Έστω ότι έχεις γνωρίσει κάποιον και «όλα βαίνουν ομαλώς». Έχετε βγει μερικά ραντεβού, στέλνετε μηνύματα κάθε μέρα και όλα τα σημάδια δείχνουν ότι αυτό θα εξελιχθεί σε κάτι. Και τότε είναι που έρχεται αυτό το ενοχλητικό συναίσθημα και δεν λέει να φύγει από το μυαλό σου: Είναι όντως «ο ένας και μοναδικός» ή χάνω τον χρόνο μου προσπαθώντας να πιέσω μια σχέση; Η αλήθεια είναι ότι πάντα μέσα σου ξέρεις, αλλά όταν δεν είσαι 100% σίγουρη είναι δύσκολο να το παραδεχτείς ακόμη και στον ίδιο σου τον εαυτό.

Όλοι έχουμε μείνει με ανθρώπους που ξέρουμε ότι δεν είναι κατάλληλοι για εμάς, αλλά επιλέγουμε να αγνοήσουμε το ένστικτο μας. Μένουμε ίσως επειδή είναι πιο εύκολο από το να είμαστε μόνοι ή επειδή ανησυχούμε ότι δεν θα υπάρξει κάποιος άλλος. Ίσως αυτό το άτομο να εκπληρώνει τις προσδοκίες μας, αλλά κάτι λείπει. Μερικές φορές το «μαζί» δε λειτουργεί και αυτό δε σημαίνει ότι φταίει ούτε ο ένας ούτε ο άλλος.

Για να ξεκαθαρίσει λίγο το τοπίο, διάβασε παρακάτω 8 σημάδια που δείχνουν ότι πιέζεις τη σχέση να εξελιχθεί, ενώ μάλλον οδεύει προς την αντίθετη κατεύθυνση.

1. Θέλεις τη σχέση περισσότερο από το άτομο

Αν ελπίζεις εδώ και πολύ καιρό σε μια σχέση, νιώθεις πίεση από τον περίγυρό σου να βρεις ταίρι, ή έχεις βαρεθεί τη μοναξιά, ίσως είσαι περισσότερο ερωτευμένη με την ιδέα της σχέσης παρά με το άτομο που είσαι σε σχέση! Για να αποκρυπτογραφήσεις αν θέλεις το άτομο ή αν θέλεις τη σχέση, σκέψου αν θα ήσασταν φίλοι με αυτόν τον άνθρωπο ή όχι. Θα ήθελες να βρίσκεσαι κοντά του, ακόμη και αν αυτός δεν ήθελε ποτέ να παντρευτεί ή ζούσε στην άλλη άκρη της χώρας;

Θα εξακολουθούσες να θέλεις να είσαι μαζί του ή θα προχωρούσες σε κάποια περισσότερο βολική κατάσταση;

2. Δεν λύνετε ποτέ τις διαφωνίες σας

Όταν πρόκειται για διαφωνίες σε ένα ζευγάρι, πολλοί το ερμηνεύουν ως μια παθιασμένη ερωτική σχέση (βλέπε The Notebook) όπου η σπίθα σημαίνει συνεχείς καυγάδες, είτε ως ένδειξη για το ότι το άτομο αυτό δεν κάνει για εμάς. Όμως, η συμβατότητα και η επιτυχία της σχέσης δεν εξαρτώνται από το αν διαφωνείτε ή όχι, αλλά από το πώς ανακάμπτετε από τις διαφωνίες. Ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι ο σύντροφός σου, να θυμάσαι ότι και οι δύο θα κάνετε λάθη, θα έρθουν κακιές μέρες και θα υπάρξουν διαφωνίες. Δώσε προσοχή στο πώς αντιδρά το ταίρι σου σε αυτές τις στιγμές.

Σε ακούει, επικοινωνεί αποτελεσματικά και δεν κάνει ποτέ το ίδιο λάθος ξανά; Νοιάζεστε και οι δύο περισσότερο για τη σχέση παρά για το αν έχετε δίκιο; Ή μήπως δυσκολεύεστε με την επικοινωνία, κρατάτε κακία και νιώθετε ότι κάθε καυγάς μπορεί να είναι το τέλος της σχέσης;

3.Οι δημόσιες εκδηλώσεις αγάπης είναι πιο τρυφερές από τις ιδιωτικές σας στιγμές

Κάθε άτομο και κάθε σχέση είναι διαφορετική. Μπορεί να μην είναι του στιλ σου να ποστάρεις επετείους και φωτογτραφίες σας στα Social Media, αλλά μπορεί να θες να δείξεις σε όλους πόσο ευτυχισμένοι είστε. Τίποτα από τα δύο δεν είναι λάθος, αλλά θα πρέπει να υπάρχουν εξίσου (αν όχι περισσότερες) ιδιωτικές εκδηλώσεις αγάπης, με τις διαδικτυακές και δημόσιες.

