Τα χρήματα κατέχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή μας. Σχετίζονται με τη δύναμη, τα προνόμια, τα συστήματα πεποιθήσεων, την ποιότητα ζωής και την πραγματοποίηση των επιδιώξεών μας σε μεγάλο βαθμό. Συχνά, αποτελούν ζήτημα διενέξεων και χάσματος.

Καθένας έχει το δικό του τρόπο σκέψης, τους δικούς του στόχους και επιθυμίες και το πώς θέλει να διαχειριστεί τα χρήματά του. Η διαχείριση μπορεί να μαρτυρήσει πολλά για το χαρακτήρα μας, τα πιθανά λάθη που κάνουμε στα οικονομικά, αλλά και τι μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε τη σχέση μας με το χρήμα. Η μέντορας Denise Duffield-Thomas έφτιαξε μια λίστα με αρχέτυπα χρήματος, τα οποία περιγράφουν τις πιθανές σχέσεις μας με τα χρήματα. Στη λίστα αυτή, η ειδικός οικονομικών Karen McAllister προσθέτει ένα (το «αθώος»), καθώς πρόκειται για ένα αρχέτυπο που απαντάται συχνά σε διάφορες συζητήσεις. Η ανακάλυψη του αρχέτυπου που σε χαρακτηρίζει μπορεί να σου δώσει μια σημαντική ώθηση, αποκρυσταλλώνοντας τη σχέση σου με τα χρήματα και πώς μπορείς να τη βελτιώσεις:

Τα 8 αρχέτυπα του χρήματος

1. Ο ριψοκίνδυνος

Σου αρέσει ο κίνδυνος και έχεις συνηθίσει να υπερβαίνεις τα όρια. Το να καταλάβεις πόση αβεβαιότητα μπορείς να διαχειριστείς και να πετύχεις την ισορροπία μεταξύ της επιθυμίας σου για ρίσκο και της ψυχικής σου ηρεμίας είναι πολύ σημαντικό για τη συνέχεια της διαδρομής σου.

2. Ο ρομαντικός

Σου αρέσει να ξοδεύεις χρήματα, τόσο για τον εαυτό σου, όσο και για τους άλλους, γιατί σε κάνει να νιώθεις καλά. Η πολυτέλεια σου ταιριάζει απόλυτα, ο προϋπολογισμός, ωστόσο, είναι περιορισμένος. Θα πρέπει, λοιπόν, να εξετάσεις εάν οι βραχυπρόθεσμες δαπάνες σου ευθυγραμμίζονται με τους μακροπρόθεσμους στόχους σου.

3. Ο κυβερνήτης

Εργάζεσαι σκληρά για να βγάλεις χρήματα. Βρίσκεσαι καθ’ οδόν προς την οικοδόμηση μιας αυτοκρατορίας και τη δημιουργία πλούτου για σένα και τους δικούς σου ανθρώπους. Κι ενώ η καινοτομία και η δημιουργία δεν είναι κακές, ίσως είναι χρήσιμο ανά τακτά χρονικά διαστήματα να παίρνεις ένα λεπτό και να ρωτάς τον εαυτό σου: «Απολαμβάνω το ταξίδι; Πώς επηρεάζονται οι άλλοι από τις αποφάσεις και τους χειρισμούς μου;».

4. Ο αθώος

Τα χρήματα είναι ένα θέμα που σε ταλαιπωρεί. Είναι πιθανό να ανήκεις σε εκείνους που δυσκολεύονται να τα διαχειριστούν και αφήνεις άλλους να το κάνουν. Θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο να «πλησιάσεις» το ζήτημα της διαχείρισης των χρημάτων, να κατανοήσεις τι σε φοβίζει σε αυτό και να προσπαθήσεις να το αντιμετωπίσεις. Άλλωστε, είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορείς να αποφύγεις.

5. Η διασημότητα

Τα χρήματα για σένα λειτουργούν ως εργαλείο σύνδεσης με τους άλλους. Αγοράζεις πράγματα για να αποτελέσεις μέρος μιας κοινωνικής εμπειρίας και να δημιουργήσεις μια συγκεκριμένη εικόνα στους άλλους. Καλό θα είναι να αναλογιστείς πόσα έξοδα κάνεις «για τα μάτια του κόσμου» και ποιες ανασφάλειες μπορεί να πυροδοτούν αυτή την αντίδραση και να εστιάσεις στην επούλωσή τους.

6. Ο τροφός

Σου αρέσει να ξοδεύεις χρήματα για άλλους και είναι σημαντικό για σένα να ξεχωρίζεις και να εκτιμούν για τα έξοδα που κάνεις. Αφοσιώνεσαι υπερβολικά στους άλλους και το πώς θα ευδοκιμήσουν. Ίσως θα έπρεπε να εστιάσεις περισσότερο στις προσωπικές σου ανάγκες. Άλλωστε, κανείς δεν θα εκτιμήσει αυτό που κάνεις περισσότερο από τον ίδιο σου τον εαυτό.

7. Ο συσσωρευτής

Λατρεύεις την αποταμίευση και την οικονομική σταθερότητα. Τα υλικά αγαθά που προσφέρουν προσωρινή χαρά δεν σε συγκινούν, καθώς εστιάζεις στους μακροπρόθεσμους στόχους σου. Σκέψου, όμως, μήπως με αυτό τον τρόπο έχεις περιθωριοποιήσει κάθε μικρότερη ή μεγαλύτερη ανάγκη σου, με αποτέλεσμα να μη ζεις τελικά στο σήμερα.

8. Ο σύνδεσμος

Οι άνθρωποι και η σύνδεση μαζί τους είναι το πιο σημαντικό πράγμα για σένα, γι’ αυτό και τα χρήματά σου αξιοποιούνται εξυπηρετώντας σκοπούς σύνδεσης και οικοδόμησης κοινότητας. Αν το σκεφτείς καλά, η αγάπη σου αυτή για την συνύπαρξη δε χρειάζεται να σου αφαιρεί χρήματα, μπορεί επίσης να σου προσφέρει. Αναζήτησε πώς μπορείς να κερδίσεις κάνοντας αυτό που αγαπάς και διαχώρισε αυτές τις συνδέσεις από εκείνες που συγκαταλέγεις στις δαπάνες σου.

Βρες σε ποιο αρχέτυπο ταιριάζεις, κατανόησε την οικονομική σου πραγματικότητα και έτσι θα μπορέσεις να καταλάβεις πώς νιώθεις για τα οικονομικά σου και αν υπάρχει κάτι που θέλεις να αλλάξεις.