Έχεις παρατηρήσει ποτέ ότι αισθάνεσαι καλύτερα, αφότου έχεις περάσει χρόνο στη φύση; Νιώθεις πιο χαλαρή, αισιόδοξη και με λιγότερο άγχος. Υπάρχει ένας επιστημονικός λόγος για αυτό. Όπως δείχνουν τα ερευνητικά δεδομένα υπάρχουν σημαντικά ψυχικά και σωματικά οφέλη, όταν ξοδεύουμε χρόνο στην ύπαιθρο. Από την πρόληψη ορισμένων ασθενειών και παθήσεων έως την καλύτερη ποιότητα ύπνου και τη βελτίωση της μνήμης. Διάβασε πιο κάτω έξι τρόπους με τους οποίους η Μητέρα Φύση φροντίζει το σώμα και το μυαλό σου:

Aυξάνει τα επίπεδα της βιταμίνης D

Σύμφωνα με τον Michael F. Holick, καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, στο Hellogiggles.com «Υπολογίζεται ότι περίπου ένα έως δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν έλλειψη βιταμίνης D. Είναι σίγουρα η πιο κοινή διατροφική ανεπάρκεια και πιθανώς το πιο κοινό ιατρικό πρόβλημα στον κόσμο». Ενώ μπορείς να αυξήσεις τα επίπεδα της βιταμίνης D μέσω της διατροφής και των συμπληρωμάτων, το σώμα την παράγει φυσικά παρουσία του ήλιου. Γιατί είναι απαραίτητη η βιταμίνη D; Συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στην ενίσχυση των οστών μέσω της απορρόφησης ασβεστίου. Επιπλέον, αυξάνει τα επίπεδα ενέργειάς σου, βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία και σε βοηθάει να αντιμετωπίσεις προβλήματα, όπως η οστεοπόρωση. Με λίγα λόγια, ενισχύει φυσικά το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνει τις φλεγμονές. Όμως, η παραγωγή βιταμίνης D δεν αποτελεί δικαιολογία για ηλιοθεραπεία όλη την ημέρα. Οι ακτίνες UV είναι καταστροφικά βλαβερές για το δέρμα. Οπότε, λάβε προφυλάξεις φορώντας αντηλιακό και αναζητώντας τακτικά σκιά. Δεκαπέντε έως 20 λεπτά στον ήλιο είναι το μόνο που χρειάζεσαι.

Μειώνει το άγχος και βελτιώνει τη διάθεσή σου

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής μπορεί να αυξήσει το άγχος. Ένας τρόπος, για να απαλλαγείς από αυτό και να βελτιώσεις τη διάθεσή σου είναι να κάνεις έναν σύντομο περίπατο στο πάρκο. Ή σε οποιοδήποτε άλλο φυσικό περιβάλλον. Μελέτες έχουν δείξει ότι η ύπαιθρος βοηθάει στη δημιουργικότητα και τη συγκέντρωση. Συγκεκριμένα, σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Environmental Health Research, το 64% των συμμετεχόντων ανέφεραν καλύτερη διάθεση και υψηλότερη ικανοποίηση στη ζωή τους, έχοντας περάσει προηγουμένως περίπου 20 λεπτά σε ένα πάρκο. Άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι περπατούσαν για 90 λεπτά στη φύση είχαν μειωμένη νευρική δραστηριότητα σε ένα μέρος του εγκεφάλου που συνδέεται με τον κίνδυνο ψυχικής ασθένειας. Κάτι που δε συνέβαινε σε εκείνους που περπατούσαν στην πόλη. Επιπλέον, το να περνάς χρόνο σε φυσικό περιβάλλο μειώνει τον κίνδυνο κατάθλιψης.