4. Ελπίζεις και περιμένεις ότι κάποια πράγματα στην εμφάνιση ή την συμπεριφορά του θα αλλάξουν

Αν πιάνεις τον εαυτό σου να σκέφτεται πιθανές αλλαγές που θα έκαναν το άτομο που είσαι σε σχέση, το τέλειο «άλλο σου μισό», τότε πιέζεις κάτι που δε θα γίνει ποτέ αυτό που ονειρεύεσαι. Δεν χρειάζεται να έχετε πάντα τις ίδιες αξίες, πεποιθήσεις και συμπεριφορές, αλλά πρέπει τουλάχιστον να κατανοείτε, να σέβεστε και να εκτιμάτε τις μεταξύ σας διαφορές. Είναι ανούσιο να προσπαθείς να αλλάξεις τον άλλον για να τον αγαπήσεις.

5. Δεν τον εμπιστεύεσαι

Φυσικά, η αμφισβήτηση της αφοσίωσής του είναι το μεγαλύτερο red flag. Αν μέσα σου νιώθεις ότι δε θα παραμείνει πιστός, σίγουρα δεν είναι ο κατάλληλος. Εκτός από αυτό όμως, αν είναι κάποιος που αξίζει να είσαι μαζί του, θα εμπιστεύεσαι τις απόψεις του, θα εκτιμάς τη συμβουλή του και θα πιστεύεις σε αυτό που είναι. Δε θα αμφισβητείς την ακεραιότητά του και θα σε κάνει να νιώθεις ασφάλεια όταν είστε χώρια. Διαφορετικά, δεν χρειάζεσαι κάποιον που θα σε γεμίζει αμφιβολίες.

6. Μπορείς να φανταστείς μια ζωή μαζί του, αλλά δε σε ενθουσιάζει

Το ότι μπορείς να φανταστείς μια ζωή μαζί του, δε σημαίνει πάντα ότι είναι η κατάλληλη για εσένα. Όταν σκέφτεσαι πώς θα ήταν μια σχέση, το να αποκτήσετε ένα σπίτι μαζί, να κάνετε οικογένεια ή να γεράσεις με αυτό το άτομο, είναι η φαντασίωση που σε συναρπάζει περισσότερο ή το να τα κάνετε όλα αυτά μαζί με τον συγκεκριμένο στην πραγματικότητα; Αν υπάρχει η σπίθα, θα ανυπομονείς για κάθε επόμενο βήμα και θα βλέπεις τους εαυτούς σας ευτυχισμένους μαζί στα 80 σας χρόνια. Αν πιέζεις τα συναισθήματα σου, δε θα είσαι ποτέ ενθουσιασμένη για τη ζωή μαζί του.

7. Δεν αισθάνεσαι ασφάλεια ή σεβασμό

Συχνά μπερδεύουμε την αγάπη με πολλά άλλα συναισθήματα. Η άνεση, η εξάρτηση και ο ενθουσιασμός είναι αυτά που συχνά λανθασμένα ταυτίζονται με την αγάπη. Ενώ η αγάπη μπορεί να φαίνεται εθιστική, η διαφορά μεταξύ του πραγματικού εθισμού και της αγάπης, είναι ότι με την υγιή αγάπη υπάρχει επίσης σεβασμός, εμπιστοσύνη και ασφαλής δέσμευση. Η αληθινή αγάπη συνεπάγεται ασφάλεια και σεβασμό, άνεση και ελευθερία χωρίς περιττά δράματα και ανασφάλειες.

8. Δεν έχετε χημεία

Ψάχνουμε διάφορους ορισμούς και ιστορίες γύρω από το τι πραγματικά σημαίνει «χημεία», αλλά η αλήθεια είναι ότι το να έχεις χημεία σημαίνει απλώς ότι έχετε κοινό χιούμορ, ότι υπάρχει οικειότητα, ότι ζητάτε και οι δύο τα ίδια από μία σχέση. Ένας άνθρωπος με τον οποίο περνάς ώρες χωρίς να υπάρξει αμήχανη στιγμή ακόμα και αν δε μιλάτε, κάποιος που ποτέ δε θα νιώσεις αναγκασμένη να δεις ή να μιλήσεις, τότε αυτός θα είναι ο «ένας και μοναδικός» και δεν πρέπει να συμβιβαστείς με τίποτα λιγότερο!