ξεκινήσεις το φαγητό σου μόλις έρθει και σου σπάσει τη μύτη η μυρωδιά, χωρίς να σκεφτείς πρώτα να το βγάλεις φωτογραφία. Να μιλήσεις με την παρέα σου, χωρίς να τσεκάρεις τις αδιάκοπες ειδοποιήσεις.

19. Κάνε ένα συγκεκριμένο βήμα που θα βελτιώσει τα οικονομικά σου. Διαπραγματεύσου το λογαριασμό του τηλεφώνου σου, ή ζήτησε εκείνη την αύξηση που θεωρείς πως δικαιούσαι.

20. Μία φορά το μήνα, δοκίμασε να φτιάξεις μια συνταγή που δεν έχεις ξαναμαγειρέψει.

21. Άλλαξε κάποια ρουτίνα σου. Το δρόμο που παίρνεις για τη δουλειά ή τη γειτονιά στην οποία κάνεις βόλτα.

22. Χρησιμοποίησε επιτέλους αντιηλιακό όπως πρέπει, όλο το χρόνο.

23. Μία ημέρα την εβδομάδα, προσπάθησε να μη φας καθόλου κρέας. Δε μιλάμε μόνο για το σουτζουκάκι, μιλάμε και για τη γαλοπούλα στο τοστ. Θα αποτοξινώσεις τον οργανισμό σου και θα κάνεις καλό και στο περιβάλλον.

24. Δοκίμασε ένα νέο look. Ένα νέο κούρεμα, χτένισμα ή ένα νέο μακιγιάζ. Ή και μια διαφορετική προσέγγιση της γκαρνταρόμπας σου.

25. Φύγε για όπου είναι να πας, 10 λεπτά νωρίτερα. Θα βοηθήσεις το άγχος σου και θα κάνεις τους γύρω σου πιο χαρούμενους.

26. Διάβασε τουλάχιστον ένα βιβλίο κάθε μήνα, όποιο ταιριάζει στην εκάστοτε διάθεσή σου.

27. Αφιέρωσε περισσότερο χρόνο στη φύση, θα αλλάξει τη ζωή σου με ένα σκασμό τρόπους.

28. Ξεκίνα ένα νέο χόμπι. Μαστορέματα, κηπουρική, ζωγραφική, οτιδήποτε βρεις που να σε γεμίζει χαρά.

29. Άσε στην άκρη τη στασιμότητα που σε βαλτώνει, και εξασκήσου στη σταθερότητα που σε εξελίσσει.

30. Κουνήσου. Περπάτησε λίγο περισσότερο, χόρεψε αν θέλεις, ανεβοκατέβα με τα σκαλιά αντί του ασανσέρ, ξεκίνα γυμναστική.

31. Να είσαι ευγνώμων. Απλώς και μόνο το να σκεφτείς όσα καλά έχεις στη ζωή σου, μπορεί να σε κάνει κατά 25% πιο χαρούμενο.

32. Αντικατέστησε τη σοκολάτα γάλακτος με μαύρη. Βελτιώνει την υγεία και τη διάθεση. Μην τη σνομπάρεις, θα τη συνηθίσεις. Όπως συνήθισες το σκέτο καφέ και τώρα ο μέτριος που έπινες παλιά σου θυμίζει γαλακτομπούρεκο.

33. Δεν μπορείς να γίνεις αυτό που θέλεις, αν παραμένεις αυτό που είσαι. Βγες από το comfort zone σου, αλλιώς σαμποτάρεις τα όνειρά σου.

featured photo: Pexels.com/Olya Kobruseva