Βοηθάει στην Εποχική Συναισθηματική Διαταραχή (Seasonal Affective Disorder- SAD)

Πρόκειται για μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από καταθλιπτικά επεισόδια που συμβαίνουν την ίδια εποχή κάθε χρόνο. Είναι κάτι περισσότερο από το «τα βλέπω όλα μαύρα». Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, προβλήματα ύπνου και όρεξης, κόπωση και ναυτία. Συναντάται πιο συχνά κατά τους χειμερινούς μήνες και σε γεωγραφικές τοποθεσίες που δεν έχουν ήλιο για πολλές ώρες μέσα στην ημέρα. Όμως, μπορεί να προκληθεί και με το να περνάμε πάρα πολύ χρόνο σε εσωτερικούς χώρους, οδηγώντας σε άγχος και κατάθλιψη. Ανάλογα με τις περιπτώσεις, οι θεραπείες περιλαμβάνουν ψυχοθεραπεία, φαρμακευτική αγωγή και θεραπεία με φως. Επίσης, με το να αφιερώνουμε χρόνο στην ύπαιθρο.

Βελτιώνει τη μνήμη και την προσοχή

Σύμφωνα με μια μελέτη, η αλληλεπίδραση με τη φύση για μία ώρα κάθε φορά (είτε βρίσκεσαι σε ζεστό ή κρύο περιβάλλον) μπορεί να βελτιώσει τη βραχυπρόθεσμη μνήμη και την προσοχή σου κατά 20%. Αλλά εδώ είναι το ενδιαφέρον μέρος: Δεν χρειάζεται να πας έξω, για να αποκομίσεις αυτά τα γνωστικά οφέλη. Ακόμη και το να κοιτάς φωτογραφίες με φύση μπορεί να βελτιώσει τη «ψυχική κόπωση»!

Αυξάνει τα επίπεδα ενέργειάς σου

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ το να ξοδεύεις χρόνο σε εξωτερικούς χώρους μπορεί να αυξήσει την αίσθηση της ευεξίας. Δηλαδή, αισθάνεσαι γεμάτη ενέργεια και πιο ζωντανή, όταν περνάς χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, ακόμα κι αν είναι μόνο 20 λεπτά κάθε φορά. Ακόμη και οι μικροί περίπατοι αρκούν.

Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου

Σύμφωνα με το CDC, το 35% των ενηλίκων αναφέρουν μικρή διάρκεια ύπνου, δηλαδή λιγότερο από επτά ώρες κάθε βράδυ. Επιπλέον, το 30% του γενικού πληθυσμού αντιμετωπίζει διαταραχή του ύπνου και περίπου το 10% λειτουργική βλάβη που συνάδει με την αϋπνία. Εάν ανήκεις σε κάποια απο τις παραπάνω κατηγορίες, έχουμε καλά νέα για σένα. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Preventative Medicine, το να περνάς χρόνο στη φύση μπορεί να βελτιώσει τη συνολική ποιότητα του ύπνου.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Το shinrin-yoku είναι ιαπωνική πρακτική που έχει διαδοθεί σε πολλές περιοχές του κόσμου για τα οφέλη της. Περιλαμβάνει το να βγεις έξω και να καθίσεις στη φύση. Απορροφάς εικόνες, ήχους και μυρωδιές του φυσικού τοπίου, χωρίς να χρειάζεται να περπατήσεις, τρέξεις ή ασκηθείς. Σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή Nippon στο Τόκιο, έχει τεθεί υπόψη της ιατρικής κοινότητας για τα οφέλη της ανοσολογίας της. Μια μελέτη, ανακάλυψε μια σχέση μεταξύ του shinrin-yoku και των υψηλότερων ποσοστών δραστηριότητας ανοσοκυττάρων σε Ιάπωνες ενήλικες. Συγκεκριμένα, την έκφραση των αντικαρκινικών πρωτεϊνών. Άλλη έρευνα βρήκε πως συνδέεται με βελτιωμένες καρδιαγγειακές παραμέτρους στους συμμετέχοντες. Αυτό υποδηλώνει ότι το να περνάς χρόνο στη φύση μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή της νόσου.

Ωφελεί το κυκλοφορικό σύστημα

Ο καθαρός αέρας οξυγονώνει το αίμα. Το οξυγονωμένο αίμα είναι υψίστης σημασίας για την υγεία και την ευεξία. Το ίδιο το οξυγόνο είναι το κλειδί για την αναγέννηση των κυττάρων, την επούλωση των πληγών, τη βέλτιστη λειτουργία των μυών και πολλά άλλα.
featured photo: Pexels / Artem Beliaikin